O.Α.Ε.Ε.: Ο Ασφαλισμένος Είναι Έκθετος

Χθες, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου προσπάθησα απ’ τις 8.30 το πρωί ως και τις 14.00 το μεσημέρι να επικοινωνήσω με τον Ο.Α.Ε.Ε. Είμαι ασφαλισμένος εκεί, εδώ και 10 χρόνια, πληρώνω συνεπέστατα τις εισφορές μου, που έχουν φτάσει τα 700€ το δίμηνο, κι ήθελα χθες να κάνω μια ερώτηση και να υποβάλλω ένα αίτημα αλλαγής έδρας στον ασφαλιστικό μου φορέα. Μάταια όμως. Στην αρχή καλούσα το τηλέφωνο που αναγράφεται επάνω στο ειδοποιητήριο που μου στέλνουν κάθε δύο μήνες –πρόκειται για το υποκατάστημα Αμαρουσίου (210.61.95.820). Αφού η ώρα πήγε 9.30 άρχισα να τηλεφωνώ στα νούμερα που έχει ο Ο.Α.Ε.Ε στην ιστοσελίδα του. Πάλι τίποτα. Άρχισα να εκνευρίζομαι, κι έγραψα στο Twitter το πρόβλημά μου. Αμέσως βρέθηκαν άνθρωποι που μου είπαν ότι τα τηλέφωνα του Ο.Α.Ε.Ε. σπανίως απαντούν. Έχω εκνευριστεί αφάνταστα. Είμαι συνεπέστατος απέναντι στο ταμείο μου, το πληρώνω έχω δεν έχω δουλειά, πληρώνω και 20€ πρόστιμο όταν καθυστερώ μια ημέρα να το πληρώσω, κι αυτοί δεν μου απαντούν καν στο τηλέφωνο; Πρέπει να λογοδοτήσουν, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είμαι ένας αριθμός, αλλά ένας άνθρωπος που εργάζεται προκειμένου μεταξύ άλλων και για να απολαμβάνει κάποιες υπηρεσίες. Οι οποίες στην περίπτωση του Ο.Α.Ε.Ε. (μέχρι τουλάχιστον να βγούμε στη σύνταξη) είναι ευκαιριακές. Το ταμείο, όταν όλα πάνε καλά, δεν το καλείς. Κάποια ημέρα ωστόσο, για οποιονδήποτε λόγο, θα χρειαστεί να τηλεφωνήσεις: για να μάθεις κάτι, να υποβάλλεις κάποιο αίτημα κ.λπ. Πρόκειται για ΤΟ ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών, στο οποίο υπάγεται κάθε ελεύθερος επαγγελματίας υποχρεωτικά. Θυμάμαι μάλιστα ότι πρόσφατα ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, και δεν απαντούν καν στο τηλέφωνο; Πώς θέλουν να νιώθουμε οι πολίτες απέναντί τους; Μας έχουν δεδομένους και γι’ αυτό μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια; Υποτίθεται ότι εμείς που ασφαλιζόμαστε υποχρεωτικά σ’ αυτό το ταμείο, είμαστε δημιουργικοί άνθρωποι που κάνουν δουλειές μεγάλου ρίσκου κι αντιμετωπιζόμαστε απ’ το ίδιο το δημόσιο ταμείο ως παρείσακτοι; Άραγε ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. έχει τηλεφωνήσει ποτέ στο τηλεφωνικό κέντρο του ταμείου που διοικεί; Οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα μου είπαν ότι η τηλεφωνική υπηρεσία του ταμείου είναι ανύπαρκτη. Μία φορά τη χρειάστηκα και δεν ήταν κανείς εκεί για να σηκώσει το τηλέφωνο. Τώρα καταλαβαίνω λοιπόν τί σημαίνουν τα αρχικά του Ο.Α.Ε.Ε.: Ο Ασφαλισμένος Είναι Έκθετος στην Αδιαφορία, στην Περιφρόνηση, στις Άθλιες Υπηρεσίες, κι είναι μάλιστα συμβιβασμένος με αυτά. Περιμένω να δω τί έχουν να πουν απ’ τον οργανισμό και κυρίως τί έχουν να κάνουν. Ομολογώ ότι δεν ξέρω τί να κάνω και τί δικαίωμα έχω να ασκήσω εναντίον τους. Ειλικρινά νιώθω αηδία.

