Το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος

Το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος δε θα διαφέρει πολύ απ΄το βιβιοπωλείο του παρόντος. Με τη διαφορά ότι θα είναι πιο κοινωνικό, πιο δραστήριο, θα είναι πιο συνδεδεμένο με τους πελάτες του και τους δημιουργούς, και θα έχει σίγουρα περισσότερες οθόνες στους τοίχους και στα γραφεία του. Καθώς το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος θα πουλά σίγουρα και ηλεκτρονικά βιβλία, όπως επίσης και συσκευές ανάγνωσης, θα προσφέρει ενημέρωση μέσα από οθόνες. Θα παρέχει ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο, ενώ θα προτείνει τίτλους τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική τους μορφή. Το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος θα έχει βιβλιοπώλες με φορητές συσκευές ανάγνωσης στα χέρια. Θα είναι περισσότερο ένας τόπος συνάντησης βιβλιόφιλων και δυνητικών πελατών, παρά ένα σούπερ μάρκετ. Στο βιβλιοπωλείο του μέλλοντος θα γίνονται διαρκώς εκδηλώσεις, σεμινάρια, συναντήσεις, ημερίδες. Θα πωλούνται βιβλία από χαρτί, αλλά θα πωλούνται μαζί κι άλλα αντικείμενα τέχνης. Το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος θα συνδιαλλέγεται με την κοινωνία, θα συμμετέχει στην κοινωνικοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου. Θα δημιουργεί λέσχες, κλαμπ, σχέσεις δηλαδή, τόσο στο φυσικό, όσο και στον εικονικό χώρο. Το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος θα είναι ένας χώρος ζύμωσης, ψυχαγωγίας, διαλόγου και πληροφόρησης. Η μεγάλη διαφορά του απ’ το σημερινό βιβλιοπωλείο θα είναι οι οθόνες στους τοίχους, στα γραφεία και στα χέρια των πωλητών του, που θα είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο. Η μεγάλη του διαφορά απ’ το σημερινό βιβλιοπωλείο θα είναι η στενή του σχέση με την τεχνολογία, κι ό,τι απορρέει απ’ αυτό. Το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος θα έχει, αν θέλει, αυξημένες υποχρεώσεις και διευρυμένες δραστηριότητες, αλλά θα επωφελείται πολύ αν διαλέξει να υπηρετεί την εξειδίκευση. Θα είναι ένας συναρπαστικός χώρος, ανοιχτός σε όλους, ευμετάβλητος, χαλαρός. Οι άνθρωποι που θα το στελεχώνουν θα εξακολουθούν να διαπνέονται από αγάπη για τα βιβλία, θα είναι δεινοί στη χρήση της τεχνολογίας και θα είναι κόμβοι, συναθροιστές, οδοδείκτες πληροφόρησης. Το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος δε θα πουλά μόνο βιβλία, αλλά θα πουλά και θα παράγει ιδέες.

4 Comments

  1. Καλημέρα Μανώλη. Ετοιμάζεις κάτι; Μολονότι το «πουλάω ιδέες» μ’ εστειλε για λίγο στα σκοινιά, η περιγραφή σου με έπεισε! Ψήνομαι και για «οδοδείκτης» (λόγω και κατάλληλου μεγέθους :-)). Στη διάθεσή σου…

  2. Μανώλη, συμφωνώ στην γενική ιδέα. Να διαφωνήσω μόνο στην ορολογία 🙂

    Το βιβλιοπωλείο θα είναι κυρίως on-line. Εκεί θα πωλούνται (κυρίως) τα βιβλία. Συσκευές ανάγνωσης θα αγοράζει κανείς από εκεί που τις αγοράζει και σήμερα, το ΠΛΑΙΣΙΟ, το Public, τον Κωτσόβολο κ.λ

    Από κει και πέρα, όντως θα υπάρχει ανάγκη για αυτό που περιγράφεις, για χώρους στους οποίους συζητιούνται, αναλύονται, ίσως ακόμη και δημιουργούνται τα βιβλία. Κάτι πιο κοντά σε Λέσχες βιβλιόφιλων, παρά σε βιβλιοπωλεία.

    Ίσως κάποια από τα βιβλιοπωλεία (κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης) να μπορέσουν να μετασχηματιστούν σε κάτι τέτοιο. Ήδη, πολλά (π.χ. Ιανός) ίσως και χωρίς να το έχουν σκεφτεί έτσι, ακολουθούν μία πορεία που μπορεί να τα οδηγήσει εκεί. Νομίζω όμως ότι είναι πολύ πιθανό αυτό τον ρόλο να τον παίξουν οι βιβλιοθήκες. Και αν το καλοσκεφτείς, το υπάρχον business model μίας βιβλιοθήκης είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που οραματίζεσαι/προβλέπεις από αυτό ενός σημερινού βιβλιοπωλείου.

    1. Δε διαφωνώ. Απέφυγα σκόπιμα να αναφερθώ στον όρο βιβλιοθήκη, για να μην με κατηγορήσουν ότι προβλέπω το τέλος των βιβλιοπωλείων. Πιστεύω ότι όντως το βιβλιοπωλείο του μέλλοντος θα μοιάζει πολύ με μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.