Ελληνικό σχολείο και Διαδίκτυο: μια σχέση μίσους

Τελευταία συζητιέται ευρέως το σχολικό εγχειρίδιο Ιστορίας της έκτης δημοτικού. Αναρωτιέται κανείς τί συμβαίνει με τα άλλα μαθήματα των ελλήνων μαθητών; Τι διδάσκονται για τις νέες τεχνολογίες για παράδειγμα;

Ερευνώντας για το βιβλίο μου, βρέθηκα μπροστά σε ένα πολύ δυσάρεστο εύρημα. Στο ελληνικό δημοτικό σχολείο, στο δημόσιο τουλάχιστον, οι μαθητές δε μαθαίνουν τίποτα για το Διαδίκτυο. Η λέξη ίντερνετ, Διαδίκτυο, Παγκόσμιος Ιστός, δεν αναφέρεται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο του δημοτικού. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Στο γυμνάσιο, αλλά και στο λύκειο, οι σχετικές αναφορές είναι εκτός χρόνου (τα βιβλία έχουν να ανανεωθούν απ’ το 1998), ελλειπείς, και πολύ συχνά αποπροσανατολιστικές. Στο βιβλίο μου παραθέτω ένα απόσπασμα του γυμνασιακού εγχειριδίου πληροφορικής  που μιλά για τον κινδύνο εθισμού στο Διαδικτύου, σαν να είναι ο μοναδικός, με τρόπο που προκαλεί φρίκη, καθώς αναγνωρίζει στον «ιστοεξαρτημένο» ένα είδος λύτρωσης από άλλες, πιο επικύνδυνες εξαρτήσεις όπως, η νικοτίνη, ο καφές και το αλκοόλ!

Νομίζω ότι οι γονείς που έχουν σήμερα παιδιά στο ελληνικό δημόσιο γυμνάσιο είτε δεν έχουν καμία σχέση με το Διαδίκτυο και τις τεχνολογίας, είτε απλά αδιαφορούν για την ποιότητα της εκπαίδευσης. Η σιωπή τους είναι εκκωφαντική, όπως είναι βέβαια κι εκείνη των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών, των πολιτικών. Η τεχνολογική εκπαίδευση των νεαρών πολιτών έχει εγκαταλεφθεί στον εξειδικευμένο περιοδικό Τύπο, στα διαδικτυακά καφέ, στα τσατ ρουμ, στα ΜΜΕ και … στην τύχη ενός ενημερωμένου γονέα ή συγγενή.

Σήμερα, παγκοσμίως συντελείται μια επανάσταση στις τεχνολογίες κι εμείς δεν είμαστε απλά ουραγοί στην ευρυζωνικότητα (τελευταίοι στην Ευρώπη των 25). Είμαστε οι αυριανοί πελάτες, τα θύματα, οι αργοπορημένοι, οι καθυστερημένοι. Ασχολούμαστε με το βιβλίο της Ιστορίας γιατί κοιτάζουμε πλεόν μόνιμα το παρελθόν. Δε μας νοιάζει το μέλλον. Μας αρκεί φαίνεται να το φοβόμαστε… και να το μισούμε. Είμαστε δηλαδή ικανοποιημένοι έτσι.

Όμως η  υπανάπτυκτη τεχνολογική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι ένα σκάνδαλο, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι άμεσα ορατά, τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ευτυχώς, η ευκαιρία, σε ατομικό ή τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, ακόμα δεν έχει χαθεί. Σίγουρα κάποιοι αυτοδίδακτοι συμπολίτες μας, κάποια στιγμή θα μάς εκπλήξουν. Εκτός κι αν πριν, αποφασίσουν να φύγουν στην αλλοδαπή!

1 Comment

  1. Εύγε δια το άρθρον!

    Δυστυχώς, η πολιτεία θα διδάξει διαδίκτυον μόνον εάν αρχίσει την κατασκευήν υπολογισυών η Εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε.

    Έρρωσθε!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.