8 Comments

 1. ΟΑΕΕ = Οποιος ασθενεί είναι έκθετος
  Μαζί σου και εγώ.
  Έχω μια ιδιαίτερα επίπονη ιστορία με το πρώην ΤΕΒΕ νυν ΟΑΕΕ.

  Όταν χρειάστηκα επείγουσα εγχείρηση στο πόδι πρίν από 4 χρόνια, για λόγους επείγοντως βρήκα εναν γιατρό που εγχείριζε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι. Βασικά δεν προλαβαίναμε να ψάξουμε αλλού ή να πάμε σε λίστα κρατικού νοσοκομείου. Η εγχείρηση έγινε με επιτυχία, το ποσό που πλήρωσα συνολικά ανέρχεται στα 5000Ε μαζί με φυσιοθεραπείες, αμοιβές γιατρών, αγωγή κλπ.
  Όταν απευθύνθηκα στον ΟΑΕΕ, η απάντηση ήταν ότι το ταμείο δεν με καλύπτει σε τίποτα γιατί:
  -α. δεν έχει σύμβαση με το συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο (ενώ το ΤΣΜΕδΕ των μηχανικών είχε)
  -β. έπρεπε να πάω σε κρατικό νοσοκομείο για την επέμβαση
  Σε δεύτερη ερώτησή μου, εαν τουλάχιστον καλύπτονται τα φάρμακα της αποθεραπείας και η φυσιοθεραπεία, η απάντηση ήταν η ίδια!!!
  Είμαι και εγώ ενας ελεύθερος επαγγελματίας, ΔΕΣΜΙΟΣ της κρατικής αν-ασφάλισης ώστε να μπορώ να διατηρώ δελτίο παροχής υπηρεσιών με 550Ε το δίμηνο μετά από 6 χρόνια στο επάγγελμα. Ως έδώ!
  Προτείνω να το κάνουμε θέμα…
  Όπως μπορώ θα το μεταδώσω.
  Την καλημέρα μου
  Δημήτρης

 2. Παρόμοια χάλια έχει και το ΤΣΜΕΔΕ. Αν και απαντούν συνήθως στα τηλέφωνα, έχει μεγάλη ταλαιπωρία να πηγαίνεις εκεί και να ψάχνεις στοίβες με χαρτιά διαφορών ιατρικών-φαρμακευτικών εξόδων για να βρείς τα δικά σου για την εφορία – αντί να βάλουν ένα ρημάδι website για να τυπώνεις μια βεβαίωση συνολική με ειδικό κωδικό / barcode επαλήθευσης για την εφορία. Ταμείο μηχανικών σου λέει μετά.

  Παρομοίως αν μπείς σε νοσοκομείο πρέπει να τρέχεις να τους πάει κάποιος το εισητήριο και μετά να το πας πίσω στο νοσοκομείο, να πάρεις όταν βγείς το εξιτήριο από το νοσοκομείο και να τους το πάς! Δε σου φτάνει το πρόβλημα σου να τρέχεις και στους γραφειοκράτες – λες και δεν έχουν online ή έστω FAX να κάνουν τη δουλειά αυτή οι υπηρεσίες!

  Ήδη ξεκίνησε το συμμάζεμα όμως – στο ΙΚΑ σχεδιαζόταν από τον Ιούνιο επιτέλους ν’αποκτήσουν πρόσβαση και σε ιδιώτες ιατρούς (γιατί σου κλείναν ραντεβού μήνες μετά), αλλά λόγω της απεργίας στο ΙΚΑ έγινε νωρίτερα.
  http://government.gov.gr/2011/02/07/7552/

  Στον ΟΑΕΕ ξεκίνησε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα επεκταθεί και στα άλλα ταμεία.

  Να ενοποιηθούν όλα επιτέλους μπας και δούμε πραγματική δημόσια υγεία σε αυτή τη χώρα

  1. Το οτι δέν απαντάν στα τηλέφωνα είναι γεγονός.
   Ποιοί δεν απαντάνε όμως?
   Υπάρχουν άνθρωποι για να απαντήσουν?

