Επιτρέψτε μου, επειδή την παρακολουθώ πολύ στενά, να πω ότι η ακαδημαϊκή συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα γύρω απ’ τα Μέσα, πάσχει από μια εσωστρέφεια κι έναν επαρχιωτισμό, φαινόμενα που πρέπει κατά τη γνώμη μου να ξεπεραστούν επειγόντως, αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τόσο την ακαδημαϊκή έρευνα σ’ αυτόν τον τομέα όσο και τα ίδια τα Μέσα μας. Στην κατεύθυνση μιας πιο πρωτότυπης και σίγουρα επίκαιρης μελέτης των Μέσων κινείται η Λήδα Τσενέ στη διδακτορική της διατριβή. Παρότι μου είναι λίγο βαρετό να διαβάζω ένα διδακτορικό, βιάβασα το δικό της με πολύ ενδιαφέρον και προσήλωση. Πραγματικά, όσοι ενδιαφέρονται για το νέο τοπίο των Media για τις ευκαιρίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν στη σύγχρονη εποχή, καλό θα ήταν να διαβάσουν το βιβλίο Τα Μέσα που (δεν) μας αξίζουν, Από την κρίση των Μέσων στην Ευθύνη 2.0, της Λήδας Τσενέ.
Γνώρισα τη Λήδα πριν κάποια χρόνια όταν με κάλεσε να μιλήσω για τις ανάγκες της εργασίας της αυτής, και να καταθέσω κάτι απ’ τη γνώση και την εμπειρία μου. Έκτοτε συνεργαστήκαμε στο Post-media και συναντηθήκαμε στο εργαστήριο της Παντείου. Η δουλειά της είναι αρκετά διεξοδική και καταφέρνει να βάλει στο τραπέζι όλα τα μείζονα θέματα που πρέπει να απασχολούν μια σοβαρή συζήτηση για τα Μέσα. Εκτενής βιβλιογραφία, πολλές αναφορές σε παραδείγματα, συγκριτικά μοντέλα, καθετί στο βιβλίο έχει τη θέση που του πρέπει. Προσωπικά, θα προτιμούσα μια δομή πιο χαλαρή, ένα γράψιμο πιο άμεσο, αλλά το βιβλίο είναι ουσιαστικά ένα επεξεργασμένο διδακτορικό. Επίσης δε συμφωνώ με κάποια συμπεράσματα περί αυτορύθμισης των Μέσων και των αγορών, αλλά αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο θέμα για συζήτηση…
Νομίζω όμως ότι σε κάθε περίπτωση η μελέτη αυτή θα είναι ένα πάρα πολύ καλό σύγγραμμα για φοιτητές, αλλά κι ένας πολύ καλός οδηγός μύησης στα διακυβεύματα των σύγχρονων Μέσων. Ανάμεσα σε άλλα, η Λήδα ερευνά το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα της Κοινωνικής Ευθύνης των Μέσων. Παρατηρεί όσα συμβαίνουν στο BBC και τα συγκρίνει με την ΕΡΤ. «Διαβάζει» παραδείγματα διαδικτυακών πειραμάτων του εξωτερικού και της ημεδαπής, και διατυπώνει καίρια ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των Μέσων. Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο της συμβάλλει στην περαιτέρω κατανόηση των προκλήσεων της καινούργιας εποχής των Μέσων, και συνιστά μια ακόμα αφορμή για διάλογο. Κυκλοφορεί απ’ τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, οι οποίες δυστυχώς μόλις έκλεισαν, γι’ αυτό και πρέπει μάλλον να επιμείνετε κάπως στην αναζήτησή του…