Τα Νέα Μέσα στο προεκλογικό debate

Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν. Στις 7 Ιουνίου θα εκλέξουμε αντιπροσώπους στο πολύ σημαντικό θεσμικό όργανο του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως είθισται, λίγο πριν τις εκλογές θα γίνει ένα μεγάλο προεκλογικό debate. Τις τελευταίες ημέρες συζητάται απ’  τους αρμόδιους και τους άμεσα εμπλεκόμενους αν θα είναι δικομματικό ή πολυκομματικό. Σε κάθε περίπτωση, είτε θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είτε μόνο οι δύο των μεγάλων κομμάτων, εκείνο που δεν αμφισβητείται είναι η παρουσία των δημοσιογράφων που θα κάνουν τις ερωτήσεις. Συνήθως σε αυτά τα «κεντρικά» προεκλογικά debate συμμετέχουν τα μεγάλα ονόματα της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, έμπειροι και γνωστοί δημοσιογράφοι που εργάζονται στα μεγάλα Μέσα της χώρας.

Τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο, και με αρκετές αφορμές, παρατηρούμε να γίνεται λόγος για τα Νέα Μέσα, τα κοινωνικά και συμμετοχικά Μέσα, τα blog. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιεχειρηματίες και ακτιβιστές, οι πάντες γιορτάζουν την έλευση του γενναίου νέου κόσμου της τεχνολογίας, του Διαδικτύου, της πρόσβασης. Τα blog και οι blogger, τα ιστολόγια και οι ιστολόγοι έχουν γίνει συχνά πρώτο θέμα στην επικαιρότητα, πότε θετικά και πότε αρνητικά. Κι όμως πολλά πράγματα εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο απαράλλαχτο και παραδοσιακό τρόπο. Μήπως έφτασε η ώρα να αλλάξει κάτι στα προεκλογικά debate; Ήδη στις προηγούμενες εκλογές τα τηλεοπτικά κανάλια ακολούθησαν τα αμερικανικά πρότυπα, και με πρωτοπόρο το ΣΚΑΙ εγκαινίασαν τη συμμετοχή των Νέων Μέσων σε κάποια debate. Τα πρώτα δειλά βήματα έγιναν εκατέρωθεν.

Μήπως όμως πρέπει πια να επισημοποιηθεί αυτή η τάση, να εκπροσωπηθεί δηλαδή ισότιμα και μια άλλη όψη δημοσιογραφίας στο δημόσιο διάλογο όπως αυτός διαξάγεται στα παραδοσιακά Μέσα; Μήπως ήρθε η ώρα να συμμετάσχουν και πολίτες που δημοσιογραφούν ή δημοσιογράφοι που δρουν στα Νέα Μέσα;  Μήπως ήρθε η ώρα να εκπροσωπηθεί στα debate κι ένα άλλο είδος δημοσιογράφων, που δεν υποστηρίζεται από κόμματα ούτε υποστηρίζει αναγκαστικά κάποιο κόμμα, που δεν χρηματοδοτείται απ’  τα μεγάλα παραδοσιακά συγκροτήματα;  Μήπως ήρθε η ώρα να ακουστεί κι ο λόγος νεότερων ή «άγνωστων» δημοσιογράφων; Μήπως ήρθε η ώρα να συμμετάσχουν απλοί, ανεξάρτητοι, ιστολόγοι στα debate;

Η δική μου απάντηση είναι ναι. Αν θέλουν τα πολιτικά κόμματα να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για όσα κομίζει το Διαδίκτυο και τα Νέα Μέσα, εάν θέλουν να είναι συνεπή προς τις εξαγγελίες τους περί συμμετοχικών διαδικασιών πρέπει να επιτρέψουν στα debate την παρουσία εκπροσώπων της δημοσιογραφίας των πολιτών, της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, της δημοσιογραφίας των Νέων Μέσων. Τα Νέα Μέσα ήρθαν για να μείνουν. Τα πολιτικά κόμματα δε μπορούν να υποκρίνονται ότι τα αγνοούν γιατί είναι τα ίδια που τα χρησιμοποιούν και τα εκθειάζουν προκειμένου να προωθήσουν τις ιδέες και τα προγράμματά τους. Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανοίξουν τα debate σε καινούργιες φωνές.

Στις προσεχείς εκλογές λοιπόν, τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στο ή στα debate, δεν έχουν παρά να προτείνουν δημοσιογράφους, κοινής αποδοχής πιθανόν, απ’ τα Νέα Μέσα και τα blog. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να ανοίξουν το διάλογο σ’ έναν κόσμο που μοιάζει φιμωμένος κι αποκλεισμένος.

2 Comments

  1. Μπορεί όμως αυτοί οι φορείς της δημοσιογραφίας των πολιτών να μη θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους φορείς της επίσημης πολιτικής.

  2. Κοιτάξτε. Ο διάλογος όντως ορίζει μια σχέση. Για εμένα το να συζητάς, να θέτεις ερωτήματα, να ερευνάς, να απευθύνεσαι, να ελέγχεις δεν πρέπει να είναι προνόμιο μόνο των «επισήμων» είτε είναι πολιτικοί, ή δημοσιογράφοι. Το να αρνείται κάποιος να διαλέγεται με αυτό που ονομάζετε «επίσημη πολιτική», παρόλο που είναι σεβαστό, μου φαίνεται ελιτίστικο. Όπως ελιτίστικο είναι να αρνείται κάποιος να διαλέγεται με την «ανεπίσημη πολιτική». Εν πάση περιπτώσει, εννοείται ότι σε τέτοιου είδους διαλόγους ή «σχήματα» θα συμμετάσχουν εκείνοι που το επιθυμούν., κανείς δε θα υποχρεωθεί να συνομιλήσει ή να απευθύνει ερωτήσεις στους πολιτικούς εάν δεν το επιθυμεί.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.