   Οταν είσαι μπροστά στα γκισέ και περιμένεις στην ουρά να κάνεις μια συναλλαγή, δεν σε εκνευρίζει να βλέπεις τον υπάλληλο να μιλάει στο τηλέφωνο προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα, σε κάποιον που επιμένει να μην θέλει να σηκωθεί απο την καρέκλα του, για να πάει απο κοντά να τελειώσει την υπόθεση του?

   Το να πάρεις τηλέφωνο είναι άχρηστο 9 στις 10.

   Δεν είναι οργανωμένα τα ταμεία και οι λοιπές υπηρεσίες για τηλεφωνική εξηπηρέτηση.

   Και δεν έχω καμία σχέση υπαλληλική με τον ΟΑΕΕ,
   Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας 12 χρόνια ασφαλισμένος.
   Θεωρώ οτι είναι φτηνά τα ασφάλιστρα για αυτά που παρέχουν
   Και δεν γκρινιάζω ποτέ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες απο ανθρώπους που ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 1000 ευρω το μήνα.

   Η συζήτηση πρέπει να πάει αλλού.
   Μήπως το ασφαλιστικό μας θέλει επανασχεδιασμό
   διότι, όπως είναι γνωστό οι μεγάλες εταιρείες (δεν έχουμε πολλές στην Ελλάδα) μετά απο κάποια χρονια επανασχεδιάζουν τις διαδικασίες τους και εκσυγχρονίζονται.

   Μήπως πρέπει να συμμετέχουν και να εκπροσωπούνται οι ασφαλισμένοι στα όργανα διοίκησης του ταμείου.
   Μήπως η απόλυτη παρουσία του κράτους στο ταμείο είναι η πηγή των κακών?

   1. Δηλαδή λες ότι είναι καλύτερα να πηγαίνουμε στα γραφεία απ’ ότι να τηλεφωνάμε; Δεν πρέπει να στελεχώσουν και να οργανώσουν μια σωστή τηλεφωνική υπηρεσία; Επίσης, δεν είπε κανείς ότι φταίνε ατομικά οι υπάλληλοι. Πιθανότατα το πρόβλημα είναι οργανωτικό. Αναφορικά με αυτό που προτείνεις -οι ασφαλισμένοι να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης- βρίσκω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα.

 3. Έχω εξυπηρετηθεί και τηλεφωνικά από το ΤΕΒΕ Καλλιθέας σε απλά ερωτήματα άλλοτε ευγενικά κι άλλοτε αγενώς. Η επίσκεψη στα εν λόγω γραφεία με αποκαρδιώνει σχεδόν πάντα (για να μην πω ότι με εξαγριώνει). Τελευταία, ξαφνικά το δικό μου ειδοποιητήριο σταμάτησε να έρχεται, του συνεταίρου μου κανονικά. 10 χρόνια όλα οκ, τώρα ξαφνικά πρέπει να πάω απο εκεί να ζητήσω επανεκτύπωση.

  Η υπηρεσία σπασμένη σε 4-5 ορόφους (τους οποίους αν έχεις «σύνθετες» δουλειές να κάνεις πρέπει να τους ανεβοκατέβεις οπωσ + δήποτε).

  Στον πρώτο όροφο βλέπεις μια τραγική εικόνα: ταμπέλα πάνω στην ταμπέλα, πρόχειρα γραμμένες, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ, ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΟΝΟ …. ΕΔΩ ΜΟΝΟ, ΓΙΑ Η/ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΝΟ ΕΔΩ.

  Ειδικά αυτό με τον Υπολογιστή, λες και είναι πια κάτι το πολύ ξεχωριστό (στο 2011) ο Υπερ-Κομπιούτορας σε DOS, σαν να είναι το τελευταίο απόκτημα της υπηρεσίας που εκσυγχρονισε την υπηρεσία και έχει λάβει τιμητική σειρά. Puches, απλά ξεστραβώνεται ο χειριστής σε μια μικροσκοπική Α/Μ οθόνη, για να επανεκτυπώσει οφειλές και να ενημερώσει καρτέλλες. Αστεία πράματα.

