Δύο βιβλία για τα Μέσα

Πρόσφατα μεταφράστηκαν στα ελληνικά, δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία, με θέμα συναφές του καινούργιου βιβλίου μου για τα ιστολόγια, τα οποία όμως δεν έχουν τύχει κάποιας σοβαρής παρουσιάσης στα Μέσα. Τα βιβλία αυτά συνιστούν μια επίκαιρη βιβλιογραφία που θα μπορούσε να αναλυθεί από κάποιο βιβλιοφιλικό έντυπο, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ως τώρα, οπότε ας αρκεστούμε στα δικά μου σχόλια.

Το πρώτο βιβλίο είναι το We the media του Dan Gillmor που κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις Οξύ. Πρόκειται για μια εργασία που μιλά με εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια για το φαινόμενο του blogging, ή αλλιώς του ιστολογείν. Είναι πειστικό, έχει επαρκή τεκμηρίωση, κι αν θέλει κανείς να του προσάψει κάτι, αυτό είναι η υπεραισιοδοξία και η σιγουριά του ότι τα ιστολόγια θ’ αλλάξουν τη δημοσιογραφία προς το καλύτερο. Ωστόσο ο Gillmor βάζει τις βάσεις για την κατοχύρωση μιας νέας εποχής στα Μέσα κι αυτό δεν είναι λίγο. Αν κι εστιάζει αποκλειστικά στην μιντιακή όψη του φαινομένου, δείχνοντας να αγνοεί τις άλλες, μείζονες επιπτώσεις του στην κοινωνία και τον άνθρωπο, το βιβλίο του θα πρέπει να διαβάζεται από κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη δημοσιογραφία.
Το δεύτερο βιβλίο είναι μια συρραφή άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Le Monde Diplomatique, με τίτλο Οι μάχες για τα Media (εκδόσεις Σαββάλας). Δεν το έχω πάρει ακόμα στα χέρια μου, αλλά έχω διαβάσει ειδικές εκδόσεις και σχετικά αφιερώματα της συγκεκριμένης επιθεώρησης και γνωρίζω καλά τις αναλύσεις που γίνονται απ’ το έντυπο και το διευθυντή του, Ignacio Ramonet. Στο βιβλίο μου για τη διαφήμιση έχω χρησιμοποιήσει στοιχεία που άντλησα απ’ την αρθρογραφία της «Diplo» σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Μέσα, τη διαφήμιση, το Διαδίκτυο, την κοινωνία. Πιστεύω ότι βιβλία σαν κι αυτά μάς παρέχουν μια εικόνα του σύγχρονου Τύπου πολύ διαφορετική από εκείνη που λαμβάνουμε καθημερινά απ’ τα εγχώρια, κυρίαρχα ή μη, Μέσα. Νομίζω ότι αποτελούν μια βασική βιβλιογραφική πλατφόρμα για να ξεκινήσει ένας ανοιχτός διάλογος που θα εστιάσει επιτέλους σοβαρά στα ΜΜΕ.

Posted In:

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.