Το στοίχημα των blog

Αν πιστέψουμε τα παραδοσιακά Μέσα και τα εκτενή αφιερώματα που κάνουν στα blog, οι αυριανές εκλογές θα έχουν σημαδευτεί, εκτός των άλλων, και απ’ τα Νέα Μέσα. Δυστυχώς το συμπέρασμα αυτό απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα, καθώς τα blog έπαιξαν τελικά το ρόλο που τους επιφύλαξαν τα ίδια τα παραδοσιακά Μέσα. «Το κόμμα των bloggers», όπως ονομάστηκε απ’ τα ίδια τα Μέσα, δε διεκδίκησε τίποτα ουσιαστικό. Το μόνο που κατόρθωσε ήταν να κάνει γνωστή την ύπαρξη του Νέου Μέσου στις μάζες. Κατά τ’ άλλα, τα ιστολόγια ήταν μια «πιο άμεση», «δίχως κάθετη οργάνωση», «διαφορετική» και «νεανική» όψη στην άσκηση του προεκλογικού αγώνα.

Oρισμένοι μιλούν ακόμα και για θρίαμβο της «κοινωνίας των πολιτών», ωστόσο απ’ τη γενικότερη εικόνα της «πολιτικής μπλογκόσφαιρας» θα ‘λεγε κανείς ότι η παραδοσιακή πολιτική, αλλά και η κριτική που ασκείται σ’ αυτήν, «φορτώθηκαν» σ’ ένα σκληρό δίσκο, και «ανέβηκαν» στο Διαδίκτυο, σαν να μη σημαίνει τίποτα η μεταφορά στη διάσταση ενός καινούργιου Μέσου. Είδαμε αρνητική διαφήμιση, είδαμε καθαρή διαφήμιση, φήμες, συκοφαντίες, διαλόγους καφενείου. Είδαμε επίσης ψευδο-ιστολόγια, σατυρικά ιστολόγια, προκλητικά και φασιστικά ιστολόγια. Είδαμε και εξαιρέσεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Κι έπειτα πάλι σάτιρα και διαφήμιση.

Μείζονες όψεις του φαινομένου αναβάλλονται για μετά τις εκλογές. Φλέγοντα ζητήματα όπως εκείνα της αξιοπιστίας, της ανωνυμίας και της ψευδωνυμίας, της ανεξαρτησίας, της δεοντολογίας, αλλά και της εκπαίδευσης, δυστυχώς δεν μπαίνουν καν στην ατζέντα της συζήτησης. Αυτό που γίνεται ωστόσο, είναι μια δίχως όρια καταβύθιση των εμπλεκόμενων στον ανταγωνισμό. Στην χώρα μας όλη η συζήτηση περί ιστολογίων τείνει να εγκλωβιστεί σε νούμερα. Όλη η υπόθεση τείνει να περιοριστεί στο ποιός θα μπορέσει να κυριαρχήσει, ποιός θα αποσπάσει περισσότερο ενδιαφέρον. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε απ’ τον προεκλογικό αγώνα, εξυπηρετεί τους ισχυρότερους, κάτι που αντίκειται στην, πιο δημοκρατική τουλάχιστον, φύση κι έννοια του blog.

Τα δεν είναι μόνο εργαλεία επικοινωνίας, με τη έννοια που έχει δώσει στην επικοινωνία η διαφήμιση και το μάρκετινγκ. Είναι κάτι πολύ πιο ευρύ, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση και υπό εξέλιξη. Δεδομένου ότι τίποτα δεν είναι παγιωμένο, οι αυριανές εκλογές είναι όντως η αρχή μιας πορείας. Οι έλληνες ιστολόγοι, αλλά και τα ίδια τα μίντια, έχουν πολλά ακόμα να διδαχτούν, αλλά κυρίως να συζητήσουν. Ας ελπίσουμε ότι οι εκλογές θα είναι απ’ τη Δευτέρα μια αφορμή για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Το στοίχημα των ιστολογίων είναι κατά τη γνώμη μου ακριβώς αυτό: Θα αρπάξουν οι έλληνες μπλόγκερ την ευκαιρία να αρθρώσουν έναν καινούργιο, ουσιαστικό λόγο που δε θα είναι κόπια του ξύλινου πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου και διαλόγου; Θα κομίσουν κάτι ελπιδοφόρο στην Ελληνική κοινωνία ή θα γίνουν κι αυτοί μέρος της γενικότερης κρίσης;

