Πρόταση για μποϋκοτάζ των κομμάτων που διαφημίζονται στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

P5250096
Αθήνα, 25 Μαίου 2009. Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες με αφίσες των δύο μεγάλων κοινοβουλευτικών κόμματων στο ανύπαρκτο πεζοδρόμιο. Το ποδοσφαιρικό σήμα, ολοκληρώνει το νεοελληνικό θέατρο του παραλόγου.

Η προεκλογική εκστρατεία των πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε. Το είδαμε στην τηλεόραση, το ακούσαμε στο ραδιόφωνο, κι από προχθες το βλέπουμε στους δρόμους. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Λ.Α.ΟΣ, τέσσερα απ’ τα πέντε κόμματα της βουλής που ζητούν την ψήφο μας για την ευρωβουλή, διαφημίζονται πάνω σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Δεδομένου ότι όλα τα διαφημιστικά πλαίσια του ελληνικού δημόσιου χώρου έχουν κριθεί παράνομα απ’ το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας δηλαδή, συμπεραίνουμε ότι τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα συμμετέχουν σε μια βάναυσα παράνομη πράξη η οποία τελείται μπροστά στα μάτια όλων μας.

Παράνομη διαφημιστική πινακίδα με διαφήμιση της ΝΔ, Αθήν, 25 Μαίου 2009.
Παράνομη διαφημιστική πινακίδα με διαφήμιση της ΝΔ, Αθήνα, 25 Μαίου 2009.

Οι γονείς που έχουν χάσει τα παιδιά τους από πρόσκρουση σε διαφημιστικές πινακίδες, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, της οποίας η γνώμη δεν έχει ζητηθεί, όλοι απαιτούν εδώ και τώρα την εφαρμογή του νόμου. Σήμερα, λίγες ημέρες απ’ τις ευρωεκλογές αποδεικνύεται ότι οι διαφημιστικές πινακίδες συνιστούν ένα διακομματικό σκάνδαλο. Τα πολιτικά κόμματα που διαφημίζονται επάνω τους δρουν ως κανονικοί εχθροί του λαού, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι οι διαφημιστικές πινακίδες είναι ένας σοβαρότατος κίνδυνος για την οδική ασφάλεια.

Η άμεση απόσυρση των προεκλογικών μηνυμάτων απ’ τις διαφημιστικές πινακίδες θα ήταν ένα ελάχιστο δείγμα καλής θέλησης απ’ την πλευρά του κοινοβουλευτικού κόσμου. Πρέπει να κάνουν πράξη όσα λένε περί δίκαιης Ελλάδας κ.λπ. Πρέπει επίσης να δείξουν ότι δε ψεύδονται όταν μιλούν περί παρανομιών που πρέπει να παταχθούν. Οι διαφημιζόμενοι είναι συνένοχοι στη διαφθορά και την παρανομία των διαφημιστικών πινακίδων. Όταν τα κοινοβουλευτικά κόμματα αδιαφορούν για το νόμο, τί παράδειγμα δίνουν στους πολίτες;

Μια λύση, εάν δεν αποσύρουν άμεσα την πολιτική υπαίθρια διαφήμιση τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα ήταν να τα μποϋκοτάρει μαζικά η κοινωνία των πολιτών και να ψηφίσει τα κόμματα που δε διαφημίζονται. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι για παράδειγμα έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται ούτε αφίσα να τυπώσουν. Το ΚΚΕ έχει τυπώσει μπάνερ, και το ΛΑΟΣ διαφημίζεται μόνο στα περίπτερα (σήμερα διαπίστωσα ότι διαφημίζεται και σε παράνομα διαφημιστικά πλαίσια). Όσο για τα μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, τόσο τα νεότερα όσο και τα παλαιότερα, αυτά ούτε κατά διάνοια δε διαφημίζονται στα παράνομα διαφημιστικά πλαίσια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε παράνομη πινακίδα επί της οδού Κηφισίας, πάνω σε στροφή και σε απόσταση λιγότερη των 20 μέτρων από φανάρι.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε παράνομη πινακίδα επί της οδού Κηφισίας, πάνω σε στροφή και σε απόσταση λιγότερη των 20 μέτρων από φανάρι.

