Συμμετοχική δημοσιογραφία: Blog και Νέα Μέσα / Διεθνής Διημερίδα

Το ελληνικό πανεπιστήμιο ασχολείται για πρώτη φορά με τα Νέα Μέσα, τη δημοσιογραφία των πολιτών, τα blog, τα λεγόμενα κοινωνικά Μέσα κ.λπ. Στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Οκτωβρίου (στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ) και στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου (στο βιβλιοπωλείο Ιανός), θα γίνει μια πρώτη απόπειρα διερεύνησης των βασικών όψεων της εποχής που διανύουμε αναφορικά με τα Media και το Διαδίκτυο. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο αμερικανός δημοσιογράφος Dan Gillmor, συγγραφέας του βιβλίου «Εμείς είμαστε το Μέσο», με τον οποίο είχα την τιμή να συνομιλήσω διαδικτυκά για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Blog. Ένας νέος δημόσιος χώρος». Στη διημερίδα θα συμμετέχω με εισηγήσεις και στις δύο ημέρες. Αν σας ενδιαφέρει θα υπάρχει ζωντανή αναμετάδοση των εργασιών του συνεδρίου μέσω Διαδικτύου, οπότε αναμείνατε για περισσότερες λεπτομέρειες, σύντομα. Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου της πρώτης ημέρας.

Δελτίο Τύπου

Η πρώτη WebTV ανατομία της συμμετοχικής δημοσιογραφίας. Στις 20 Οκτωβρίου, από τις 9 π.μ., στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, η νέα και η παλιά δημοσιογραφία θα αναμετρηθούν, θα συγκλίνουν και θα αποκλίνουν σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της αναδυόμενης καινούριας μορφής της δημοσιογραφίας.
Ένα τηλεοπτικό πλατό, ένα πεντακάμερο βαν, ζωηρές τεχνολογικές πινελιές και μια δόση κλασικού συνεδρίου συναπαρτίζουν το μείγμα της διοργάνωσης του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Οι εργασίες μεταδίδονται ζωντανά μέσω Διαδικτύου, ώστε ακόμα και όσοι «άτυχοι» δεν χωρέσουν στην αίθουσα του Τελλογλείου να μπορέσουν να είναι έστω και νοερά παρόντες. Ή μάλλον πιο σωστά, θα μπορούν να είναι πραγματικά παρόντες, αφού θα μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους από το Ίντερνετ.
Πέρα από το κοινό, ακόμη και κάποιοι ομιλητές θα παρέμβουν από τις ΗΠΑ μέσω βιντεοκλήσεων. Μαζί με αυτούς, γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι με ενεργή συμμετοχή στα Νέα Μέσα (Πάσχος Μανδραβέλης, Νίκος Ξυδάκης, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Μανώλης Ανδριωτάκης), διακεκριμένοι Έλληνες bloggers (Νίκος Δρανδάκης – Nylon, Βασίλης Σωτηρόπουλος – e-lawyer, Αστέρης Μασούρας – oneiros.gr) θα συμμετάσχουν σε ένα γόνιμο διάλογο, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κεντρικό ομιλητή, Dan Gillmor. Ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και θιασώτης των Νέων Μέσων βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκειμένου να μοιραστεί με την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του γύρω από τα Νέα Μέσα.

Πρωτοτυπία του συνεδρίου συνιστά η εφαρμογή κανόνων τηλεοπτικού debate (χρονομέτρηση) σε όλα τα πάνελ. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να γίνει συζήτηση με το κοινό στην αίθουσα και το διαδίκτυο, ώστε να υπάρξει εξέλιξη στις παρεμβάσεις των ομιλητών.
Πανεπιστημιακοί και φοιτητές από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ προσεγγίζουν τη νέα δημοσιογραφία με μια πιο θεωρητική ματιά, δίνοντας τροφή για σκέψη και περαιτέρω διάλογο.
Όσο για το πώς θα κυλήσει η 20η Οκτωβρίου; Οι θεματικές που θα μας απασχολήσουν αποτελούν και ξεχωριστά πάνελ. Η πρώτη ενότητα ασχολείται με την πολύ σημαντική σχέση Δημοσιογραφίας και Νέων Μέσων. Στο πρόγραμμα ακολουθεί η δεύτερη ενότητα που θα εξετάσει το μείζον, αναδυόμενο ζήτημα της ψηφιακής ταυτότητας. Η τρίτη ενότητα του προγράμματος είναι αφιερωμένη στο δίπτυχο «Πανεπιστήμια και Νέα Μέσα», ενώ η ημερίδα κορυφώνεται με την τέταρτη και τελευταία ενότητα, στην οποία συμμετέχει ο Dan Gillmor με τίτλο «Πολίτες και Νέα Μέσα».

INFORM@TION:
*http://www.jour.auth.gr/civic (η επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου για πληροφορίες και τα κείμενα – παρεμβάσεις των ομιλητών)
*http://newmediaconference.blogspot.com (το blog του συνεδρίου: ο διάλογος για τα θέματα της συμμετοχικής δημοσιογραφίας ήδη ξεκίνησε και περιμένει τη συμμετοχή του κοινού!)
*Γκρουπ «Συμμετοχική Δημοσιογραφία: Blogs και Νέα Μέσα» στο για να επικοινωνεί πιο εύκολα το κοινό κατά τη διάρκεια των εργασιών

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Σοφία Ιορδανίδου
+30.6970.306401

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.