15 Comments

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας και συμφωνώ ως προς τη περιγραφή του στοιχήματος. Θέλω μόνο να ρωτήσω τι εννοείτε «Είδαμε και εξαιρέσεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε » ; Ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις δώσατε χαρακτηρισμούς και παραδείγματα, για τις εξαιρέσεις δε δώσατε.

  2. Είναι πολύ νωρίς πιστεύω για αποτελέσματα ωστόσο αναρωτιέμαι ποιές ιδέες και τάσεις θα επικρατήσουν από αυτό το think tank.

  3. Συμφωνώ ότι ελάχιστα εκμεταλευτήκαμε το νέο μέσο για να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο. Περισσότερο κραυγές και γκάρισμα. Παρόλα αυτά μακάρι να προκύψει διάλογος αν και δεν το πιστεύω. Δεν με κάνει τίποτα να πιστεύω πως ο κόσμος στα blogs διαφέρει εντελώς από τον πραγματικό, και γιατί θα έπρεπε να διαφέρει; Και για να είμαι και ειλικρινής δεν θα ήθελα την ταμπέλα του blogger που συμφωνώ με τους άλλους σε κάτι συγκεκριμένο. Με τρομάζει θα έλεγα… με τρομάζει στο να συμμετέχω σε κάτι που αποφασίζεται βιαστικά και υπάρχει στη μέση το reputation και το popularity. Δεν είναι οι σωστές συνθήκες από την αρχή.

    Την καλημέρα μου.

  4. @Μανώλης Ανδριωτάκης, εννοείτε πως οι εξαιρέσεις είναι τα πέντε ιστολόγια που βλέπω κάτω από την ενότητα «Διαβάζονται»; 🙂
    Κι αυτά τα 5 από τα 10.000 (?) που διαλέξατε τιτλοφορούνται «διαβάζονται» σα να λέγατε «τρώγονται», «βλέπονται». Δηλαδή μόλις και μετά βίας. Σας βρίσκω λιγάκι υπερβολικό αλλά δε μπορώ να πω πως δε μου αρέσει.

  5. «Το στοίχημα των ιστολογίων είναι κατά τη γνώμη μου ακριβώς αυτό: Θα αρπάξουν οι έλληνες μπλόγκερ την ευκαιρία να αρθρώσουν έναν καινούργιο, ουσιαστικό λόγο που δε θα είναι κόπια του ξύλινου πολιτικού και δημοσιογραφικού λόγου και διαλόγου; Θα κομίσουν κάτι ελπιδοφόρο στην Ελληνική κοινωνία ή θα γίνουν κι αυτοί μέρος της γενικότερης κρίσης;»

    Είμαι απόλυτα σύμφωνος και ελπίζω να καταλάβουμε την ευθύνη που έχουμε διαχειριζόμενοι τόση δύναμη.

    Σχετικές απόψεις μου εδώ…
    http://parafoniades.wordpress.com/2007/09/16/%ce%a4%ce%bf-%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b5%cf%84-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82/

