
Dear Apple,
I live in a country where, as you may not know, road accidents are an everyday phenomena. The situation of our roads resembles a civil war, with thousands of victims every year. More than 1.500 people die on the asphalt each year, and many more are severely injured. We are, along with Romania, the first in fatalities in Europe. The main causes of death on the road are speed, distractions, lack of education, poor infrastructure, and corruption.
As you are one of the leading companies in technology worldwide, I would expect you to help us, the citizens and consumers of your products, to fight smartly against the problem. Instead, you‘ve recently become an additional obstacle to the solution, by providing the means to bypass the law. We call road accidents ‘road crimes’ because many them can be prevented, because there are people responcible for them.
Searching on my iPhone yesterday, I realized that you sell several (I counted 7) applications to users, which detect, through the GPS, police speed cameras. That is, the driver downloads the application and knows where he could be caught, red-handed by the police, driving over the speed limits. Isn’t that illegal? Informing the drivers about the speed control?
Speed cameras are supposed to prevent accidents, and that’s why they should be secret. You could have used your elegant technology to inform drivers about dangerous roads, but instead you use it to tell them where they can drive off limits… Why?
I suggest that you immediately kill those applications. I can become more persuasive by introducing you to dozens of families who lost children, mothers, fathers, daughters, sisters, brothers and sons… due to lack of road safety and speed.
Μάλιστα.
Μετά το πορνό, να απαγορευτούν και οι εφαρμογές ανίχνευσης speedtraps.
Επιτέλους, οι εταιρείες και τα κράτη να αναλάβουν την ηθικοπλαστική διαπαιδαγώγηση του πόπολου!
ΥΓ: They are called «speedtraps» for a reason…
Δυστυχώς η Ελλάδα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι πρωτοπόρος στη βλακεία. Χρειαζόμαστε ένα σωρό πινακίδες να προειδοποιούν κάποιων πως μπορεί να καταγράφει την ταχύτητα του με τεχνικά μέσα η Τροχαία. Θα πρέπει να φύγουν αυτά και να έχουμε κινητές κάμερες (και όχι τους μπόγους που έχει τώρα) οι οποίες να γράφουν αυτόματα και την πινακίδα κλπ. και να μην μπορεί να στη χαρίσει ο τροχονόμος. Επίσης να μπορεί να ελέγχει το υπουργείο μέσω GPS και SIM card που βρίσκονται και αν όντως χρησιμοποιούνται ή όχι (να μπορεί να σου πεί η κάμερα αν βλέπει κινούμενα αντικείμενα ή την έχουν κλειστή, με καπάκι ή να κοιτάει στο πουθενά)
Είχα την εντύπωση ότι πρώτη αιτία θανάτων στα τροχαία είναι η παράλειψη ζώνης ασφαλείας ή κράνους.
Οι έλεγχοι για υπερβολική ταχύτητα γίνονται μόνο σε ανοιχτές ευθείες όπου έχουν τοποθετηθεί σήματα που, εντελώς ξαφνικά, κατεβάζουν το όριο ταχύτητας σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα, ώστε να είναι βέβαιο ότι όλοι θα το παραβιάζουν και το μπλόκο να μπορεί να ψαρεύει πελάτες κατά βούληση.
Ενδεικτικό είναι ότι έλεγχοι γίνονται όποτε στέλνεται στα τοπικά τμήματα τροχαίας φιρμάνι από τα κεντρικά για κάλυψη συγκεκριμένου ποσού εσόδων από κλήσεις.
Για τους παραπάνω λόγους τα μπλόκα ονομάζονται «speedtraps».
Είδα το σχόλιό σου μόλις πριν από λίγο. Σίγουρα υπάρχουν πολλές αστοχίες στους δρόμους μας καθώς και στη δράση της τροχαίας που πρέπει να διορθωθούν, αλλά οι κάμερες και τα ραντάρ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που όταν χρησιμοποιούνται σωστά επιτελούν έργο (συμπληρωματικό) για την οδική ασφάλεια.
