Κεκλεισμένων των θυρών

Διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών ή εμβάθυνση της Δημοκρατίας;

Οι διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών ανήκουν σε μια εποχή κυριαρχίας προνομιούχων τάξεων κι όχι ηγετών που συνομιλούν και λογοδοτούν άμεσα στο λαό.

Κυριακή 13 Μαίου 2012. Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές. Παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις σε ζωντανή μετάδοση την είσοδο των αρχηγών των τριών πρώτων κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας, μετά απ’ την αποτυχία και των τριών να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη διερευνητική εντολή που έλαβαν. Ακολουθεί φωτογράφιση στο τραπέζι παρουσία του Προέδρου. Φωτογράφοι, κάποιες αμήχανες εκφράσεις και τέλος. Οι πόρτες κλείνουν και η ζωντανή μετάδοση σταματά. Αναρωτιέμαι αν είναι θεμιτό να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών τέτοιου είδους διαβουλεύσεις για την τύχη της ψήφου των πολιτών και καταλήγω στο ότι μια πραγματικά βαθιά και γνήσια, και διαφανής δημοκρατία θα μετέδιδε αυτή τη συζήτηση σε ζωντανή μετάδοση απ’ το Διαδίκτυο. Να δούμε κι εμείς οι πολίτες πώς αντιμετωπίζουν την εντολή που τους δώσαμε να μας κυβερνήσουν. Θυμίζω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι αντιπρόσωποι του λαού. Η κεκλεισμένων των θυρών διαβούλευση δεν παραπέμπει σε δημοκρατικές διαδικασίες. Αντίθετα, θυμίζει την εκλογή του Πάπα, ή παρασκηνιακές συζητήσεις. Όμως εδώ μιλάμε για τη διακυβέρνηση της χώρας, για το κατεξοχήν προσκήνιο. Οι κλειστές πόρτες ενισχύουν την απόσταση ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς. Σήμερα έχουμε τα Μέσα, κι έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Οι πολιτικοί μας αντιπρόσωποι είναι άνθρωποι σαν κι εμάς που τους εξουσιοδοτούμε να προωθούν πολιτικές που εμείς έχουμε εγκρίνει με την ψήφο. Αν δεν εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς του αντιπροσώπους και το πολιτικό σύστημα δε θα ανακτηθεί. Ακούω τώρα, λίγες ώρες μετά τη συζήτηση των 3 αρχηγών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη δημοσίευση των πρακτικών της διαβούλευσης, κάτι πολύ θετικό. Φαίνεται ότι δεν απέχουμε πολύ απ’ τη μέρα που οι συζητήσεις τέτοιου είδους θα γίνονται σε ζωντανή μετάδοση απ’ το Διαδίκτυο, για να γνωρίζει ο πολίτης πώς ακριβώς συζητιέται το παρόν και το μέλλον όλων μας στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.