Ποιός έφερε τους αντισημίτες στην εξουσία;


Το έξοχο, μόλις 39 σελίδων βιβλίο, του Σταύρου ΖουμπουλάκηΑνίερη συγκυβέρνηση, εκδ. Πόλις, είναι ουσιαστικά μια διάλεξη για την Ελληνική κρίση η οποία δόθηκε την ημέρα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Καθώς τον τελευταίο καιρό διαβάζω Ελληνικά βιβλία για την κρίση, σκέφτηκα ότι μια τόσο μικρής έκτασης ανάλυση θα υστερούσε έναντι των μακροσκελών κειμένων που τείνουν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού τελευταία. Όμως η συντομία αυτού του κειμένου του δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σαφήνειας και το κάνει άξιο να διαβαστεί.

Πρόκειται για τη διατύπωση μιας ξεκάθαρης ορθολογικής θέσης κι άποψης, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης λέει ότι η κρίση μας οφείλεται τόσο στο ευρύτερο πολιτικοοικονομικό πλαίσιο, σε εξωτερικούς δηλαδή παράγοντες που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, όσο και στο στενότερο ορίζοντα της Ελληνικής παθογένειας, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς, της ατιμωρισίας, της αυθαιρεσίας.

Ο συγγραφέας είναι άμεσος, λιτός και σαφής. Δε θέλει να εστιάσει στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού γενικά κι αόριστα ούτε στην πολιτική ατζέντα του γαλλογερμανικού άξονα, αν κι είναι σαφέστατα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Θέλει να εστιάσει στο Ελληνικό πρόβλημα προβάλλοντας 2 πτυχές του: στην καλπάζουσα ανεργία και κυρίως στο έλειμμα δημοκρατίας, στην τρέχουσα κρίση δηλαδή της δημοκρατίας που μας οδήγησε στο σχηματισμό μιας μη εκλεγμένης κυβέρνησης.

Ο Ζουμπουλάκης κάνει μια σκανδαλώδη διαπίστωση: οι σοσιαλιστές συγκυβερνούν με τους ακροδεξιούς. “Η συμμετοχή ακροδεξιών στην κυβέρνηση” γράφει, “έχει τεράστια συμβολική σημασία. Παραβιάζει έναν ιδρυτικό κανόνα της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Όταν όμως μια κοινωνία και ένα πολιτικό σύστημα παραβιάζουν τέτοιες θεμελιακές αρχές, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουν”. Τί εννοεί; Ότι η συμμετοχή ενός κόμματος με αντισημιτικές, ρατσιστικές, ομοφοβικές, και φιλοχουντικές θέσεις, θα έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην πολιτική και κοινωνική μας ζωή. “Η πολιτική αβελτηρία του ευρωπαϊκού μεσοπολέμου συνειδητοποιήθη, αφού προηγήθηκαν εξήντα εκατομμύρια νεκροί”.

Ποιός λοιπόν έκανε γόνιμο το έδαφος γι’ αυτή την καίρια οπισθοδρόμιση; Το ΠΑΣΟΚ και τα φίλια Μέσα του, έδωσαν μεγάλο χώρο στο ΛΑΟΣ να προβληθεί, για να αποσπάσει ψηφοφόρους απ’ τη ΝΔ, ενώ αντίστοιχο χώρο του έδωσε ιδεολογικά και η Αριστερά, η οποία απουσίασε με τον τρόπο της απ’ το πεδίο των προτάσεων και των υπεύθυνων λύσεων. Εκτός αυτών όμως, ο Ζουμπουλάκης λέει και κάτι άλλο συγκλονιστικό. Ότι η συμμετοχή ακροδεξιών στην κυβέρνηση δεν ξεσήκωσε κανέναν, ότι “δεν κυκλοφόρησε καν ένα κείμενο διαμαρτυρίας με υπογραφές συγγραφέων και διανοούμενων”. Κι αυτό συνέβη γιατί αφ’ ενός στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αποδοχή του αντισημισμού “ο αντισημιτισμός είναι διάχυτος παντού” γράφει “ σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους”, κι αφ’ ετέρου οι πολίτες υποτίμησαν τον κίνδυνο απ’ τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση.

Και να, τώρα που οι δημοκρατικοί πολίτες είμαστε παγιδευμένοι, καταλήγει ο συγγραφέας, να μην γνωρίζουμε αν πρέπει να ευχηθούμε την επιτυχία ή την αποτυχία της παρούσας κυβέρνησης. Μολονότι δηλώνει απαισιόδοξος, ελπίζει ότι οι τρέχουσες εξελίξεις θα επισπεύσουν τη μορφοποίηση νέων πολιτικών προτάσεων και σχημάτων που θα δομηθούν επάνω στα ερείπια του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.