Είδηση ή διαφήμιση;

Το ξέρω: με αυτού του είδους τις αναρτήσεις σκάβω το λάκο μου. Το ξέρω ότι με τέτοιες παρατηρήσεις δεν πρόκειται να δουλέψω σε έντυπο ξανά, ούτε στον αιώνα τον άπαντα. Αισθάνομαι όμως τόσο μεγάλη την ανάγκη να μιλήσω που δε με σταματούν αυτές οι δυσοίωνες βεβαιότητες. Παρότι λοιπόν το τίμημα είναι υψηλό, προτιμώ να πω τη γνώμη μου καθαρά για δύο λόγους: α. γιατί θεωρώ ότι πρέπει να συζητήσουμε τα παθογόνα ζητήματα του Τύπου, και β. γιατί πρέπει να εκπαιδευτούμε επειγόντως στην πρόσληψη των Μέσων. Την περασμένη Κυριακή (25/10), το κυριακάτικο ένθετο της Καθημερινής, «Κ», ένα κατά τ’ άλλα πολύ σοβαρό έντυπο ποικίλης ύλης, έκανε κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι αντιδεοντολογικό -εάν βέβαια έγινε εσκεμμένα και δεν ήταν εκ παραδρομής. Στη σελίδα 84, στον χώρο της «Υγείας» δημοσιευόταν ένα κείμενο υπογεγραμμένο απ’ την κ. Έλενα Κιουρκστή, με τίτλο Πού σε πονεί και πού σε σφάζει…. Το κείμενο αναφερόταν στον νευροπαθητικό πόνο, έναν συχνά αδιάγνωστο πόνο που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Ως εδώ όλα καλά. Στην ακριβώς πλαϊνή, δεξιά σελίδα όμως, φιγρουράριζε μια ολοσέλιδη διαφήμιση της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, η οποία μιλούσε για ένα και μόνο πράγμα: για τον νευροπαθητικό πόνο.

Είναι προφανές ότι το δισέλιδο, αριστερή και δεξιά σελίδα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο. Ωστόσο, η αριστερή σελίδα είναι, υποτίθεται, το δημοσιογραφικό προϊόν, που ενημερώνει τους αναγνώστες σχετικά με το νευροπαθητικό πόνο και η δεξιά σελίδα διαφημίζει τη φαρμακοβιομηχανία και τα προϊόντα της. Όμως για ένα περίεργο λόγο, απ’ την αριστερή σελίδα απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε φαρμακευτικές λύσεις. Αντίθετα, σε αμφότερες τις σελίδες γίνεται προτροπή στους αναγνώστες να μιλήσουν με το γιατρό τους. Έτσι και η αριστερή σελίδα δουλεύει για λογαριασμό της δεξιά σελίδας, δηλαδή της διαφήμισης. Εδώ λοιπόν ξεκάθαρα το δημοσιογραφικό προϊόν υποστηρίζει και προωθεί το διαφημιστικό. Κανονικά, στην αριστερή σελίδα θα έπρεπε σε εμφανές σημείο να αναγράφεται η λέξη PUBLI, η οποία πληροφορεί τον αναγνώστη ότι αυτό που διαβάζει είναι διαφήμιση κι ΟΧΙ είδηση, έρευνα, ανεξάρτητη γνώμη κ.λπ. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται περί παραδρομής, τυπογραφικής αμέλειας, παρεξήγησης, γιατί το γεγονός αυτό αδικεί το κατά τ’ άλλα σοβαρό αυτο περιοδικό.

Ακολουθεί το δισέλιδο, για να κρίνετε και μόνοι σας.

periodiko K
Αριστερή σελίδα
advertisemenet pfizer
Δεξιά σελίδα

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.