Το έλλειμμα διαδικτυακής εκπαίδευσης

Τόσο στο βιβλίο μου για τα ιστολόγια όσο και στις διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις που έχω κάνει σχετικά, έχω τονίσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με το Διαδίκτυο γενικότερα και με τα μπλογκ ειδικότερα, είναι η έλλειψη εκπαίδευσης. Στην χώρα μας η λέξη Διαδίκτυο δεν ακούγεται καν στο δημοτικό, ενώ στο γυμνάσιο και το λύκειο, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι που ερευνούσα ακόμα το βιβλίο και το ντοκιμαντέρ, η ύλη που αφορούσε στο Διαδίκτυο ήταν εξαιρετικά ελλειπής και συχνά στρεβλωτική. Στο βιβλίο παραθέτω ένα απόσπασμα από εγχειρίδιο του γυμνασίου, το οποίο είναι επιεικώς απαράδεκτο, αλλά δεν είναι το μόνο.

Στην ελληνική κοινωνία δεν έχει αναπτυχθεί μια κουλτούρα μάθησης που να ευνοεί μια κριτική μεν, αλλά ανοιχτή δε, τεχνολογική κουλτούρα. Τα πάντα επαφύονται στην προσωπική ενασχόληση, στην πρόχειρη ματιά, στην αυτοδιδαχή. Βεβαίως δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα απ’ τη θεσμοθετημένη εκπαίδευση, αλλά η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης στο Διαδίκτυο εκτός από σκανδαλώδης θα μπορούσε να είναι και ύποπτη. Για να μην ενδώσουμε σε θεωρίες συνωμοσίας, ας προβάλλουμε το βασικότερο αίτημα που κομίζει το ίδιο το Διαδίκτυο και είναι η διάχυση της γνώσης, η διασύνδεση, η διαδραστικότητα.

Την προηγούμενη εβδομάδα διαβάσαμε στον παραδοσιακό Τύπο δεκάδες κείμενα που αφορούσαν στα ιστολόγια. Δημοσιεύθηκαν αρκετές κοινοτοπίες, ρεπορτάζ, αναλήθειες αλλά και ακριβείς αναλύσεις. Σε πρώτη φάση αυτό είναι θετικό. Στο βιβλίο μου και πάλι παραθέτω κάποια μικρά αποσπάσματα κειμένων του παραδοσιακού Τύπου, τα οποία αντιμετώπισαν το φαινόμενο όταν ήταν ακόμα στην αρχή του με καχυποψία, φόβο, ενθουσιασμό, κι άλλα «πρωτόλεια» συναισθήματα. Πολλά απ’ αυτά επιβιώνουν ως σήμερα, αλλά σταδιακά τα πράγματα ωριμάζουν και τα παραδοσιακά Μέσα, στρέφουν το βλέμμα τους στα Νέα Μέσα με μεγαλύτερη προσοχή κι ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον τους αυτό θα ενταθεί, αλλά αυτό είναι κάτι που θα επιχειρήσω να αναλύσω σε άλλη ανάρτηση. Στο μεγάλο αυτό όγκο των πρόσφατων δημοσιεύσεων ένα μόνο κείμενο με εντυπωσίασε με τη διαφορετικότητά του και δεν ανήκε ούτε σε δημοσιογράφο, αλλά ούτε και σε μπλόγκερ. Συγκεκριμένα, ήταν επιστολή αναγνώστη (Πάνος Βλαχόπουλος, Blog) στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία της 5ης Μαρτίου, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ήταν το μόνο κείμενο που εστίαζε στο μεγαλύτερο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, αναφορικά με τα μπλογκ. Πώς να μιλήσεις για δεοντολογία και για εναλλακτικές χρήσεις ενός Νέου Μέσου όταν δεν υπάρχει στοιχειώδης καν εκπαίδευση στο Διαδίκτυο;

6 Comments

  1. Γιατί στον τρόπο που οδηγάμε, στον τρόπο που τηλεφωνάμε, που συζητάμε δημόσια, που μπαίνουμε και βγαίνουμε στα λεωφορεία κ.ο.κ. δεν υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης; Το διαδίκτυο είναι το τελευταίο που θα περίμενε να είμαστε «εκπαιδευμένοι».

