Στην Ελλάδα, μετά τα 30 εκλαμβάνεσαι επιτέλους ως «κανονικός», δηλαδή φοροφυγάς και διεφθαρμένος.

Η κυβέρνηση συζητά σήμερα να επιβάλει επέβαλλε έναν επιπλέον φόρο 10% επί των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι άνω των 30 ετών, καταργώντας το αφορολόγητο των 10.500 €.

Στην Ελλάδα, όταν είσαι πάνω από 30, σημαίνει ότι έχεις κοινωνικοποιηθεί κι έχεις μάθει την κατάσταση. Δηλαδή, η κυβέρνηση γνωρίζει και παίρνει ως δεδομένο ότι στα 30 τους οι Έλληνες έχουν διδαχτεί πως όλοι φοροδιαφεύγουν, πως όλοι λαδώνουν και λαδώνονται, οπότε είναι έτοιμοι να παίξουν το παιχνίδι με αυτούς τους όρους. Τους βάζει λοιπόν η κυβέρνηση επιπλέον φόρο διότι παίρνει ως δεδομένο ότι έχουν κοινωνικοποιηθεί κατάλληλα κι ότι φοροδιαφεύγουν, ανεξάρτητα απ’ το αν το κάνουν ή αν τελικά έχουν μεγάλα κέρδη. Στα 31 του ο νέος έλληνας και η ελληνίδα θεωρούνται πλέον απ’ το κράτος «κανονικοί», ίδιοι δηλαδή με τους γονείς τους.

Κατόπιν τούτου, ας μην απορούμε που αργούν οι νέοι Έλληνες να απαγκιστρωθούν απ’ την οικογένεια ή που διαιωνίζουν απαράδεκτες συμπεριφορές κι αντιλήψεις. Ας μην απορούμε που δεν αλλάζει τίποτα. Όταν η ίδια η κυβέρνηση λαμβάνει οικονομικές αποφάσειες κυνικά, όταν παραιτείται από κάθε προσπάθεια χειραφέτησης και ενθάρρυνσης των νέων, πράγματι οι όποιες ελπίδες κοινωνικής (και διαγενεακής) δικαιοσύνης και αλλαγής έχουν εξανεμιστεί.

2 Comments

  1. Τυπικό παράδειγμα της ανύπαρκτης εμπιστοσύνης (ή με σύγχρονους όρους του ¨κοινωνικού κεφαλαίου») μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων…Οι πολίτες θεωρούν a priori ότι το κράτος είναι σπάταλο, αδιαφανές, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό και -συνεπώς- επιδιώκουν διαρκώς την αποφυγή συμμετοχής στα κοινωνικά βάρη (φορολογία), ενώ το κράτος θεωρεί a priori όλους τους πολίτες φοροφυγάδες και σχεδιάζει τη φορολογική πολιτική με βάση αυτή τη «λογική». Έβαλα πριν λίγες μέρες ένα σχετικό postaκι για το θέμα (Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Εμπιστοσύνη)

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.