Μανώλη, στο google earth υπάρχουν επισημειωμένα όλα τα ραντάρ (ακόμα και τα σημεία που την στήνει η τροχαία όχι τόσο συχνά). Σε πολλά navigators υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες (σε πολλά από την ίδια εταιρία που τις παιρνει η apple). Επίσης σε όλα αυτά τα σημεία υπάρχουν επίσημες πινακίδες της τροχαίας που μας προειδοποιούν να προσέχουμε γιατί εκεί κοντά υπάρχουν σημεία ελέγχου (πολλές είναι fake αλλά και οι θέσεις που δίνουν τα site όπως αυτό που χρησιμοποιεί η apple συχνά είναι fake). Δεν υπερασπίζομαι κάτι, απλά σου αναφέρω κάποια δεδομένα. Προφανώς είναι δικό μας θέμα και όχι των παρόχων της πληροφορίας, να σεβαστούμε τα όρια ταχύτητας. Άρα μήπως πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των παιδιών;
Κοίτα τί λέω: η εφαρμογή της Apple έπεσε μόλιχς χθες στην αντίληψή μου. Παλαιότερα είχαν βγει συσκευές ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά, κι είχα γράψει πάλι σχετικά. Για το Google Earth δεν το γνώριζα, αλλά ισχύουν τα ίδια. Η οδική ασφάλεια δεν είναι κάτι που μπορεί να αοφ΄ρα μόνο το μεμονωμένο οδηγό, αλλά όλους τους θεσμούς και τις δομές. Μ’ αυτή την έννοια, συμφωνώ με την πρότασή σου, αλλά δε μπορώ να αφήσω στην τύχη τους δρόμους. Χρειάζονται κανόνες που να γίνονται αποδεκτοί από όλους, κι όχι τρικ για να τους παραβιάζουμε.
H δικιά μου εμπειρία με τέτοια προγράμματα πάντως είναι ότι τελικά πας πολύ πιο αργά γιατί συνέχεια βαράνε! Επίσης εκτιμώ ότι όταν πας με το όριο ταχύτητας πολύ συχνά είσαι πιο επικίνδυνος!! 1ον γιατί οι αστυνόμοι κρύβονται (κυριολεκτικά) σε ανόητα σημεία με τεχνητά χαμηλά όρια ταχύτητας και 2ον γιατί τα «φυσιολογικά» όρια ταχύτητας είναι συχνά υπερβολικά χαμηλά για να μην μηνύουμε τις κατασκευάστριες εταιρείες των δρόμων.
Όσοι έχουμε οδηγήσει αρκετά στο εξωτερικό ξέρουμε ότι εκεί η πινακίδα με το όριο ταχύτητας αποτελεί καλό μπούσουλα. Δηλαδή σαν να σε συμβουλεύει κάποιος πως να κινηθείς σε αυτό το σημείο. Όταν το συνηθίσεις το «ακούς» σαν φίλο που ξέρει την περιοχή.
Μέχρι να αποκτήσουμε οδικό δίκτυο σαφώς και πρέπει να οδηγάμε αμυντικά. Σε αυτή την προσπάθεια οποιαδήποτε τεχνολογία μας κρατάει σε επιφυλακή για τους κίνδυνους είναι ευπρόδεκτη.
http://alexanderchalkidis.com/blog/?p=2438
Όπως πρέπει να υπάρχει δειγματοληπτικός τυχαίος έλεγχος αλκοτέστ, έτσι πρέπει να υπάρχουν και κάμερες σε άγνωστα (στους οδηγούς) σημεία σκαναρίσματος της ταχύτητας. Είναι ένα ακόμα εργαλείο, και σαφέστατα όχι το μόνο. Αν η τροχαία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, πρέπει να της το επισημαίνουμε κι όχι να το κάνουμε γαργάρα. Χρειάζεται όλοι μας να βάλουμε ένα χέρι. Ίσως και δύο 🙂
Σε καμιά περίπτωση το (μη) κράνος η η ζώνη δεν είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Επίσης το ότι η ζώνη και το κράνος σε προστατεύουν αυτό ισχύει μεχρι ενα πολυ χαμηλό επίπεδο ταχύτητας και οχι και σε ολους τους τυπους των συγκρούσεων. Τα υπόλοιπα ειναι μύθοι της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υγείας καθε μείωση της μέσης ταχύτητας κατα 1km/h οδηγεί σε ελάττωση των συγκρούσεων κατα 2%. Πολιτικη των μεγάλων κρατων σήμερα πχ Βρετανια ειναι η αυξηση των οριων ταχυτητας για να «δωσουν ώθηση στην οικονομια» με ταχυτερες μεταφορές. Η «οδικη ασφάλεια» δεν μπορει να ειναι το μονο κριτηριο για την θεσπιση των οριων δηλωσε πριν 1 μηνα ο Αγγλος υπουργος μεταφορων. Η αυξηση των θανατων και αναπηριων δεν τους απασχολει. Ετσι κι αλλοιως γι αυτους καποιοι περισεύουν. Οσον αφορα την Apple μαλλον πρεπει να το κανουμε διεθνες θεμα.Ας δουμε τι – αν θα απαντησουν.
