Ένας δραστήριος Δήμος

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Μαρκόπουλου

Έλαβα προχθές 2 δελτία Τύπου απ’ το Δήμο Μαρκόπουλου. Γνωρίζω εκεί μόνο έναν άνθρωπο, αλλά ομολογώ ότι μόνος μου του ζήτησα να μου στείλει πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες τους ενέργειες. Πρόκειται για έναν Δήμο, πολύ δραστήριο, που προσπαθεί μέσα στο ζοφερό κλίμα να αποδείξει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκιση δεν είναι διακοσμητική, ούτε εχθρός του πολίτη, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Οι ειδήσεις λοιπόν είναι δυο. Στο Μαρκόπουλο θα κατασκευαστεί αποτεφρωτήριο νεκρών, ένα παλιό αίτημα της κοινωνίας που γίνεται πραγματικότητα. Επίσης, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται απ’ τον Δήμαρχο το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο

με εχεμύθεια, έγνοια για την αξιοπρέπεια των δικαιούχων, αλλά και με σοβαρά κριτήρια, καλείται να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς, τη σύγχρονη πρόκληση, της διαρκώς επεκτεινόμενης φτώχειας, στην πόλη μας!

Θα ήθελα να λάβω κι άλλα τέτοια δελτία Τύπου, από άλλους Δήμους που δουλεύουν για τους πολίτες κι όχι για τα ταμεία και τις διαφημιστικές εταιρείες. 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητοί Συμπολίτες,

O Δήμος Μαρκοπούλου προχωρά στην ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο με εχεμύθεια, έγνοια για την αξιοπρέπεια των δικαιούχων, αλλά και με σοβαρά κριτήρια, καλείται να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς, τη σύγχρονη πρόκληση, της διαρκώς επεκτεινόμενης φτώχειας, στην πόλη μας!

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα εξασφαλίζει τα απολύτως απαραίτητα είδη διατροφής και ρουχισμού, καθώς και κάποια παιχνίδια για μικρά παιδιά, σε οικογένειες που αποδεδειγμένα χρήζουν υλικής βοήθειας και στήριξης.

Τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου, θα γίνουν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011, στις 8 μ. μ., στην Οδό Χρ. Μεθενίτη 7, στο χώρο δίπλα στο Δημαρχείο, όπου και θα στεγάζεται η εν λόγω δημοτική υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, θα λειτουργήσει Ταμείο Αγάπης. Καλούμε όλους τους πολίτες, να συνεισφέρουν έμπρακτα, με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, έστω και πενήντα (50) λεπτά ή ένα (1) ευρώ· καλούμε όλους τους πολίτες να προσέλθουν με ένα κουτί γάλα, ένα πακέτο μακαρόνια, ένα παιδικό παιχνίδι! Και η μικρότερη προσφορά, γίνεται σπουδαία, για εκείνους που έχουν ανάγκη!

Είναι προφανές, ότι η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, εξαρτάται απόλυτα, από το μέγεθος των προσφορών, ιδιωτών και επιχειρήσεων! Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η αλληλεγγύη (και όχι απλώς «η φιλανθρωπία»), αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας! Καλούμαστε πλέον να την αναδείξουμε και είμαστε βέβαιοι, ότι οι πολίτες θα μας εκπλήξουν ευχάριστα!

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, καθώς και τι μπορεί να προσφέρουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαρκοπούλου, 2299 0 20173 & 20 174.

Η παρουσία σας θα τιμήσει αυτή την πρωτοβουλία!

Απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας

για κατασκευή Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στη Συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου 2011, ενέκρινε τη δημιουργία (χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία) Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητήριου και σε χώρο που ανήκει στον Δήμο μας.

Η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας (ανεξαρτήτως θρησκευτικού προσανατολισμού), που επιθυμούν να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους, αναγκάζονται δυστυχώς σήμερα να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες, με υψηλό οικονομικό και συναισθηματικό κόστος!

Επίσης, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα, έχει ουσιαστικά οδηγήσει την υπόθεση αναζήτησης χώρων ταφής σε εκτροχιασμό, με όλα τα Δημοτικά Κοιμητήρια να λειτουργούν στα όρια τους. Το φαινόμενο δε, της πρόωρης εκταφής έχει καταστεί μόνιμος εφιάλτης, για τους συγγενείς των νεκρών!

Η εμπειρία από ομόδοξες χώρες, αλλά και κράτη όπου το Ορθόδοξο στοιχείο έχει έντονη παρουσία, πιστοποιεί ότι η αποτέφρωση είναι συμβατή με την Ορθόδοξη παράδοση, καθώς οι τοπικές Εκκλησίες τηρούν το τελετουργικό της Εξοδίου Ακολουθίας, πριν την καύση του νεκρού. Η επιλογή της αποτέφρωσης δεν πηγάζει από την απόρριψη ή παράβλεψη της σημασίας της Χριστιανικής ταφής και του (Κτιστού) ανθρώπινου σώματος και σίγουρα δεν είναι μια πράξη μηδενιστική!

Ο χώρος της κατασκευής του Αποτεφρωτηρίου, σε επαφή με το Κοιμητήριο του Δήμου μας, βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα (λειτουργικά και οπτικά) και πληρεί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Νόμου 3448/06. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε, ότι θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ακολουθηθεί η σχετική (σύγχρονη) τεχνολογία, όπως ορίζει η ΚΥΑ (Αρ. Οικ. 20232, Αρ. Φ. 745).

Η θέση του Αποτεφρωτηρίου είναι ιδανική, καθώς βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι στο τέλος της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους οδικούς άξονες Αθηνών-Λαμίας, Κορίνθου και τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Πέραν της κοινωνικής διάστασης, η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου θα έχει και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο Μαρκοπούλου. Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου.

Με αυτή τους την απόφαση, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε, ανταποκρίνονται θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα!

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.