Η διαφήμιση των πολιτικών κομμάτων στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες εικονογραφεί τη χρεωκοπία και τη διγλωσσία τους: δε μπορούν να επικαλούνται την ευνομία και τη διαφάνεια όταν τα ίδια επιλέγουν να διαφημίζονται πάνω σε πινακίδες που έχουν κριθεί παράνομες απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπαίθρια διαφήμιση διέπεται από ένα άναρχο καθεστώς στο οποίο κυριαρχούν αδιαφανείς συναλλαγές, εκβιασμοί κι αλλεπάλληλες παρανομίες. Αυτό έχει δηλωθεί κατά καιρούς από ένα πλήθος πολιτικών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και άλλων.

Πώς γίνεται οι Δήμοι απ’ τη μια να ξηλώνουν πινακίδες, να διακυρήσσουν την οριστική αποξήλωσή τους, και μετά από λίγο να διαφημίζουν τα πολιτικά κόμματα επάνω στις ίδιες πινακίδες;

Διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα.
Διαφήμιση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα.

Όταν έχει συσταθεί διακομματική επιτροπή οδικής ασφάλειας στο Κοινοβούλιο και όλα τα κόμματα συμφωνούν πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, αλλά τελικά δεν εφαρμόζεται, τί καταλαβαίνουμε; Ότι τα κόμματα, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, όλοι είναι ανίσχυροι να εφαρμόσουν τους νόμους απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ή μήπως ότι είναι όλοι συνεργάτες;

Όταν οι ίδιες οι εταιρείες που μισθώνουν τις πινακίδες διαμαρτύρονται για το χάος που επικρατεί στο καθεστώς της υπαίθριας διαφήμισης, καταλαβαίνουμε ότι και οι πολιτικοί παίζουν στο επιχειρηματικό παιχνίδι, αντιμετωπίζοντας το κόμματά τους ως προϊόντα που θα έχουν καλές, δηλαδή περίοπτες, δηλαδή φονικές θέσεις στους δρόμους μας.

Και το ΛΑ.Ο.Σ σε παράνομη διαφημιστική πικανίδα, Χαλάνδρι, 23.05.09.
Και το ΛΑ.Ο.Σ σε παράνομη διαφημιστική πικανίδα, Χαλάνδρι, 23.05.09.

Οι διαφημιστικές πινακίδες έχουν κριθεί παράνομες διότι συνιστούν κίνδυνο για την οδική ασφάλεια. Δε συγχωρούν το λάθος του οδηγού, ενώ αποσπούν και την προσοχή του. Δεκάδες οικογένειες έχουν θρηνήσει θύματα. Φαντάζομαι κανένας πολιτικός δε θα ήθελε να δει ένα νεκρό κάτω απ’ τη φωτογραφία του… Ας είναι αυτές οι εκλογές η τελευταία ευκαιρία επιτέλους κάτι να αλλάξει…

6 Comments

 1. Αγαπητέ Μανώλη,

  Την καλησπέρα μου. Εικάζω ότι οι διαφημιστικές πινακίδες των Ευροεκλογών απευθύνονται σε όλους ακριβώς εκείνους που δεν είχαν εως σήμερα την…τύχη να πέσουν πάνω είτε στον Πλάτωνα είτε στο Σωκράτη των «Μεγάλων Ελλήνων» του Σκαϊ ή στα αστραφτερά ονόματα που κοσμούσαν τις αθηναϊκές πίστες. Με άλλα λόγια, όπως έλεγε και ο ποιητής Σινόπουλος, «Οι βάρβαροι δεν θα ξανάρθουν απ`τα σύνορα/
  Τους εκπαιδεύουν οι σοφοί με διαφήμιση και τηλεόραση/ Κι οι ορδές τους στα ίδια μας τα δωμάτια θα έρθουν να ορμήσουν»…

  Τα σέβη μου.

