Η εμπιστοσύνη στην εποχή του Διαδικτύου

Ξοδεύω αρκετό απ’ τον χρόνο μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν έχω αυταπάτες περί της αλήθειας όλων όσων διακινούνται εδώ. Είναι σπάνιο να νιώσεις πραγματικά κοντά σ’ έναν άνθρωπο απλά και μόνο παρακολουθώντας τον στο Διαδίκτυο, αλλά όταν συμβαίνει είναι μαγικό. Στο Διαδίκτυο έχω γνωρίσει εξαιρετικούς ανθρώπους που θα ήταν αδύνατο να συναντήσω στην κοινωνική μου ζωή. Σε ένα βαθμό η κοινωνική μου ζωή εκτυλύσσεται και μέσω του Διαδικτύου. Αυτό που έχω ανάγκη να επισημάνω σήμερα είναι ότι η έκθεση στα social media έχει μια καταστατική δυσκολία. Για να υπάρξεις αυθεντικά χρειάζεται να μη φοβάσαι. Οι φόβοι είναι εύλογοι και δικαιολογημένοι. Πρόκειται για μια εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία: να είσαι ανοικτός απέναντι σε τόσους αγνώστους. Όμως πέρα απ’ το προφανές, απ’ το γεγονός δηλαδή ότι οι ξένοι θα σπεύσουν σύντομα να σε βοηθήσουν αν ζητήσεις βοήθεια, θα ζήσεις κι άλλες πρωτοφανείς εμπειρίες. Όσο πιο αυθεντικός είσαι, όσο πιο αληθινός, τόσο πιο κοντά θα έρχεσαι σε ανθρώπους που εκτιμούν τις ποιότητές σου. Και το ανάποδο. Με τον καιρό αναπτύσσεις σχέσεις εμπιστοσύνης, κι εγγύτητας.

Η αμφίδρομη φύση του Μέσου, καθιστά καθέναν μας έναν δυνητικό πομποδέκτη αρνητικών και θετικών μηνυμάτων. Όταν χρησιμοποιεί κάποιος τα Μέσα σαν ένα κουτί παραπόνων θα έλξει τους θυμωμένους. Όταν κάποιος παρέχει αξιόλογες υπηρεσίες θα έλξει αξιόλογους πελάτες. Αλλά αυτή η έλξη δεν είναι αρκετή. Μπορεί να σου εξασφαλίσει μερικά εκατοντάδες likes ή retweet, αλλά δεν συνεπάγεται ουσιαστική συνδεση κι επικοινωνία με τον άλλον. Πιστεύω ότι το πλέον κεντρικό ζητούμενο στην εποχή μας είναι η εμπιστοσύνη. Στο Διαδίκτυο δε μπορείς να περιμένεις κάτι στέρεο και προοπτικό αν δεν χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Κι αυτό το πετυχαίνεις τόσο με τη συνεπή παρουσία, όσο και με το έργο σου. Τόσο με τις καλές όσο και με τις αδύναμες πλευρές σου. Η εμπιστοσύνη στην εποχή του Διαδικτύου χτίζεται με κάθε νέα ανάρτηση, με κάθε σχόλιο, με καθετί που αναπαραγάγουμε και μοιραζόμαστε. Αν θέλουμε ποιοτικές σχέσεις θα πρέπει να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους άλλους, και θα πρέπει με τη σειρά μας να εμπιστευτούμε τους άλλους.

Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει κάποιος όταν αποφασίζει να βουτήξει στα βαθιά του Διαδικτύου. Αν θέλεις τη γνώμη μου, θεωρώ ότι αξίζει και με το παραπάνω.

Σχόλια

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.