Σας αποσπούν την προσοχή οι τιμές στα βενζινάδικα;

Η εμπειρία είναι κοινή: Χιλιάδες από εμάς οδηγούμε κι έχουμε συχνά την προσοχή μας στραμένη στις τιμές που αναγράφουν τα πρατήρια, κάνοντας συγκρίσεις, και ψάχνοντας για την πιο φθηνή. Κι αντί κάποιο υπουργείο να μας προστατεύσει απ’ αυτό το επικίνδυνο σπορ, μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…

Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε μια εγκύκλιο η οποία αναφερόταν στις πινακίδες των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ουσιαστικά, η εγκύκλιος λέει ότι τα πρατήρια επιτρέπεται να τοποθετούν στο πεζοδρόμιο μπροστά τους, μόνο μια πινακίδα με το σήμα και τις τιμές τους, κι ότι θα πρέπει να πάρουν άδεια απ’ τους Δήμους. Σίγουρα, αυτή η ρύθμιση βάζει μια τάξη καθώς τα περισσότερα πρατήρια τοποθετούν παραπάνω από μια πινακίδα στα πεζοδρόμια. Όμως η εγκύκλιος δεν προχωρά ένα βήμα παραπέρα, για να μας αποδείξει ότι η πολιτεία βάζει σαν προτεραιότητα της κατ’ αρχήν την Οδική Ασφάλεια.

Αλήθεια, το συζήτησαν αυτό το θέμα με ανθρώπους που γνωρίζουν;

Οι τιμές των βενζινάδικων, όπως λέει και ο γνωστός Ιαβέρης, είναι μια απ’ τις πολύ βασικές αιτίες απόσπασης της προσοχής των οδηγών. Στην εποχή του Διαδικτύου, υπάρχει η δυνατότητα οι καταναλωτές να ενημερώνονται διαρκώς για τις τιμές. Φαντάζομαι επιπλέον, ότι θα υπάρχουν κι άλλοι τρόπο γνωστοποίησης των τιμών μέσα από άλλες υπηρεσίες. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ΝΟΜΙΜΗ ενημέρωση των καταναλωτών… Κι εν πάση περιπτώσει, η εγκύκλιος επιτρέπει την αναγραφή των τιμών στις πινακίδες των πρατηρίων αλλά δεν θέτει προδιαγραφές. Δηλαδή μπορεί κάποιος πρατηριούχος να βάλει τις τιμές του με τεράστιους αριθμούς, κόκκινους να αναβοσβήνουν;

Θυμηθείτε ότι πριν από μερικούς μήνες, είχαμε ένα νεκρό πάνω σε μια παρόμοια πινακίδα…

Και τώρα ψηφίστε…

6 Comments

 1. Είναι πραγματικά εγκληματική η αυτή εγκύκλιος που ανέδειξες, επιτρέπει να»φωτίζονται κατά τις νυκτερινές ώρες και τα αναγραφόμενα επ΄αυτών ψηφία των τιμών πώλησης πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 15 εκατοστών, άνευ καθορισμού μέγιστων διαστάσεων από τις υφιστάμενες διατάξεις.». Σε πολλά σημεία υπάρχουν κόκκινες ή πράσινες ηλεκτρονικές πινακίδες λίγα μέτρα από φανάρια, πολύ εύκολα ο οδηγός μπορεί να περάσει την φωτεινή πράσινη πινακίδα του βενζινάδικου για πράσινο φανάρι και να περάσει με κόκκινο. Btw, στο λινκ της εγκυκλίου έχει μπεί ένα quote στο τέλος.

 2. Ψήφισα Όχι, παρ’ όλο που πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μόνο με μία τέτοια διπλή απάντηση (ναι/όχι) και γιατί η τρίτη εναλλακτική (Other/Δεν γνωρίζω δεν απαντώ) δεν με ικανοποιεί νοηματικά στην συγκεκριμένη περίπτωση.

  Εξηγούμαι λοιπόν.

  Θεωρώ ότι οι πινακίδες με τις τιμές έξω από τα βενζινάδικα, είναι εάν όχι απαραίτητες, τουλάχιστον «κομμάτι του δρόμου» όπως τον ξέρουμε, όπως τον έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι κάτι το οποίο θα μας προκαλέσει και θα μας αποσπάσει την προσοχή, με την έννοια της διαφήμισης, που προσπαθεί να περάσει το μήνυμά της προκαλώντας και απασχολώντας την σκέψη, που μας δείχνει κάποιο γυμνό για παράδειγμα. Είναι απλώς μία ενημερωτική πινακίδα. Για μένα είναι μία ενημερωτική πινακίδα με την ίδια αξία και χρησιμότητα όπως η πινακίδα που σε ενημερώνει ότι για την τάδε πόλη πρέπει να στρίψεις εδώ, και ότι απέχει 25 χιλιόμετρα. Θεωρώ λοιπόν ότι δίνουν την ελάχιστη χρήσιμη πληροφορία της τιμής.

