10+1 σκέψεις για την κινητοποίηση, τους blogger και την πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Την Κυριακή 8 Ιουλίου βρέθηκα κι εγώ στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή. Είχα μαζί μου και μια μικρή κάμερα για να καταγράψω αυτό που τα κυρίαρχα Μέσα της εποχής μας ονόμασαν «κίνημα των blogger», «θρίαμβο της κοινωνίας των πολιτών» κ.λπ. Άφησα μερικές ημέρες να καθίσει ο κουρνιαχτός, και καταγράφω τώρα μερικές απ’ τις σκέψεις μου, οι οποίες συνοπτικά είναι οι εξής:

1. Τα περισσότερα Παραδοσιακά Μέσα και οι λειτουργοί τους δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος. Ωστόσο, το πολιτικό πρόβλημα των πυρκαγιών στην Ελλάδα δεν είναι αποσπασμένο απ’ τον τρόπο που «ελέγχεται» η εξουσία απ’ τα Μέσα. Μ’ αυτή την έννοια, ο κομματικός εναγκαλισμός των ΜΜΕ, αλλά και η υποταγή τους στις ελίτ, τα καθιστούν άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα συνυπεύθυνα για ό,τι καταστροφικό συμβαίνει σ’ αυτό τον τόπο.
2. Σαν αποτέλεσμα αυτής της αποπροσανατολιστικής «πίστης στον πολίτη», οι κορόνες περί τηλεπικοινωνιακού κινήματος περισσότερο διακινήθηκαν απ’ τις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις παρά απ’ τους ίδιους τους blogger και τους διαδηλωτές.
3. Τα Νέα Μέσα τώρα, τα ανεξάρτητα Μέσα που είναι στα χέρια των πολιτών, όντως εγκαινιάζουν μια νέα εποχή. Προς ποιά κατεύθυνση όμως;
4. Αν μια αυθόρμητη, κι εν πολλοίς σπασμωδική αντίδραση σε μια απαράδεκτη κατάσταση είναι η μόνη διέξοδος των πολιτών, τότε δεν έχουμε μάλλον πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε.
5. Η αμηχανία της κίνησης έξω απ’ τη Βουλή υποδεικνύει το φόβο και την αμηχανία των ανθρώπων μπροστά στο ανοργάνωτο. Οι πολίτες έχουν συνηθίσει να κάνουν ό,τι τους λένε, να ακολουθούν ντιρεκτίβες, να οδηγούνται από μπλοκ. Όταν η ιεραρχία απουσιάζει ο πολίτης σαστίζει κι επιστρέφει στην αθωότητα: η μούντζα δεν είναι απλά μια λύτρωση, αλλά μια χειρονομία αδιαμεσολάβητη, κάτι δηλαδή σαν τα blog.
6. Στη συμβολική τάξη, τόσο το μέρος όσο και ο χρόνος της εκδήλωσης, επιβεβαιώνουν με την ίδια ένταση το ίδιο γεγονός: έρχονται εκλογές.
7. Ο φόβος των προνομιούχων είναι πια έκδηλος, γι’ αυτό τώρα όλοι θα ρίξουν το χρήμα στο Διαδίκτυο και τις τεχνολογίες.
8. Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην εκδήλωση είναι αρκετός για να βγει ένα τουλάχιστον βέβαιο συμπέρασμα: όσοι ήταν εκεί είδαν.
9. Η τεχνολογία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της. Τα κόμματα και οι επιχειρήσεις σιγά σιγά θα της τα βγάλουν κι έπειτα θα τα επιστρέψουν στην «κοινωνία των πολιτών» ως μασέλα. Μακάρι να διαψευστώ.
10. Ρητορικό ερώτημα: αν για κάθε παθογένεια της κοινωνίας, υπήρχε και το αντίστοιχο «κίνημα των blogger», πόσο πιθανό θα ήταν να βλέπαμε σύντομα κάποια μεγάλη αλλαγή;

11. Η ακαριαία διάσταση της αντίδρασης υποδηλώνει γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά εμπεριέχει και τον τεράστιο κίνδυνο μιας μαζικής πλάνης.