Διαφωνώ με το πνεύμα του αρχικού post και την προτροπή προς αφαίρεση των εν λόγω εφαρμογών για τους εξής λόγους:
1) Για καθαρά πρακτικούς. Ως γνωστό η πληροφορία αγνοεί επιδεικτικά κάθε προσπάθεια περιορισμού στην διακίνησή της.
Ακόμα και αν η Apple αφαιρούσε τις εφαρμογές κανείς δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την πρόσβαση σε sites με το αντίστοιχο περιεχόμενο.
2) Θεωρώ ότι ο έλεγχος για την τήρηση των νόμων από τα όργανα του κράτους δεν πρέπει ποτέ να γίνεται εν κρυπτώ. Ο αστυνόμος με το «ραντάρ» είναι φορέας κρατικής εξουσίας την οποία δεν πρέπει να ασκεί π.χ. «κρυμμένος» με το ραντάρ πίσω από κάποιο φυσικό εμπόδιο με σκοπό απλώς να βεβαιώσει την παράβαση. Αντιθέτως, πάντα κατά την γνώμη μου, πρέπει η παρουσία του και η συμπεριφορά του ως φορέα κρατικής εξουσίας να είναι εμφανής πάντα και από όλους, λειτουργώντας αποτρεπτικά ως προς την παράβαση, π.χ περιπολώντας διαρκώς κατά μήκος του δρόμου.
3) Παρά το γεγονός ότι οι εφαρμογές αυτές δυνητικά βοηθούν στην παραβίαση του νόμου, αυτό δεν τις καθιστά παράνομες (σκέψου ότι κάποιος καλός νομικός σύμβουλος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι κατά την στιγμή της χρήσης τους ο οδηγός τηρεί τον νόμο αφού μειώνει την ταχύτητά του) Η μη ελεύθερη διάδοσή τους λοιπόν κατά την γνώμη μου συνιστά περιορισμό της ελευθερίας του λόγου. Ακόμα και για τον δειγματοληπτικό τυχαίο έλεγχος αλκοτέστ που αναφέρεται παραπάνω, αν κυκλοφορούσε μια crowd-sourcing geolocation based εφαρμογή όπου οι χρήστες σημειώνουν σε χάρτη και σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία των αλκοτέστ σε δεδομένη χρονική στιγμή, θα έπρεπε μια τέτοια εφαρμογή να απαγορευτεί; Ας σκεφτούμε σε τι θα μπορούσε να οδηγήσει κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση ο περιορισμός των ατυχημάτων πρέπει να γίνεται μέσω της εμπέδωσης ορθής οδηγικής συμπεριφοράς και όχι με τέτοιου είδους απαγορεύσεις.
Αγαπητέ Σπύρο,
Τα τυχαία αλκοτέστ και οι κρυμμένες κάμερες είναι εργαλεία αποτροπής, ελέγχου και καταστολής. Όσο κι αν δε μας αρέσουν αυτές οι λέξεις, η ουσία τους είναι ουσιαστική. Αν είχες χάσει το παιδί σου από μεθυσμένο οδηγό που έτερχε με 190 χλμ. θα ήθελες σίγουρα να υπήρχαν όσα περισσότερα μέσα γινόταν, ώστε να μη γινόταν αυτό. Πήγαινε αν θες σε κάποιο μπλόκο της τροχαίας ένα σαββατόβραδο και ρώτα πόσους πιάνουν μεθυσμένους.
Συμφωνώ με την εμπέδωση της ορθής οδηγικής συμπεριφοράς, αλλά αυτό που λες, η εξάλειψη κανόνων και απαγορεύσεων είναι κατά τη γνώμη μου πολύ επικίνδυνο. Καταλαβαίνω ότι το λες με αγνά αισθήματα, για να προστατεύσεις την ελευθερία του λόγου, του εμπορίου κ.λπ., αλλά κάνοντάς το αυτό θέτεις σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την οδική μας ασφάλεια.