Σημειώσεις απ’ τη συζήτηση του POST-Media

Το POST-Media επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του ως πλατφόρμα διαλόγου και συγκεντρώνει γύρω από ένα τραπέζι ζωντανούς πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη συζήτηση. Η προσέλευση ήταν μικρή, στην πραγματικότητα ήταν η μικρότερη ως τώρα,αλλά η συζήτηση ήταν ζωηρότατη και μας αποζημίωσε όλους. Στη συντροφιά του POST-Media βρέθηκαν ενεργοί πολίτες, παλιοί και καινούργιοι φίλοι, ανήσυχα πνεύματα.

Ένα πρώτο συμπέρασμα του διαλόγου: η αξία της δημιουργίας ζωντανών παραδειγμάτων.

Το κεντρικό θέμα της συζήτησης «η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας» τέθηκε τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Στη συζήτηση συμμετείχαν ενεργοί πολίτες που προσπαθούν μάταια να ευαισθητοποιήσουν τα Μέσα για μια πιο συνεπή και συστηματική προσέγγιση των παθογενειών που έχουν εντοπίσει.

Μια παρένθεση: στα «συμβάντα», ή αλλιώς event, του facebook, ο κόσμος δείχνει απλά μια γενική διάθεση απέναντι σ’ αυτόν που τον προσκαλεί. Όσοι δηλώνουν not attending δε θα έρθουν σίγουρα, όσοι δηλώνουν maybe attending δε θα έρθουν σίγουρα, αλλά θα ήθελαν, κι όσοι δηλώνουν attending ίσως και να έρθουν, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην έρθουν… Μπορεί το facebook να μην είναι τελικά ο ιδανικότερος τρόπος γνωστοποίησης ή συγκέντρωσης ανθρώπων αλλά καταφέρνει να επιφυλάσσει εκπλήξεις: στη συζήτηση παρευρέθηκε ένας πολιτικός, πρώην υπουργός, που κατέθεσε τις εμπειρίες και τις απόψεις του, προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων.

Το POST-Media, με το διάλογο και τις συγκεντρώσεις του, κάνει πράξη μια ανεξάρτητη δημοσιογραφία ανοιχτή στις παρεμβάσεις, τις ζυμώσεις και τις αλλαγές. Βεβαίως, έχει τις αδυναμίες και τους περιορισμούς του, αλλά είναι πάντα δεκτικό στις εποικοδομητικές κρίσεις των φίλων του. Είναι ένα στοίχημα, που πότε μοιάζει να κερδίζεται, και πότε να χάνεται. Σε κάθε περίπτωση, η επιβίωσή του είναι πολύ δύσκολη, αλλά όσο στηρίζεται απ’ τους φίλους του, θα παρεμβαίνει στα πράγματα δυναμικά, έστω και μόνο με το Παράδειγμά του.

Για εμάς η φυσική παρουσία, η συνάντηση με τους αναγνώστες και τους συντελεστές μας είναι κάτι ζωτικής σημασίας. Η δημοσιογραφία που ονειρευόμαστε στοχεύει στη συνομιλία. Γι’ αυτό εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να συναντηθούμε, να δράσουμε, να συζητήσουμε, να αναλύσουμε. Η μετα-δημοσιογραφία του POST-Media είναι μια διαρκής, έντυπη και ζωντανή δράση διαλόγου, έρευνας, ανάλυσης και σύνθεσης που είναι ανοιχτή σε όλους. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, να παρακολουθήσει ή να συνεισφέρει με όποιο τρόπο, είναι από τώρα ευπρόσδεκτος για την επόμενη συνάντησή μας.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.