6 Comments

 1. μπορεί να μη βλεπαμε σπουδαίες αλλαγές, αλλά να είσθε βέβαιος ότι το αριστερό φρύδι κάποιου από όσους μας εκπροσωπούν στη Βουλή, κάποιου από τους παρατρεχάμενους της εξουσίας που σχεδιάζουν επί χάρτου τα δικά μας οράματα-παγίδες, θα κινείτο. Κι αυτό θα ήταν μια επιτυχία, αν σκεφθείτε τη σημερινή ακινησία του συστήματος. Δεν μπορεί να βλέπει κανείς με τόσο σκεπτικισμό και τόσο ορθολογισμό κινήσεις των ανθρώπων αυθόρμητες, ούτε μπορεί να ζητείται πάντα ένας αρχηγός. Ξέρετε, οι αρχηγοί ξεπηδούν μέσα από τέτοιες άτακτες ομάδες και κινήσεις
  με όλο το σεβασμό
  ριτσα μασουρα

 2. »Ξέρετε,-λεει η κυρια Ρίτσα- οι αρχηγοί ξεπηδούν μέσα από τέτοιες άτακτες ομάδες και κινήσεις»

  Ναι αλλά μάλλον εχουμε μπουχτισει απο αρχηγούς.
  Και κατα τα αλλα νομίζω οτι ξεπηδα μια νεα μυθολογια , ενας νεος λόγος περι » ανεξαρτητων Μεσων » που το πιο πιθανόν ειναι να κρυβουν νεους κινδυνους και νεους πιθανούς ολοκληρωτισμους…. Και μόνο το οτι στα μπλογκ , ο εκαστοτε ιδιοκτητης, μπορεί να λογοκρινει αυθαιρετα και χωρίς να δινει λογαριασμό σε κανένα την καθε αντιθετη αποψη….και μετα να υβρισει ανενοχλητος τον ενοχλητικό επισκεπτη (…εχω μια προσφατη εμπειρια απο κατι τετοιες »δημοκρατικές» συμπεριφορες …) δειχνει και τους κινδυνους του νεου ΜΜΕ… Κατα τα αλλα , και οπως λεγει και η ανωθεν μου κυρια Ριτσα,

  ΄΄μπορεί μεν .. να κινηθεί το αριστερό φρύδι κάποιου από όσους μας εκπροσωπούν στη Βουλή, »

  αλλά το Δεξιοτατο στομα του Δεξιοτατου κυριου Γιακουματου Υπουργου του κυριου(σεμνου και ταπεινού) Καραμανλή ‘ θα βρει αμεσως και θα δειξει τον ενοχο για τον εμπρησμό των δασων …Φταινε οι Πρασινοι και το Πασόκ ….

 3. νομίζω αγαπητέ μου ότι δεν τοποθετούμεθα σωστά. Δινουμε αλλες διαστάσεις στο θέμα και το βγάζουμε από το οριοθετημένο πλαισιο που στην προκειμένη περίπτωση είναι να δειξουμε ότι νοιαζόμαστε. Τωρα αυτά που λετε για τον εκάστοτε ιδιοκτήτη, ενταξει δεν ειναι του παρόντος, εχει συμβεί σε όλους. Και το δικό μου μπλογκ ειχε γινει κατι σαν εμμονη ιδεα για κάποιον και με πολυ ευγενικό τρόπο του εξηγησα ότι Οκ , δεν αντέχω γενικώς. Την υπόθεση σου δεν την εχω παρακολουθήσει, καταλαβα μονο ότι επροκειτο για διαπάλη αναμεσα σ εναν αριστερό κι εναν δεξιο΄Σωστό ή λάθος ;
  Ας μην εξειδικεύουμε με τους κυριους ταδε και ταδε. Σημερα ειναι αυτοί, αυριο καποιοι αλλοι. Εκείνο που προεχει, είναι να ακουστούμε και σημερα και αυριο και μεθαύριο. Κοσμια,εντός των οριων της δημοκρατίας. κανείς δεν καταλύει τη δημοκρατία. Ας είμαστε λίγο σοβαροί
  χαιρετω
  ριτς

 4. κυρια Ριτσα μου κανει βεβαια καποια εντυπωση οταν λετε οτι την
  » υπόθεση σου δεν την εχω παρακολουθήσει, καταλαβα μονο ότι επροκειτο για διαπάλη αναμεσα σ εναν αριστερό κι εναν δεξιο΄Σωστό ή λάθος ;’

  Διοτι ησασταν εκεί οταν συνεβαινε

  Αλλα παλι δεν μου φαινεται και περιεργο το οτι δεν καταλαβατε τι συμβαινει…. Τι να κανουμε τωρα …

  ( Εξαλλου μαλλον αποτελει και εγγενές χαρακτηριστικό της μπλογκοσφαιρας το να μην παρακολουθουμε τι συμβαινει.διπλα μας)

  – οσο δε αφορά το οτι» κανείς δεν καταλύει τη δημοκρατία. Ας είμαστε λίγο σοβαροί….»
  Συμφωνώ ….ομως μου φαινεται πώς ιδιον της Δημοκρατιας ειναι το ενδιαφερον για τα κοινά …Και δεν μου φαινεται και πολύ σοβαρή μια σταση αποστασιοποιησης απο τις τουλαχιστον εμπρηστικές δηλώσεις του κ Γιακουματου (εστω και αν αυτες αφορουν το…παντα ενοχο Πασόκ)
  … Και φυσικά ολα αυτά δεν αφορουν εσας …

  Φιλικότατα .

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.