Σήμερα, 15 Μαίου, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος καλεί τους έλληνες καταναλωτές σε μποϋκοτάζ της αγοράς, καλώντας τους πολίτες «να μη διαθέσουν ούτε ευρώ στην αγορά για να δείξουν την αντίθεσή τους στην ακρίβεια». Όμως εκτός από ένα γενικόλογο αντικαταναλωτικό μήνυμα, η εν λόγω προτροπή, τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά, αποπροσανατολίζει τους καταναλωτές απ’ τα όποια αιτήματά τους. Κατ’ αρχάς το συνολικό μποϋκοτάζ πλήττει και τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν πωλούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους ακριβά. Η αδιάκριτη, η τυφλή επίθεση στην αγορά γενικώς, απαξιώνει το υπό διαμόρφωση κίνημα και το καθιστά ύποπτο, αφελές, κάλπικο. Αν οι καταναλωτές αποφάσισαν ότι δεν τους αρέσει η ελεύθερη αγορά, αυτό να το δείξουν στην κάλπη, ψηφίζοντας κόμματα που δεν την υποστηρίζουν. Αν θέλουν όμως να κάνουν καταναλωτικό ακτιβισμό, αν θέλουν να γίνουν καταναλωτές με συνείδηση πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες διακρίσεις. Να απεγκλωβιστούν από καταναλωτικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται απ’ το κράτος, να απαιτήσουν καταναλωτική εκπαίδευση, να δημιουργήσουν πόλους ενημέρωσης, να οργανωθούν δημοκρατικά. Μόνο έτσι θα έρθουν πραγματικά αποτελέσματα.
Το γενικευμένο μποϋκοτάζ δε συνιστά απειλή για το σημερινό status quo. Αυτό το είδος της άτυπης ελληνικής (πρόχειρης και ανοργάνωτης) Buy Nothing Day, είναι κατά πάσα πιθανότητα βούτυρο στο ψωμί όλων των εμπλεκόμενων. Η δυσαρέσκεια και η οργή των πολιτών εκδηλώνεται κι εκτονώνεται ακαριαία, ώστε οι επιχειρήσεις και το κράτος, να συνεχίσουν μετά το γενικευμένο μποϋκοτάζ να δρουν όπως και πριν, δηλαδή εντελώς ανεξέλεγκτα. Αυτό που κυρίως θα μπορούσε να κάνει κάποιος που ανησυχεί είναι να καλλιεργήσει καταναλωτική συνείδηση στους πολίτες. Όμως κάτι τέτοιο ξεκινά από μικρές ηλικίες, απαιτεί συστηματικότητα και όραμα. Οι δράσεις πυροτεχνήματα έχουν έναν αναμφισβήτητο συμβολικό χαρακτήρα, αλλά πέραν τούτου, το χάος. Καθένας καταλαβαίνει ό,τι τον συμφέρει. Είναι τόσο ασαφές το περιεχόμενο του γενικευμένου μποϋκοτάζ που θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από έναν οπαδό της άκρας δεξιάς, όσο κι από έναν αναρχικό. Ένας ενθουσιώδης θα έλεγε ότι αυτό είναι εκπληκτικό: επιτέλους η ενότητα που χρειαζόμασταν, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτός που ωφελείται απ’ τη θέσπιση μιας ημέρας χωρίς αγορές δεν είναι ο καταναλωτής. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι ως γενικός στόχος είναι απρόσβλητες. Το ίδιο και το κράτος.
