Πώς η αισθητική υποβιβάζει την πολιτική σε talent show

Μερικές σκέψεις για το πολιτικό μάρκετινγκ

Μερικά απ’ τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα και τις εικόνες της καμπάνιας του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έλκουν την καταγωγή τους απ’ την τέχνη του δρόμου. Ο καλλιτέχνης του δρόμου Σέπαρντ Φέιρι είναι εκείνος που έφτιαξε το πιο διάσημο, επίσημο πλέον, πόστερ του Ομπάμα. Με αφορμή αυτό το ποστ της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, σκέφτηκα ότι η αισθητική παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στην πολιτική, αλλά ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και καχύποπτοι απέναντί της. Οι πολιτικοί στην καλύτεροι περίπτωση μεταδίδουν την αισθητική που έχουν. Στη χειρότερη ωστόσο φορούν ένα ξένο ρούχο που τους έχει φορεθεί. Όταν κάποιος πολιτικός βέβαια είναι αρκετά ευέλικτος, όλα είναι δυνατά. Τόσο για το καλύτερο, όσο και για το χειρότερο.

Ο προοδευτικός Ομπάμα εκμεταλλεύεται τη δύναμη του grassroots κινήματος και δε διστάζει να χρησιμοποιήσει καθετί που σχετίζεται με τον κόσμο εκεί έξω – μέχρι και τους ως χθες παράνομους αλήτες των δρόμων-  προκειμένου να διαδώσει το μήνυμά του. Οι παράνομοι τώρα βλέπουν στο πρόσωπο του Ομπάμα έναν ηγέτη που τους αποποινικοποιεί, και τους φέρνει στο προσκήνιο. Η κίνηση του Ομπάμα περιέχει έναν συμβολισμό ανοχής, νεανικότητας, δράσης, προοδευτισμού. Στα σημεία η υπόσχεση είναι σαφής. Ωστόσο στην ουσία ποτέ ο Ομπάμα δεν παίρνει επίσημα θέση υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης (σχετικά με το γκραφίτι π.χ.). Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιεί την αισθητική για να γίνει αρεστός, να έλξει τους νέους ψηφοφόρους, αλλά δεν τον ενδιαφέρει να εμβαθύνει. Αυτή είνα η λειτουργία της αισθητικής: ένα πρώτο επίπεδο που σε καλεί να πάρεις θέση μ’ ένα «μ’ αρέσει/δε μ’ αρέσει». Καθώς οι πολλοί φαίνεται ότι θα μείνουν σ’ αυτό το επίπεδο, η αξία της αισθητικής στις κοινωνίες είναι μεγάλη. Η ψηφοφορία στις εκλογές αρχίζει ολοένα και περισσότερο να μοιάζει με το δημοφιλές τηλεοπτικό φορμάτ του talent show. Ανάμεσα σε δύο εξαιρετικές φωνές, στο τελικό στάδιο, αρχίζουν να παίζουν ρόλο εντελώς υποκειμενικά σημεία, αν ο διαγωνιζόμενος είναι άνδρας ή γυναίκα, αν τραγουδά το ένα ή το άλλο είδος μουσικής, αν ντύνεται ωραία, αν μοιάζει με κάποιον ή κάποια άλλη μεγάλη τραγουδίστρια η τραγουδιστή, αν έχει ωραία μαλλιά, αν η προφορά του θυμίζει κάτι, αν είναι ψηλός, ξανθός κ.λπ. Τα κριτήρια δηλαδή γίνονται μόνο αισθητικά. Όχι ότι δε λένε κάτι όλα αυτά για τον υποψήφιο ή την υποψήφια, αλλά η εκλογή ξεφεύγει απ’ το αν τραγουδά καλά ή όχι. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι αμφότεροι οι διαγωνιζόμενοι, αναφορικά με το τραγούδι, είναι εξίσου καλοί…

Και μ’ αυτή την έννοια, έχει μεγάλη σημασία τόσο η διαφοροποίηση όσο και η πόλωση. Όσο πιο αναγνωρίσιμα, απλά, και καθαρά είναι τα σύμβολα, οι εικόνες, η γλώσσα, ο ενδυματολογικός κώδικας, οι τρόποι συμπεριφοράς μιας πολιτικής κίνησης, ενός κόμματος, ή ενός πολιτικού, τόσο πιο καλά, βλέπε Ναζισμός. Νομίζω ότι το δείγμα της επιτυχίας ενός πολιτικού δεν είναι οι οπαδοί του αλλά αυτοί που τον μισούν και μόνο που τον βλέπουν. Σημαίνει ότι δεν απεχθάνονται μόνο όσα λέει, αλλά και όσα εκπέμπει μέσω της αισθητικής του. Τότε ο πολιτικός έχει γίνει ο ίδιος ένα σύμβολο, κάτι που τον κάνει εύκολα «εμπορεύσιμο», κι άρα επιτυχημένο.

Το ερώτημα είναι ότι όσο πιο διαλεκτικός, όσο πιο περιεκτικός είναι ένας πολιτικός, τόσο θα τείνει προς πιο ρευστές εικόνες και σύμβολα; Αυτό είναι συζητήσιμο.

Στην Ελλάδα πάντως μια προσέγγιση τύπου Ομπάμα έχει γίνει μόνο στο επίπεδο του Διαδικτύου και του netroots καθώς το ΠαΣοΚ κι ο πρόεδρός του έχουν προσεγγίσει με αυτό τον τρόπο το Διαδίκτυο. Σε καμία περίπτωση τους καλλιτέχνες του δρόμου ή γενικώς τους καλλιτέχνες. Στην Ελλάδα η τέχνη είναι προνόμιο μόνο της αριστεράς. Τα σύμβολα, και οι εικόνες των καλλιτεχνών γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης μόνο απ’ την αριστερά, χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα και μάλλον απρόθυμα…

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.