  Φυσικά και μπορούμε να βρούμε τις τιμές στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Ναι μεν μπορεί να αυξάνεται συνεχώς η διείσδυση του διαδικτύου στην ζωή μας αλλά για πολύ καιρό θα υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν εξοικείωση με αυτό, με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο γενικότερα. Και θεωρώ ότι αυτοί είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, μεγαλύτεροι κυρίως άνθρωποι, και όχι νεαροί που γεννήθηκαν μέσα στην ψηφιακή εποχή.
  Από την άλλη πιστεύω ότι λόγω νοοτροπίας ο κόσμος λίγο δύσκολα θα κάτσει να μελετήσει τις τιμές κάποια άσχετη στιγμή, με την ησυχία του, λίγοι άνθρωποι θα το κάνουν. Όπως πχ εγώ τώρα που απαντάω σε κάποιο blog είναι κάπως αμφίβολο ότι η πρώτη μου κίνηση θα είναι να αναζητήσω τις τιμές τώρα που απλά κάθομαι και δεν χρειάζομαι βενζίνη. Βέβαια στην πόλη μου που κυκλοφορώ συχνά έχω μια εικόνα, ξέρω ποιος είναι φθηνός και ποιος ακριβός.
  Αλλά αν ταξιδεύω σε μία άγνωστη περιοχή ή ψάχνω απεγνωσμένα για βενζίνη τι γίνεται; Χωρίς πινακίδες θα έχω δύο επιλογές, είτε να μπω στο πρώτο βενζινάδικο που θα βρω και να ενημερωθώ για την τιμή μόλις παρκάρω στην αντλία, είτε να αναζητήσω τιμές εκείνη τις στιγμή που τις χρειάζομαι, online, στο κινητό. Υπάρχει εφαρμογή που σου δείχνει τις τιμές, κ που ενημερώνεται από το Υπουργείο.
  Εξίσου και ακόμα πιο επικίνδυνο δεν είναι να πειράζω το κινητό μου ενώ οδηγώ; Θα μου πείτε γιατί δεν σταματάω στην άκρη να τα ψάξω… Για τον ίδιο λόγο που ο κόσμος μιλάει στο κινητό ή γράφει μηνύματα ενώ οδηγάει, είναι θέμα νοοτροπίας και το ξέρουμε πολύ καλά στην Ελλάδα αυτό.

  Θα συμφωνήσω ότι είναι σφάλμα που στο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει περιγραφή προδιαγραφών για την μορφή και την εμφάνιση των πινακίδων με τις τιμές. Αλλά προσπαθώντας να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου θα πω ότι κατά κάποιο τρόπο μερικές «άγραφες προδιαγραφές» υπάρχουν. Υπάρχουν επειδή οι ίδιες οι εταιρείες καυσίμων «επιβάλλουν» την εμφάνιση μίας τέτοιας πινακίδας. Και αυτό το κάνουν για τους δικούς τους λόγους, επειδή τα βενζινάδικα της εταιρείας ως αναγνωρίσιμα ακολουθούν κανόνες εμφάνισης. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν όλες οι εταιρείες που έχουν σε κάθε πόλη καταστήματα. Το θέμα της «διακόσμησης» λοιπόν των βενζινάδικων είναι ότι έτσι και αλλιώς απαιτείται ομοιομορφία.

  Για αυτή την ομοιομορφία λοιπόν πιστεύω και ψηφίζω ότι κατά κανόνα οι πινακίδες των βενζινάδικων δεν αποσπούν την προσοχή γιατί πολύ απλά είναι παντού ίδιες, γιατί τις έχουνε συνηθίσει, τις συναντάμε συνεχώς, έχουμε εξοικείωση με αυτές και δεν μας προκαλούν την περιέργεια, και κατά συνέπεια την προσοχή με κακό τρόπο. Όπως ακριβώς και οι ενημερωτικές πινακίδες του ΚΟΚ που συναντάμε παντού.

  Φυσικά αυτό δεν δικαιολογεί από μόνο του κάθε είδος πινακίδας βενζινάδικου, και είμαι ανοιχτός να συζητήσω εάν οι «προδιαγραφές» των εταιρειών καυσίμων (οι εμφανισιακές προδιαγραφές και μόνο εάν θέλετε) είναι σωστές, όχι μόνο από πλευράς υπάρχουσας νομοθεσίας αλλά και από την πλευρά της λογικής.
  Θεωρώ λοιπόν ως ελάχιστα απαραίτητα σημεία, την εμφάνιση του εμπορικού σήματος της εταιρείας (νομίζω πως επιτρέπεται γενικά αυτό άλλωστε, αν κάνω λάθος διορθώστε με), οι τρέχουσες τιμές ανά τύπο καυσίμου, και αν το συγκεκριμένο βενζινάδικο είναι ανοιχτό εκείνη τη στιγμή. Οτιδήποτε άλλο είναι περιττό και συμφωνώ να μην υπάρχει, και συμφωνώ ότι τις κάνει πιο επικίνδυνες. Για το θέμα του μεγέθους των αριθμών άποψή μου είναι ότι όσο μεγαλύτερα γράμματα χρησιμοποιούνται τόσο το καλύτερο, καθ’ ότι ο οδηγός έχει περισσότερο χρόνο να αποφασίσει αν τον ικανοποιεί η συγκεκριμένη τιμή και κατά συνέπεια περισσότερο χρόνο για να φρενάρει και να μπει στο βενζινάδικο με ασφάλεια. Το ακριβές μέγεθος των γραμμάτων και κατά συνέπεια την απόσταση από την οποία αυτά χρειάζεται να είναι ορατά και ευανάγνωστα το αφήνω στους μηχανικούς που έχουν περισσότερη γνώση πάνω στο θέμα.