Στην Ελλάδα η καταναλωτική συνείδηση είναι ανύπαρκτη. Οι διάφορες ενώσεις καταναλωτών χρηματοδοτούνται απ’ το κράτος, κάτι που θεωρητικά είναι ασυμβίβαστο. Ο καταναλωτής είναι απέναντι απ’ τις επιχειρήσεις, αλλά είναι κι απέναντι απ’ το κράτος που τις ελέγχει και τους βάζει όρια. Ένα καταναλωτικό κίνημα που συνασπίζεται με το κράτος χάνει την ανεξαρτησία του και ουσιαστικά γίνεται υποχείριο του κράτους. Εκτός αυτού, ο καταναλωτής είναι και καταναλωτής προϊόντων και υπηρεσιών του κράτους. Πώς θα καταγγείλει όμως τους παράνομους όταν είναι και χρηματοδότες του; Το καταναλωτικό κίνημα οφείλει να είναι ανεξάρτητο, να μην χρηματοδοτείται ούτε απ’ το κράτος, ούτε απ’ τις εταιρείες. Μόνο έτσι θα υπάρξει ελπίδα. Όταν ακηδεμόνευτα και δημοκρατικά οι καταναλωτές κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες κατά συγκεκριμένων στρεβλώσεων και παθογενειών. Όσοι στρέφουν σήμερα αόριστα την κουβέντα στην «ακρίβεια», παίζουν το παιχνίδι του κράτους και των επιχειρήσεων. Ας σκεφτούμε γιατί.
Κλασική τεχνική για να κρύψεις τους ενόχους: κατηγορείς τους πάντες και έτσι κρύβεις μέσα στο χλωρά τα ξερά… Παράλληλα, φαίνεσαι ως υπέρμαχος της δικαιοσύνης και ακτιβιστής της αλήθειας.
Το ουτοπικό της προτροπής δεν χρειάζεται καν να σχολιαστεί πιστεύω…
[…] ‘Οσοι στρέφουν σήμερα αόριστα την κουβέντα στην «ακρίβεια», παίζουν το παιχνίδι του κράτους και των επιχειρήσεων.
I Think I agree. Έτσι, έρχεται η «ακρίβεια» ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Πρόσκληση προς τους πολίτες – καταναλωτές
Δημοσιεύθηκε την Ιούνιος 30, 2008 από newinka
Η ακρίβεια, η φτώχεια, η αισχροκέρδεια, μας συντροφεύουν στην καθημερινότητα μας. Για αυτό, γινόμαστε ενεργοί πολίτες και αντιδρούμε. Το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους πολίτες, μέλη του και μη, να δημιουργήσουν και να στελεχώσουν Επιτροπές Δράσης και Συμβούλια Γειτονιάς.
Οι επιτροπές δράσης θα λειτουργούν με πλήρως δημοκρατικές διαδικασίες που θα αποφασίζουν τα μέλη τους.
Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή:
Με σχόλιο – δήλωση στο: http://newinka.wordpress.com/
Μέσω fax: 210 6469982
Mέσω e-mail: inka@newinka.gr
Οι μετέχοντες εκτός Αθηνών, μπορούν για την μεν Θεσσαλονίκη να συγκροτήσουν τις επιτροπές δράσης με την συνδρομή του ΙΝ.ΚΑ. Μακεδονίας (fax: 2310 535263), για δε τα Ιωάννινα με την συνδρομή του ΙΝΚΑ Ιωαννίνων (τηλ. / fax: 26510 65178), είτε στους τόπους τους με την συνδρομή μας. Οι πρώτες επιτροπές που προτείνονται, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι ίδιες οι επιτροπές και τα μέλη δεν μπορούν να προτείνουν νέες, είναι οι ακόλουθες:
• Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας διατροφικών αγαθών.
• Επιτροπή παρακολούθησης τιμών και ποιότητας υπηρεσιών από ιδιώτες.
• Επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου υπηρεσιών Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
• Επιτροπή ηλεκτρονικών αγαθών, υπηρεσιών και μέσων.
Κάθε φίλος ή φίλη μπορεί να μετάσχει σε περισσότερες από μία επιτροπές του ενδιαφέροντός του ή να προτείνει περαιτέρω επιτροπές.
Με την συγκέντρωση πέντε (5) τουλάχιστον συμμετοχών θα ειδοποιηθούν οι μετέχοντες για την πρώτη συνάντηση γνωριμίας και οργάνωσης της επιτροπής.
Με τους ίδιους τρόπους και διαδικασίες το ΝΕΟ ΙΝΚΑ καλεί τους φίλους και μέλη του να συγκροτήσουν συμβούλια γειτονιάς στα όρια των δήμων τους, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους στις ανωτέρω επιτροπές. Η σύσταση των συμβουλίων γειτονιάς θα γίνει επίσης με την συγκέντρωση πέντε (5) δηλώσεων συμμετοχής ανά περιοχή ή δήμο.