  6. Εάν περιοριστούν τα ιστολόγια που εκφράζουν την κατηγορία( Labels) «συκοφαντίες, διαλόγους καφενείου» και διατηρηθεί ένα ύφος και ήθος (στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον) που να προάγει το μέσο «blog», τότε ΝΑΙ διακρίνω κάποιο όφελος στην ανάδειξη αλλά και στην διάδοση μιας νέας πολιτικής σκέψης και προσέγγισης .
    Αλλιώς ο συνδυασμός της ανωνυμίας και του ανέξοδου ( χάριν «δημοσιότητας») «καταγγελτικού» λόγου θα εκμηδενίσει σε ταχύτατο χρόνο το κύρος και την αξιοπιστία των blog μεταμορφώνοντας τα σε «μεσημεριανή ζώνη» ιδιωτικών καναλιών ενισχύοντας φωνές τύπου «Δρούγκα» και «Τατιάνα» που δυστυχώς ( απ’ ότι βλέπω-ονόματα δεν λέω- τον τελευταίο καιρό) αυξάνονται δραματικά σε τούτο τον χώρο!!
    Προς το παρόν ( και με δεδομένα τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών ) ελπίζω να συμφωνήσετε κι εσείς , ότι όντως αυτές οι εκλογές σημαδεύτηκαν από τα Νέα Μέσα!
    Καλησπέρα σας. 🙂

  7. «Αυτό που γίνεται ωστόσο, είναι μια δίχως όρια καταβύθιση των εμπλεκόμενων στον ανταγωνισμό. Στην χώρα μας όλη η συζήτηση περί ιστολογίων τείνει να εγκλωβιστεί σε νούμερα. Όλη η υπόθεση τείνει να περιοριστεί στο ποιός θα μπορέσει να κυριαρχήσει, ποιός θα αποσπάσει περισσότερο ενδιαφέρον. Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε απ’ τον προεκλογικό αγώνα, εξυπηρετεί τους ισχυρότερους, κάτι που αντίκειται στην, πιο δημοκρατική τουλάχιστον, φύση κι έννοια του blog.»

    Αν κατάλαβα καλά, αυτό πήγατε, με την ιδιότητα του blogger – σκηνοθέτη, να ξεκαθαρίσετε στον Σκάι.

  8. @ellinida είναι όντως νωρίς για συμπεράσματα. Τα πράγματα είναι ακόμα ρευστά, αλλά είναι σημαντικό το ποιές τάσεις θα δώσουν το στίγμα του Μέσου.

    @arammos Συμφωνώ μαζί σας σε όλα εκτός απ’ τη λογική του καθρέφτη. Τα μπλογκ αντανακλούν την κοινωνία, αλλά μάς προσφέρουν την ευκαιρία να δούμε πιο καθαρά αυτό που συμβαίνει: την σκανδαλώδη έλλειψη παιδείας στην χώρα.

    @kapetanios Συμφωνώ. Με μια ένσταση: οι εκλογές σημαδεύτηκαν απ’ τα Νέα Μέσα στρεβλά. Τα μπλογκ χρησιμοποιήθηκαν είτε ως καφενείο, είτε ως εργαλείο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ.

  9. Αγαπητέ κύριε Ανδριωτάκη, η ύπαρξη των μπλογκς και η συνεπαγόμενη πολυφωνία είναι η απάντηση στο αίτημα πολλών νέων ανθρώπων για εκείνο που πολύ συζητήθηκε παλιότερα ως αίτημα άμεσης δημοκρατίας.

    Το ανωτέρω έρχεται να το στηρίξη η σημασία που δίνουν τα ΜΜΕ καθώς και οι πολιτικοί στις απόψεις ορισμένων εξ αυτών, καθώς και από την προσπάθειά τους να ελέγξουν ορισμένους από τους δημοφιλείς μπλόγκερς δια του εν πολλοίς αποτελεσματικού μέσου της «μαλαγανιάς». Το αν θα το καταφέρουν έγκειται σε παραμέτρους που άπτονται της προσωπικότητας και των ιδιαιτέρων αντιλήψεων των ίδιων των μπλόγκερς, οι οποίοι όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία φαίνονται από την γραφή και την επιχειρηματολογία τους να είναι αρκετά επάνω από τον μέσο όρο νοήσεως.

