Να βάλουμε τέλος στην επιθετική οδήγηση


Πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει η οδική μας συμπεριφορά; Στο σχολείο, αλλά κι αργότερα όταν διδασκόμαστε πώς να οδηγούμε οχήματα, παίρνουμε μια σχεδόν στείρα τεχνική εκπαίδευση, λες κι όλο το θέμα της κυκλοφορίας μας στους δρόμους εξαντλείται στη γνώση της οδικής σήμανσης ή των βασικών κανόνων κι ορίων. Φυσικά η τεχνική γνώση είναι απαραίτητη, αλλά είναι μόνο μια βάση, ένα στοιχειώδες πλαίσιο. Ο δρόμος δεν είναι μόνο τα σήματα, η προτεραιότητα, τα όρια ταχύτητας, αλλά και κάτι ακόμα. Είναι ένας δημόσιος χώρος.

Η τήρηση των κανόνων κι ο σεβασμός των άλλων είναι μια πολιτισμική επιλογή. Σήμερα, ενώ έχουμε καταγεγραμμένους κανόνες για το καθετί, τείνουμε να υιοθετούμε ελάχιστα μόνο. Πολλοί από εμάς, όταν γνωρίζουμε ότι δεν θα υποστούμε κάποια κύρωση, παραβαίνουμε με μεγάλη ευκολία τα όρια και τους κανόνες. Αποφαινόμαστε πολύ εύκολα ότι οι κανόνες είναι παράλογοι ή καταπιεστικοί κι έτσι έχουμε άλλοθι για να μην τους τηρούμε, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο τους άλλους όσο και τους εαυτούς μας. Η οδική συμπεριφορά είναι αντανάκλαση του πολιτισμού μας, κι ως μέρος της συνολικής μας συμπεριφοράς είναι ενδεικτική του επιπέδου αλλά και της ποιότητας του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενσωματώσουμε στην εκπαίδευσή μας τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητοι οι κανόνες και τα όρια.

Αυτό τον καιρό, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης της χώρας, οι πάντες συζητάμε για την οικονομία, αδιαφορώντας για άλλα θέματα, πολύ σοβαρά, όπως η οδική ασφάλεια. Αν και πρόκειται για τη ζωή όλων μας, δυστυχώς το θέμα αυτό δεν είναι ψηλά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας. Θεωρούμε ότι η οικονομία είναι πιο σημαντική απ’ τη ζωή μας. Όσοι έχουν χάσει φίλο ή συγγενή, ή ακόμα, όσοι έχουν αποκτήσει κάποια αναπηρία από τροχαίο μπορούν να σας πουν πολλά για το εν λόγο θέμα. Θεωρώ ότι εκτός απ’ το αυτονόητο, να ιεραρχηθεί δηλαδή η οδική ασφάλεια ως μείζον θέμα δημόσιας ασφάλειας, υγείας και πολιτικής, πρέπει καθένας μας να αναλάβει την ευθύνη και να ευαισθητοποιηθεί ώστε σιγά σιγά να αλλάξει η οδική μας συμπεριφορά.

Κι αν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου είναι κατά τη γνώμη μου απ’ την επιθετική οδήγηση. Να βάλουμε τέλος στην επιθετική οδήγηση του αυτοκινήτου, της μοτοσικλέτας, του δημόσιας χρήσης οχήματος γιατί η επιθετική οδήγηση, η ταχύτητα, ο τσαμπουκάς, η βιασύνη, η ανυπομονησία κοστίζουν πάρα πολλές ζωές. Ο πόνος και οι απώλειες είναι ανυπολόγιστες, ακόμα και σε οικονομικά μεγέθη. Κανείς μας δεν είναι περιττός. Όλοι έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα, επειδή έχει νεύρα, βιάζεται ή καταπιέζεται να αφαιρεί ζωές αθώων συμπολιτών του οδηγώντας επιθετικά, επιπόλαια ή γρήγορα. Είναι σίγουρα μια κατά βάση μάχη με τον εαυτό μας, μια μάχη όμως που αξίζει να δοθεί.

Αν ενδιαφέρεστε για το θέμα, μείνετε συντονισμένοι με το μπλογκ. Σύντομα θα σας ενημερώσω για την πορεία του νεοσυσταθέντος σωματείου www.soste.gr

 

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.