Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα ότι το ανώνυμο Διαδίκτυο ωφελεί το παρακράτος. Στο βιβλίο μου είχα προσθέσει και τα μεγάλα παραδοσιακά Μέσα. Σκεφτείτε το. Οι τιμητές της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, οι εγγυητές της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας θέλουν να κρατούν το προνόμιο μόνο για τους εαυτούς τους. Στους υπόλοιπους επιτρέπουν την ανώνυμη δημοσίευση και την ευκαιριακή επίκλησή τους ως πηγών. Αν θέλουμε οι μπλόγκερ (με δημοσιγραφικά μπλογκ) να κομίσουν μια πραγματική ανταροπή στο τοπίο της ενημέρωσης, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε την επωνυμία. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν αληθινά ανταγωνιστικά Μέσα, και μαζί ελπίδες για καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση.
Σ’ αυτό έχετε δίκιο. Φυσικά και είναι καλό, σε πολλές περιπτώσεις να ορθώσουνε ανάστημα επωνύμως αρκετοί πολίτες, ΕΙΔΙΚΑ οι διανοούμενοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες που αρκετοί δυστυχώς σφυρίζουν αδιάφορα (και δεν εμφανίζονται στο διαδίκτυο έτσι κι αλλιώς).
Παρόλ’ αυτά, είναι εντελώς διαφορετικό πράμα η κατοχύρωση του δικαιώματος της ανωνυμίας και εντελώς διαφορετικό πράμα η προτροπή αυτή.
Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να προτείνετε… σήμανση με «πινακίδες αυττοκινήτου» και από την άλλη πλευρά να παρουσιάζετε την εμμονή με την επωνυμία σαν κάτι προαιρετικό. Προαιρετικές πινακίδες αυτοκινήτων δεν υπάρχουν, ΟΥΤΕ έχουν νόημα αν γίνουν προαιρετικές.
Επομένως, ΑΝ θέλετε να είστε λογικά συνεπείς, σε όλα, ξεχάστε τα περί πινακίδων και επικεντρωθείτε σε αυτό τον τίμιο εθελοντισμό της επώνυμης γραφης.
Υ.Γ. Κάτι ακόμη. Μιλάτε λες και το ανώνυμο γραπτό ή ο ανώνυμος μπλόγκερ έχει εξ ορισμού λιγότερο κύρος. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράματα. Το ανώνυμο γραπτό που περιέχει στοιχεία και ποιότητα γραφής είναι εξ ορισμού ισάξιο ή καλύτερο του επώνυμου. Εκείνοι που έχει μηδενικό κύρος είναι το φανατικό και λασπολογικό γραπτό χωρίς όνομα. Ετερον εκάτερον.
Ισως η λύση στο πρόβλημα να μην είναι ο «ρατσισμός κατά των ανωνύμων» αλλά η εξάλειψή του, πραγματικά αναγκαία αναβάθμιση μιας κοινωνίας που έχει μόττο της το «ποιος είσαι ρε»?
Μια χώρα που έχει εθιστεί να κρίνει τις ιδέες κυρίως με βάση του ΠΟΙΟΣ τις εκφράζει, είναι αναγκαίο να… εκπολιτιστεί βάζοντας το «ποιος μιλάει» στην άκρη. Κι αυτό σημαίνει ότι η ανώνυμη γραφή έχει θετικά αποτελέσματα.
Οσα λέτε ισχύουν βέβαια, αλλά για τους ΗΔΗ γνωστούς στην κοινωνία που… απαξιούν να κατέβουν στο διάλογο του διαδικτύου.