Το ΠΑΣΟΚ θα διαφημιστεί στις παράνομες και φονικές διαφημιστικές πινακίδες, ή όχι;

Το ΠΑΣΟΚ και οι οργανώσεις του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο της αφισοκόλλησης για καμία προεκλογική δραστηριότητα.

Ερμηνεύω την πρόταση αυτή ως δεσμευτική πρόθεση να μην «ανέβει» η προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ στις διαφημιστικές πινακίδες, παρότι βέβαια δε το λέει ξεκάθαρα (είναι κάπως θολή η πρόταση και αξιώνει κατά τη γνώμη μου διευκρίνιση). Αν η απόφαση που εκδόθηκε χθες, 07.09.09, απ’ τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εννοεί την «αποχή» απ’ τις παράνομες υπαίθριες διαφημίσεις, τότε έχουμε να κάνουμε με μια ιστορικής σημασίας απόφαση, η οποία δικαιώνει τον αγώνα πολιτών που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Αν μάλιστα η δέσμευση αυτή τηρηθεί, τότε θα αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, για τη γενναία αυτή πράξη. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τι έχει προηγηθεί για να φτάσουμε ως εδώ. Ένας πολυετής αγώνας ενεργών πολιτών που έβρισκε σταθερά απέναντι τους πάντες. Ας μην ξεχνάμε ότι μερικούς μήνες πριν, ενόψει Ευρωεκλογών, ο ίδιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφημιζόταν επάνω στις παράνομες πινακίδες. Μολονότι όλα δείχνουν ότι είμαστε μακριά από μια τελική λύση με την εκτεταμένη και σκανδαλώδη παρανομία της υπαίθριας διαφήμισης, η απόφαση του ΠΑΣΟΚ είναι μια αρχή. Ας ελπίσουμε τώρα ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Αυτά βέβαια θα ισχύουν, εάν και εφόσον, η απόφαση του Προέδρου τον ΠΑΣΟΚ περί της μη χρησιμοποίησης της μεθόδου της αφισοκόλλησης, αφορά στην αφισοκόλληση επάνω στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Εάν δεν αφορά στις πινακίδες θα έχουμε πολλά να πούμε…

6 Comments

 1. Συμφωνώ ότι θα είναι μεγάλη τομή (ακόμη και αν μοιάζει κάτι μικρό), ωστόσο να μην είμαστε υπερβολικοί: δεν φταίνε τόσο οι διαφημιζόμενοι νομίζω, όσο οι διαφημιστές. Εγώ διαλέγω να διαφημιστώ σε γιγαντοαφίσα και ο διαφημιστής πάει και, αντί να την κολήσει σε καμιά μάντρα, την αναρτά σε τέτοιες πινακίδες. Πού να τον ελέγξεις?

 2. Νομίζω ότι είναι άλλο το βάρος του διαφημιζόμενου κόμματος από εκείνο μιας οποιασδήποτε διαφημιζόμενης επιχείρησης. Το κόμμα, ως υποψήφιο να κυβερνήσει τη χώρα, ΟΦΕΙΛΕΙ να ελέγχει πώς διαφημίζεται, από ποιούς κ.λπ.

 3. Οι λόγοι για την απαγόρευση των διαφημιστικών πινακίκδων είναι περισσότεροι από ένας:
  1. Διασπούν την προσοχή των οδηγών κ.λπ. – Ατυχήματα
  2. Οπτική ρύπανση
  3. Προβολή του καταναλωτισμού

  Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις διαφημιστικές πινακίδες που είναι αναρτημένους σε ταμπλό και που στηρίζονται σε βάσεις, αλλά και στις αφίσες «σάντουιτς» στα διαζώματα των δρόμων, στα πανώ «κινέζικα» ή συνηθισμένα.

  Το θέμα έχει ανοίξει… Αλλά εκτός από τα κόμματα, τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μεγάλες ευθύνες.
  Δυστυχώς και τα κινήματα πόλης έχουν άλλες και μεγαλύτερες πρωτεραιότητες όπως π.χ. την πρσταστία των ελεύθερων χώρων και των ορεινών όγκων κ.λπ.
  Με ενδιαφέρον θα συμμετείχα σε μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό ή και την κατάργηση των διαφημιστικών πινακίδων που δεν θα περιοριζόταν όμως στην προβολή του κινδύνου από τα ατυχήματα αλλά που θα είχε και άλλες παραμέτρους όπως η οπτική ρύπανηνση, ο καταναλωτισμός κ.λπ.
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε μια έρευνα που είχα κάνει πριν από χρόνια είχα διαπιστώσει ότι απαγορεύονται οι διαφημιστικές πινακίδες, πανό κ.λπ α) στις οροφές των κτηρίων β) σε γέφυρες γ) κοντα σε αρχαιολογικούς χώρους δ) δημόσια κτήρια (και δημαρχεία) κ.λπ. Το θέμα είναι ποιος (δεν) τις εφαρμόζει.

  Η δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σαφώς είναι θετική και αναμένουμε την εφαρμογή της. Τα κόμματα είναι εκείνα που παράγουν πολιτική και που «κατευθύνουν» θετικά ή αρνητικά την συμπεριφορά του λαού.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.