Δημοσιογράφοι σε διαφημίσεις

Με 6μηνη διαγραφή της απ’ τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ τιμωρήθηκε πρόσφατα η κυρία Τατιάνα Στεφανίδου εξαιτίας της εμφάνισής της σε σειρά διαφημίσεων. Ο σύζυγός της τώρα, ο διάσημος δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος εμφανίζεται επίσης σε τηλεοπτική διαφήμιση εταιρείας υπολογιστών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί κάποια ανάλογη κύρωση. Δικαίως αναρωτιέται κανείς αν ο εν λόγω δημοσιογράφος θα ελέγξει τόσο άτεγκτα την εταιρεία που διαφημίζει, στη γνωστή εβδομαδιαία εκπομπή του όπου εμφανίζεται ως διαπρύσιος τιμωρός εταιρικών ατασθαλιών (συνήθως μικρομάγαζων της γειτονιάς).

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος εμφανίζεται σε διαφήμιση. Πρόχειρα ανακαλώ στη μνήμη μου τον κύριο Αυτιά, τον κύριο Παπαδάκη, τον κύριο Αναστασιάδη κι άλλους τηλεοπτικούς αστέρες της δημοσιογραφίας να προσπαθούν να μάς πείσουν ότι τα προϊόντα που εκείνοι προωθούν είναι και τα καλύτερα. Το ζήτημα που εγείρεται νομίζω ότι δεν χρειάζεται μεγάλη επεξήγηση. Ο δημοσιογραφικός κώδικας δεοντολογίας ορθά αποθαρρύνει τη συμμετοχή δημοσιογράφων σε διαφημίσεις, αφού υπάρχει καταφανές ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο ενεργειών. Απ’ την άλλη, τα πρόστιμα και οι ποινές, ακόμα και η διαγραφή απ’ την ΕΣΗΕΑ, δε μπορούν να έχουν κανένα σοβαρό αποτέλεσμα, απόντων προληπτικών κι «εκπαιδευτικών» μέτρων. Η αγορά, με το να προσφέρει στο δημοσιογράφο που κάνει διαφήμιση πολλαπλάσια οφέλη, ουσιαστικά ακυρώνει την όποια χρηματική ή άλλη ποινή. Ωστόσο εκείνο που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, έστω σε μικρό βαθμό, και να δώσει κάποια ελπίδα, είναι η διαφάνεια, η ανάλυση κι εν τέλει η δημιουργία νέων παραδειγμάτων. Για να φτάσουμε όμως εκεί, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Μιντιακή ελίτ της Ελλάδας ξέρει να προστατεύει τα συμφέροντά της έτσι ώστε οι παραβιάσεις της δεοντολογίας να μην αποτελούν μείζον θέμα, αλλά ανάξια λόγου παρασταρτήματα.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.