
Θέλω να κάνω ένα σύντομο απολογισμό του τελευταίου διημέρου. Το Σάββατο έγινε η ημερίδα «Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα» που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική εταιρεία You Are What you Do- Κώστας Κουβίδης. Την παρακολούθησα όλη, ενώ σ’ ένα τραπέζι ήμουν και ομιλητής (το θέμα της παρουσίασής μου ήταν Social media Vs. Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες). Παρότι σε μεγάλο μέρος της δεν είχε μεγάλη συμμετοχή, η ημερίδα κατόρθωσε να ακουμπήσει ευαίσθητες χορδές. Όσοι έρχονται αντιμέτωποι με τροχαία στη χώρα μας, συνηθίζουν να κλείνονται στο βουβό τους θρήνο, αλλά η ημερίδα απέδειξε ότι αυτό πια μπορεί να σταματήσει.
Τέλος λοιπόν η σιωπή. Τα τροχαία είναι εγκλήματα με συγκεκριμένους θύτες και συγκεκριμένες ευθύνες. Η εσωστρέφεια διαιωνίζει το πρόβλημα και αναβάλλει επ’ άπειρον τη λύση του. Υπάρχει λύση; Σύμφωνα με τους ομιλητές, ναι υπάρχει. Όπως έγινε σε πολλές πολιτισμένες χώρες, όπως γίνεται καθημερινά αλλού. Εδώ χρειάζεται να δοθεί αγώνας. Και η ημερίδα έβαλε ένα πρώτο λιθαράκι για να χτιστεί αυτή η αναγκαία συνθήκη που θα απαιτεί και θα διεκδικεί να μην υπάρξουν νέα θύματα σ’ αυτό τον ακύρηχτο εμφύλιο πόλεμο. Παράλληλα, στο Μουσείο Μπενάκη, έτρεχε και συνεχίζει ως τις 28 Νοεμβρίου να τρέχει η έκθεση του Paul Wenham-Clarke «Όταν οι ζωές συντρίβονται». Για την έκθεση αυτή δεν έχει ενδιαφερθεί κανένα Μέσο, αλλά πραγματικά αξίζει να την επισκεφθείτε. Μίλησα με το δημιουργό της, για την ακρίβεια του πήρα μια συνέντευξη, κι έμαθα πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Όταν τον ρώτησα πώς βλέπει την κατάσταση της Ελλάδας στο θέμα της οδικής ασφάλειας μου είπε ότι του θυμίζει πώς ήταν η Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 1970… Έκτοτε έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, και σε μια χώρα 60 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται 2.000 θάνατοι το χρόνο, όσοι δηλαδή και στη χώρα μας, των 11 εκατομμυρίων. Το επαναλαμβάνω, η έκθεση είναι εξαιρετική και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τα τροχαία ή και την ίδια τη ζωή. Στα αξιοσημείωτα της ημέρας και η εκπληκτική συναυλία με τους Swinging Strings.
Στη συνέχεια την Κυριακή, έγινε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, η συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ήρθε πολύ περισσότερος κόσμος από πέρυσι, κι όλα δείχνουν ότι η πρωτοβουλία «Να σταματήσουμε τα τροχαία εγκλήματα» δε θα σταματήσει εδώ. Οι οικογένειες και οι φίλοι των θυμάτων είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν το ζόφο που απειλεί όλους μας, κι αυτό το κάνουν στη μνήμη των παιδιών τους. Αξίζει να τους προσέξουμε και να τους βοηθήσουμε.
Ξέρεις φίλε μου, δεν έχει σημασία η συμμετοχή στην πρώτη αυτή ημερίδα. Σημασία έχει ότι έγινε η αρχή, να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι τα τροχαία δεν είναι «εικόνες » στην τηλεόραση.. Σημασία έχει ότι τόσοι πολλοί δέχτηκαν να πλαισιώσουν το βήμα και να μιλήσουν. Αξίζουν συγχαρητήρια!