    Όπως όμως και αν έχη το πράγμα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των τάσεων της κοινωνίας μας, και αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να καθοδηγηθούν όλοι από κόμματα ή πολιτικές παρατάξεις, όσα δε από αυτούς το κάνουν, χάνουν μοιραία το σημαντικότερο πλεονέκτημα που είναι η ανεξάρτητη φωνή. Δεν άπτομαι φυσικά εκείνων των μπλογκ που δημιουργήθηκαν με αυτό το σκοπό, δηλαδή τα «καπελωμένα», που κάθε μέρα ανακαλύπτω ότι δεν έχουν πέραση και δεν τυχαίνουν και τόσο μεγάλης προσοχής των υπολοίπων.

    Το διαδίκτυο είναι από τη φύση του αυτοαμυνόμενο και έτσι αυτοκαθάρεται από κάθε προσπάθεια εισβολής και ποδηγετήσεως.

    Αυτό κι αν δεν είναι ελπίδα για την δημοκρατία.

    _________
    Κανένας δεν απαγορεύει βέβαια στον… υπερήφανο αφισσοκολλητή, στον… τιμημένο οπαδό, στον πανταχού παρόντα χειροκροτητή να μπλογκάρη, αλλά πόσο αποτελεσματικός μπορεί όμως να είναι στην άρθρωση ελεύθερης γνώμης και άποψης;
    Μην λησμονείτε ότι «χωριό που φαίνεται…».

  10. Δεν θέλω να βγαίνω στα παράθυρα να παριστάνω τον ειδήμονα – ιδίως για πράγματα στα οποία ποτέ μου δεν συμμετείχα. Ακόμα περισσότερο δεν θέλω να προβάλλομαι για πράγματα τα οποία ξεκίνησα ή έστω συνέβαλα ουσιαστικά για να συμβούν. Θεωρώ ότι προσωποποιώντας τη δυναμική που εκφράζεται άναρχα μέσα από την ελεύθερη δικτυογραφία, το μόνο που θα κατάφερνα είναι να την ξεφουσκώσω μια ώρα αρχύτερα.

    Θέλω όμως ποσοστά κύριε Ανδριωτάκη μου. Αν δεν υπήρχε η κινητοποίηση για την Αμαλία και οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα αμφιβάλλω αν θα καταφέρνατε ποτέ να γίνετε δημόσιο πρόσωπο στην καμπούρα όλων αυτών που έκαναν τους μπλόγκερς household name…

    Καλή σταδιοδρομία σας εύχομαι – και να προσέχετε μήπως κάποια στιγμή εμφανιστούν οι ιδιοκτήτες και σας πιάσουν στα πράσσα.

  11. Κύριε Ανδριωτάκη.
    Εάν ο «στρεβλός» (κατά σας) επηρεασμός των χθεσινών εκλογών έφερε αυτά τα αποτελέσματα , τότε να με συγχωρείτε αλλά θα ταχτώ στο πλευρό μιας ίδιας ή και καλύτερης «στρέβλωσης» και στο μέλλον.
    Και βεβαίως με τοποθετήσεις τόσο απόλυτες και μηδενιστικές όπως αυτήν που γράφετε παραπάνω » Τα μπλογκ χρησιμοποιήθηκαν είτε ως καφενείο, είτε ως εργαλείο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ» κινδυνεύετε να οδηγήσετε αυτήν την κουβέντα στο επίπεδο του «καφενείου» που τόσο καταδικάζετε
    Καλησπέρα σας.

  12. @λυκάων Ναι είναι ελπίδα, είναι ευκαιρία. Θα αξιοποιηθεί όμως; Ή θα παραμείνει ένα ακόμα κυριαρχικό εργαλείο;

    @kapetanios Οι κρίσεις εξάγονται απ’ τα αποτελέσματα και τα γεγονότα. Ο καθένας επιφυλάσσει στο Μέσο την χρήση που επιθυμεί. Και βεβαίως κρίνεται, τόσο απ’ το λόγο όσο κι απ’ τις πράξεις του. Καλησπέρα και σε σας.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.