  Δεν αρνούμαι πως οι εταιρικές προδιαγραφές ενδεχομένως να μην είναι σωστές σε κάποιες περιπτώσεις. Και εγώ ο ίδιος αναγνωρίζω και είμαι μάρτυρας περιπτώσεων όπου βενζινάδικα στον συγκεκριμένο πίνακα τιμών έχουν κάποιο διαφημιστικό πλαίσιο που προωθεί κάποια προσφορά του συγκεκριμένου βενζινάδικου ή προσφορά της αλυσίδας γενικότερα (π.χ. δώρο αυτοκινητάκια, έκπτωση στο πλύσιμο του αυτοκινήτου κλπ), ή δεύτερη πινακίδα μαζί με την πρώτη με τις τιμές κλπ, περιπτώσεις που «εάν δεν ήταν βενζινάδικο» αμέσως θα χαρακτηρίζοντας ως παράνομες διαφημιστικές. Φυσικά και συμφωνώ ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι παράνομες και πρέπει να αφαιρεθούν.

  Συμπερασματικά λοιπόν (τελειώνοντας το μακροσκελές κείμενο) συνοψίζω την άποψή μου ότι το ίδιο το κράτος πρέπει να θεσπίσει με νόμο τις προδιαγραφές, και να αναλάβει τον έλεγχο του εάν οι δικές του προδιαγραφές θα τηρούνται. Γενικότερα όμως άποψή μου είναι ότι οι πινακίδες των βενζινάδικων επί του δρόμου είναι απαραίτητες και καλώς υπάρχουν, για τον σκοπό και μόνο για τον οποίο προορίζονται να υπάρχουν (ενημέρωση της τρέχουσας τιμής).

 3. Μα καλά έχετε σκεφτεί πως η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των ελλήνων ΔΕΝ έχουν υπολογιστές ή ΔΕΝ είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο για να παρακολουθούν τις τιμές στα καύσιμα;
  Τους βενζινοπώλες τους συμφέρει να μην υπάρχουν πινακίδες έτσι ώστε οι πελάτες να μπαίνουν στα τυφλά εσείς γιατί τους υποστηρίζετε;
  Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα για να ασχοληθείτε όπως η διαρκώς αυξανόμενη τιμή της βενζίνης αλλά αυτό φαίνεται είναι ελάσσον ζήτημα για εσάς..
  Ε τί να πω καλά κρασιά με τέτοια μυαλά!

  1. Έλασσον θέμα είναι οι τιμές κι όχι η οδική ασφάλειά μας και η ζωή μας αγαναχτισμένε κύριε.

 4. Ψήφισα ναι, αν και πιστεύω πως μόνο αν ψάχνεις για βενζίνη σου αποσπούν την προσοχή. Άλλωστε είναι όλες οι τιμές παρόμοιες στα βενζινάδικα του ίδιου δρόμου.

  Εκεί που μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή σίγουρα είναι αν δεις ουρά αμαξιών σε βενζινάδικα και ψάξεις για την πινακίδα των τιμών η οποία μην ακολουθώντας τις ίδιες προδιαγραφές παντού σε αναγκάσει να ψάξεις περισσότερη ώρα και ν’αποσπαστείς. Επομένως καλώς είναι να οριστούν standard προδιαγραφές εκεί.

  Δυστυχώς όμως τα βενζινάδικα βάζουν ένα σωρό άλλες ταμπέλες (το σήμα της εταιρείας χωριστά από την πινακίδα των τιμών, πινακίδα για τυρόπιτες κλπ. και ότι άλλο έξτρα πουλούν) και μάλιστα κλείνοντας συνήθως όλο το πεζοδρόμιο (τους πεζούς και τους αναπήρους τους έχουμε γραμμένους). Επίσης όταν κλείνουν τα βενζινάδικα (ουκ ολίγες οι περιπτώσεις τελευταία) παρατούν τις ταμπέλες αυτές που κλείνουν το πεζοδρόμιο (ενίοτε και με τις παλιές τιμές απάνω που ΣΙΓΟΥΡΑ θα σου αποσπάσουν την προσοχή) και κανείς δεν πάει να τις αφαιρέσει (παράδειγμα στη νέα εθνική οδό (ΝΕΟ) Πατρών-Αθηνών, πριν βγείς από Πάτρα [περίπου στο ύψος του Στόλλα με τις κιθάρες] εδώ και 1-2 χρόνια έχει ένα τέτοιο βενζινάδικο της ΕΚΟ αν θυμάμαι καλά κλειστό που η πινακίδα τιμών του κλείνει κάθετα όλο το πεζοδρόμιο)

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.