  Αλυσίδες από δω, ανακοινώσεις απο κεί. Μια αναρχία. Μερικοί δουλεύουν δίπλα σε στίβες χαρτούρας, άλλοι πάλι περιμένουν με ένα μειδίασμα να «εξυπηρετήσουν» ασφαλισμένους, χαριτολογώντας μεταξύ τους. Καλοριφέρ αναμμένα στο φουλ. Με το που μπαίνεις ιδρώνεις.. Και στις εφορίες το ίδιο, κι ας μην έκανε και κανένα τρομερό χειμώνα (και) στην Αθήνα φέτος.

  Το θέμα είναι ότι όλες οι υπηρεσίες και η διακυβέρνηση πρέπει να ξεφύγουν από τον έλεγχο και τη διαχείριση των ίδιων και των ίδιων αιρετών προσώπων και οι αποφάσεις που τα αφορούν να περάσουν στην κρίση της πλειοψηφίας του πληθυσμού. Σε όλα τα επίπεδα, τοπικά, περιφερειακά και εθνικά. Και φυσικά δεν εννοώ κομμουνισμό!!!! Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

  Δίνω και τη ζωή μου ότι μόνο η άμεση δημοκρατία κι όχι αυτό το εκτρωματικό democracy που μας τρώει τα σπλάχνα, θα σώσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο από αυτό που έρχεται, προσχεδιασμένο ή μή.

  Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι έχουμε και τα ηλεκτρονικά μέσα και τη γνώση και τις δυνατότητες, και τα αναξιοποίητα μυαλά και το χρόνο να υλοποιήσουμε ένα δίκαιο, άμεσο, αδιάφθορο κι αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης, πολιτικής και παιδείας.

  Επίσης, ξέρουμε ότι η παραμονή στην εξουσία και την πολιτική πάνω από 4 χρόνια σε διαφθείρει με τον Χ ή Ψ τρόπο, εκτός ελαχιστότατων εξαιρέσεων.

  Δεν μπορώ να δεχτώ ότι χιλιάδες χρόνια πρίν, κάποιοι (που δεν τολμώ καν να πω ότι ήταν πρόγονοί μας) το κατάφεραν χωρίς να έχουν το 1/1000 της τεχνολογίας που έχουμε εμείς στα χέρια μας, κι εμείς περιμένουμε από τις ίδιες κυβερνήσεις/τζάκια/διαπλεκόμενους να αλλάξουν τα πράματα. Δεν θα τα αλλάξουν γιατί δεν μπορούν και δε θέλουν να τα αλλάξουν.

  Οτιδήποτε φαίνεται ότι γίνεται για την διαφάνεια και την καλύτερη εξυπηρέτησή μας, γίνεται με απώτερο σκοπό, οι κυβερνήσεις να έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε μας κίνηση. Ώστε έπειτα να έχουν και τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε μας θέληση.

  Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό τόσο πιο καλά. Πάμε πρόσω ολοταχώς προς μια παγκόσμια καπιταλιστική δικτατορία. Της οποίας υποστηρικτής είναι και ο πρωθυπουργός μας. Ας μη γελιόμαστε από το προσωπείο του. Δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Χρωστάει. Απειλείται. Εκτελεί εντολές.

  Η λύση είναι στα χέρια ΜΑΣ. Με τη βοήθεια και τη στήριξη του κάθε πολίτη που έχει το αίσθημα του δικαίου μπορούμε να προτείνουμε ένα σχέδιο για μετάβαση στην κοινωνία του σήμερα ώστε να αποφύγουμε την απόλυτη εξαθλίωση του πλανήτη και του πληθυσμού της. Κάποιοι πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία να φτιάξουμε ένα κίνημα αμεσης δημοκρατίας, να το παρουσιάσουμε στον κόσμο και να το αφήσουμε στην κρίση του.

  Έχουμε πολύ λίγο χρόνο ακόμα. Μπορούν να μας στηρίξουν προσωπικότητες, Έλληνες επιχειρηματίες εντος κι εκτός Ελλάδας και σιγά-σιγά όλη η Ελλάδα.

  Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι τόσος κόσμος μπορεί και αφιερώνει ώρες στο χαζοκούτι ψηφίζοντας με το κινητό του κάθε είδους next top my@ss και δεν θα μπορεί να αφιερώσει λιγότερο χρόνο την εβδομάδα να ψηφίζει για κρίσιμες και μη, αποφάσεις που τον αφορούν. Πόσο μάλλον εδώ που έχουν φτάσει τα πράματα και το αγγούρι κοντεύει να μας βγεί απ’το λαιμό.

  Κάποιοι μάλλον θα το πληρώσουν με τη ζωή τους αν τολμήσουν να βγούν και να διεκδικήσουν κάτι τέτοιο. Φυσικά ο χλευασμός και το θάψιμο θα πάει σύννεφο. Αλλά το ίδιο δε λέγανε και για τον Αμυρά; Ποιός περίμενε ότι θα έπαιρνε το ποσοστό που πήρε? Με 0 διαφήμιση. Pure word of mouth περίπτωση. Eυτυχώς υπάρχει το internet.

  Τολμώ να πώ ότι εγώ την αφιερώνω σ’αυτό κι αν προκύψει ας την χάσωτη ρημάδα τη ζωή μου, όσο γλυκιά κι αν είναι, γιατί αυτή τη χρονική στιγμή θα ήταν το μόνο πράγμα που θα της έδινε κι ένα ουσιαστικό νόημα (ας μην παρεξηγηθεί η φράση μου αυτή, κάνω πολύ σημαντικά πράματα, έχω τη δικιά μου δουλειά), αλλά δεν υπάρχει για μένα τίποτα ανώτερο & που θα με ικανοποιούσε περισσότερο από το να δώσω τον εαυτό μου στη χώρα μου και στον κόσμο ολόκληρο για να την τραβήξω απ’την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει…

  Και να είστε σίγουροι ότι αν πετύχει, θα ακολουθήσουν κι άλλα κράτη και τα πράματα θα αλλάξουν. Βλέπετε τι γίνεται και με την Αίγυπτο κλπ

  Δεν πιστεύω σε προφητείες, προηγούμενα κλπ. Πιστεύω ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ.

  Συγνώμη για το βιαστικό του γραψίματός μου + για τυχόν λάθη/ασάφειες.

  Αν θέλετε να το προσπαθήσουμε κι όχι μόνο να γράφουμε, ΚΑΛΕΣΤΕ με. Εγώ είμαι σίγουρος ότι αν το αρχίσουμε κι επιμείνουμε, θα πετύχει όσο σκατό κι αν φάμε στην αρχή. Να μαζευτούμε όσοι ασχολούμαστε με το internet και το κατέχουμε. Μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

  Δε λέω ότι είμαι κανένας αξιόλογος ομιλητής, ρήτορας, επιστήμονας. Όχι τίποτα. Ούτε καν μορφωμένος με την συμβατική έννοια. Αλλά έχω πάθος, έχω χάσει τον ύπνο μου εδώ και 2 χρόνια μ’αυτά που βλέπω αλλά ξέρω ότι όταν συγκεντρωθείς σε κάτι το πετυχαίνεις. Εχω κάνει πράματα απ’το μηδέν και πιστεύω στις δυνάμεις μου, στον άνθρωπο και στην… τύχη 🙂

  Θα χαρώ να μιλήσουμε κι από κοντά με όσους καίγονται το ίδιο. Καλό κουράγιο.

 4. Τώρα που θα κόψουν και τα φάρμακα και θα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, πείτε μου ένα λόγο γιατί να πληρώνω ΤΕΒΕ;
  Για να μπορώ να είμαι νόμιμος και να μπορώ να κόβω τιμολόγια θα μου πείτε…. ΟΚ. Μας κρατάνε δηλαδή από τα @@
  Πως θα γίνει νομικά να βρω το δίκιο μου;
  Πληρώνω κάτι υποχρεωτικά ενώ δεν μου παρέχει ΤΙΠΟΤΑ! Αυτό λέγεται κλοπή σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος!
  Απαιτώ δικαιοσύνη… ΤΩΡΑ!

  – Α Ι Σ Χ Ο Σ –

 5. ΑΓΑΠΗΤΕ BLOGΟΥΧΕ… ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. Ο Ο.Α.Ε.Ε. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ!!!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.