    Και μήπως έκαναν οι Ευρωπαίοι καμιά ειδική εκπαίδευση στο διαδίκτυο; Απλά, μετέφεραν την παιδεία που διέθεταν ή δεν διέθεταν στους άλλους τομείς, και στις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο. Το πρόβλημά μας είναι, λοιπόν, η γενικότερη έλλειψη παιδείας και κουλτούρας – το διαπιστώνεις κι εσύ, δεν πρωτοτυπώ.

  2. «Στην χώρα μας η λέξη Διαδίκτυο δεν ακούγεται καν στο δημοτικό, ενώ στο γυμνάσιο και το λύκειο, τουλάχιστον μέχρι πέρυσι »

    καλά λες μεχρι πέρισυ, γιατί από φέτος στα μαθήματα μου η λέεις bog και wiki ακούγονται συχνα. Μεταξύ μας, χε, χε…

    «Τα πάντα επαφύονται στην προσωπική ενασχόληση, στην πρόχειρη ματιά, στην αυτοδιδαχή»

    Στα οποία όμως οι πιτσιρικάδες του σήμερα αφιερώνουν αρκετό χρόνο για ζητήματα του web2.0

    Που σημαίνει τί;

    Που σημαίνει πως ότι και να λένε οι πατεράδες τους στη βουλή ή στα κανάλια, οι 13χρονοι έχουν ήδη αποφασίσει ότι υπάρχουν στο πλευρό των blogz… Ο χρόνος είναι με το μέρος μας…

  3. @sfrang Στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, σε σκανδιναβικές χώρες, αλλά και σε πιο «υπανάπτυκτες» το Διαδίκτυο έχει μπει προ πολλού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ύλη. Κατά τ’ άλλα συμφωνώ απόλυτα.

    @xrysostomos Χαίρομαι που είστε αισιόδοξος. Η προσπάθειά σας με κάνει να είμαι κι εγώ αισιόδοξος. Ωστόσο, η εκπαίδευση στο Διαδίκτυο και τα διακυβεύμετά του πρέπει επιτέλους να συστηματοποιηθεί, δε συμφωνείτε;

  4. Η χώρα μας με βάση μελέτη του ΕΚΕΒΙ έχει επαρκή αναγνωσιμότητα σε βιβλία 8%, στοιχειώδη υπολογιστική ισχύ 27%, ευρυζωνικά δίκτυα 4%. Τα ποσοστά είναι χαμηλά και παρότι ρέουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν απορροφούνται κύρια από πολιτικές ευθύνες.
    Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η χρήση με την υπερβολή που μας διακρίνει γίνεται κατάχρηση σε άχρηστες πληροφορίες σκουπιδιών, σε βαθμό να μην αξιοποιούνται οι θετικές χρήσεις του διαδικτύου. Εμπαινα από το 1989 και με τόσα χρόνια πλοήγησης πριν καν οργανωθει το www φρίττω με την υπερβολή και την απροσδιοριστία χρήσης και χασίματος χρόνου που μας διακατέχει, και μιλώ πάντα για τους πολλούς χρήστες όχι τους λίγους και εκλεκτούς που ξεχωρίζω που κάναν το διαδίκτυο εργαλείο πολιτισμού και επικοινωνίας. 😉

  5. Διόνυσε, οι αριθμοί είναι όντως απογοητευτικοί. Η λέξη υπερβολή είναι πράγματι πολύ κατάλληλη. Έχετε δίκιο, ο μεγάλος όγκος της χρήσης αντανακλά τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας.

  6. «Ωστόσο, η εκπαίδευση στο Διαδίκτυο και τα διακυβεύμετά του πρέπει επιτέλους να συστηματοποιηθεί, δε συμφωνείτε;»

    Απόλυτα!

    Αυτό το μικρό πρώτο βήμα, το είδες;
    http://bioedublog.wordpress.com/2008/03/07/%ce%9c%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-blog-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba/

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.