Το σχολείο ως εργαστήριο

Ο πρωτοπόρος της διαδικτυακής εκπαίδευσης Sal Khan ιδρύει ένα γυμνάσιο που προάγει την έρευνα και τον πειραματισμό.

To 2003, μια εξαδέλφη του Sal Khan χρειαζόταν βοήθεια στα μαθηματικά. Ο Sal χρησιμοποίησε τότε μια πρωτόγονη πλατφόρμα της Yahoo για να της κάνει τα μαθήματα, και μόλις η επιτυχημένη επιλογή του -τα μαθήματα μέσω διαδικτύου- έγινε γνωστή και στους άλλους φίλους και συγγενείς αποφάσισε να μεταφέρει, το 2006, τα tutorials του στο YouTUBE. Έκτοτε, ο Sal γίνεται ένα είδος προωτοπόρου της εκπαίδευσης. Ιδρύει την Khan Academy, μια πλατφόρμα δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων και καθίσταται διαρκές σημείο αναφοράς όλων όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα διαφορετικό παράδειγμα εκπαίδευσης, προσαρμοσμένο στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης. 

Πρόσφατα, ο Sal Khan ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται απ’ την Khan Academy και το όνομά της είναι Khan Lab School. Το πνεύμα του σχολείου είναι απλό: να δούμε την εκπαίδευση ως ένα εργαστήριο. Οι πρώτοι μαθητές, γυμνασίου την εναρκτήρια χρονιά, θα έχουν την ευκαιρία να ακουν εισηγήσεις και να κάνουν πειράματα διαρκώς. Οι τοίχοι των εργαστηρίων έχουν μεγάλα ανοικτά παράθυρα ώστε όλοι οι μαθητές να βλέπουν τι συμβαίνει στην πράξη. Μιλάμε για εκπαίδευση ανοικτού κώδικα. Εδώ όλα είναι κινητά και προσαρμόσιμα. Το campus είναι σχεδιασμένο με τη λογική του μετασχηματισμού, της εξέλιξης και του πειραματισμού. Η χωροταξία μιλά από μόνη της αναφορικά με τις προθέσεις των εκπαιδευτών. Το σχολείο θέλει να φτιάξει ανθρώπους με ερευνητικό πνεύμα που πειραματίζονται αναζητώντας λύσεις προβλημάτων κι έτσι εξελίσσονται.

Τα βλέπεις όλα αυτά και σκέφτεσαι την εκπαίδευση στην χώρα μας. Πόσο εκκωφαντικό είναι το έλλειμμα οράματος απ’ τις ηγεσίες μας.

 

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.