 2. Αγαπητέ Μανώλη,

  Ένα απλό ερώτημα: Αν είχες τη δυνατότητα να πείσεις το κοινό να επαναστατήσει και να επιβάλλει την απαγόρευση των διαφημιστικών πινακίδων, χρησιμοποιώντας όμως διαφημιστικές πινακίδες για να το πείσεις, τι θα έκανες;

  Χαιρετώ.

 3. Αλέξη ναι είναι έτσι ακριβώς. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  Αντισθένη, εάν είχα όπως λες τα μέσα θα έκανα ό,τι και τώρα, θα συζητούσα, θα πρότεινα, θα μιλούσα. Όχι, δε θα τις χρησιμοποιούσα.

 4. Αγαπητέ Μανώλη,

  Αν δεν τις χρησιμοποιούσες, δεν θα πετύχαινες την απαγόρευσή τους. Και το όφελος που (καλώς) θα ήθελες να κερδίσει η κοινωνία θα έμενε όνειρο. Άρα θα ήσουν ανώφελος για την κοινωνία.

  Άλλο το blogging αγαπητέ Μανώλη, άλλο η Πολιτική. Εκτός κι αν τα συζεύξεις.

  Χαιρετώ.

 5. Μανώλη οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες είναι τεράστιο θέμα. Μια συνεχιζόμενη παρανομία που κανείς δεν φαίνεται διατεθημένος να σταματήσει. Από την άλλη όμως νομίζω ότι η πρόταση σου είναι λίγο στα όρια. Από τη μία έχει βάση καθώς υπάρχει σαφής παρανομία από τους επίδοξους εκπροσώπους μας αλλά από την άλλη η ψήφος πρέπει να κρίνεται και από τις πολιτικές θέσεις ενός κόμματος. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό πχ ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ με πολύ αξιόλογες ευρωπαικές πολιτικές προτάσεις να αποκλείεται από τον ψηφοφόρο για αυτό το λόγο. Το θέμα είναι ποιος θα ξηλώσει αυτές τις πινακίδες. όσο αυτές θα υπάρχουν τόσο θα υπάρχουν και διαφημιζόμενοι δυστυχώς. Και φυσικά το θέμα είναι άκρως πολιτικό αλλά και διαφθοράς σε επίπεδο δημοτικό. Φαντάζομαι θα γνωρίζεις ότι πίσω από τις 2 μεγάλες εταιρίες Outdoor είναι η αλητεία της νυχτας καθώς και το ότι οι δήμαρχοι τα πέρνουν κάτω από το τραπέζι. Το ποιος δήμαρχος είναι «καθαρός» και ποιός όχι είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί με μια πολύ απλή βόλτα στους διάφορους δήμους της Αθήνας (άραγε δεν είναι περίεργο ότι η άνοδος της κηφισσίας από την πλευρά του αμαρουσίου είναι τίγκα στα Billboards ενώ η κάθοδος-Ψυχικό έχει ελάχιστα?). Στο δια ταύτα, νομίζω πως η πρόταση σου θα είχε μεγαλύτερο νόημα-πρακτικά τουλάχιστον- να έμπαινε σε δημοτικές εκλογές αντί για τις ευρωεκλογές.

 6. Graoutso, μοιάζει να γνωρίζεις το θέμα, οπότε δε χρειάζεσαι περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας προκειμένου να πειστείς. Το θέμα τέθηκε και στις δημοτικές εκλογές, αλλά ο ΣΥΝ είχε την ίδια αντίδραση λέγοντας πως θα σταματήσει να διαφημίζεται στις πινακίδες μόνο αν το κάνουν και οι άλλοι…

  Επίσης, όλο και περισσότερο πείθομαι ότι ρίχνεται έντεχνα το μπαλάκι στους δήμους, που είναι οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης, ώστε να αθωωθούν τα πραγματικά αφεντικά, οι ηγεσίες δηλαδή που κανονικά θα έπρεπε να αναλαμβάνουν ακέραιες τις ευθύνες.

  Κατά τ’ άλλα γνωρίζω ότι η πρότασή μου είναι ουτοπική, καθώς η διαφθορά και η παρανομία έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, στη συνείδηση όλων μας.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.