Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες: Η αρχή του τέλους;

Παράνομες διαφημιστικές πινακίδες: φωτογραφίστε τις κι ανεβάστε τις στο Διαδίκτυο, προτείνει η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης, για να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο η αυθαιρεσία, η παρανομία και η διαφθορά Δήμων, διαφημιστικών εταιρειών, διαφημιζόμενων και πολιτικών κομμάτων. Η ασφάλεια των πολιτών έρχεται επιτέλους σε πρώτο πλάνο, και μια νέα ημέρα αισιοδοξίας ξημερώνει για όσους αγνωίζονται εδώ και χρόνια για αυτο το μείζον θέμα οδικής ασφάλειας. Πλησιάζει η στιγμή που θα δούμε τους ελληνικούς δημόσιους χώρους καθαρούς κι ασφαλείς χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες; «Χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» όπως ακριβώς ονομάζεται η ιστοσελίδα της κυβερνητικής επιτροπής;

Η κυβέρνηση κινητοποιείται και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία καταγραφής των παράνομων πινακίδων.

Χθες, 13 Απριλίου, σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την οδική ασφάλεια. Παρόντες ήταν ο υπουργός υποδομών, μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, οι υφυπουργοί Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Μαγκριώτης κι ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη, Σπύρος Βούγιας. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία δυναμικής ιστοσελίδας www.illegalsigns.gov.gr στην οποία μπορεί καθένας να καταγγέλει παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Η χρησιμότητα της εν λόγω σελίδας είναι πολλαπλή: γίνεται μια καταγραφή του όγκου των παράνομων πινακίδων απ’ τους ίδιους τους πολίτες και ταυτόχρονα δημοσιεύονται οι παράνομες διαφημίσεις απευθείας στο Διαδίκτυο εκθέτοντας και τους διαφημιζόμενους. Επιπλέον, δημιουργείται ένας «δυναμικός οδικός χάρτης της παρανομίας απ’ τα κάτω», ένα «παρατηρητήριο παρανομιών» που αποτρέπει τις μελλοντικές επανατοποθετήσεις πινακίδων. Κι εν πάση περιπτώσει ευαισθητοποιεί τους πολίτες στην κατεύθυνση της οικειοποίησης του δημόσιου χώρου, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να καταγγέλουν εύκολα την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση.

Η επιτροπή επίσης ανακοίνωσε ότι ειδικά συνεργεία θα αρχίσουν απ’ τη Δευτέρα 26 Απριλίου να αποξηλώνουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στη Λεωφόρο Κηφισίας, και στη Μαραθώνος. Και μαζί έδωσε προθεσμία ως τις 25 Απριλίου σε ιδιώτες και εταιρείες να αποξηλώσουν τις παράνομες πινακίδες που τυχόν έχουν τοποθετήσει στο δημόσιο χώρο, γιατί απ’ τις 26 Απριλίου έρχονται πρόστιμα… Εντωμεταξύ κάτι πολύ σημαντικό που ακούστηκε απ’ τον υπουργό είναι ότι το Σώμα Δίωξης Οικομομικού Εγκλήματος ετοιμάζεται να ασχοληθεί με τις εταιρείες υπαίθριας διαφήμισης. Θα πάρουν άραγε σειρά και οι Δήμοι;

Φαίνεται ότι η πίεση των ενεργών πολιτών αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τώρα βέβαια, χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας προκειμένου να δοθεί τέλος σ’ αυτή την εκτεταμένη παρανομία που υποθάλπει σχέσεις διαφθοράς μεταξύ των Δήμων, των Εταιρειών της υπαίθριας διαφήμισης αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Να φωτογραφήσουμε τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και να τις αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα, για να μην κοροϊδευόμαστε πια. Ο δημόσιος χώρος ανήκει στους πολίτες. Πρέπει καθένας μας να συμβάλλει με τον τρόπο του για να μην υπάρχει κανένα άλλοθι σε όσους παρανομούν. Επιπλέον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι διαφημιζόμενοι ότι συμμετέχουν σε μια παρανομία. Γιατί εκτός απ’ τους πολίτες, οφείλου και οι διαφημιζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι ένα κενό γράμμα, μια εταιρική μόδα. Αν θέλουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνοι θα πρέπει οικειοθελώς να αποσυρθούν απ’ την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, όπως έκανε σήμερα, ένας δημόσιος οργανισμός, ο ΟΠΑΠ, ένα γεγονός που είναι επίσης άξιο συγχαρητηρίων. Αν η όλη δράση δεν εξαντληθεί στις συνεντεύξεις, στις θεαματικές αποξηλώσεις και στην εφήμερη κινητοποιήση των πολιτών, αν όλη αυτή η ενεργοποίηση δεν είναι ένα πυροτέχνημα, τότε θα μιλάμε για ένα θέμα στο οποίο η πολιτική βούληση ήταν αρκετή κι αποτελεσματική. Επίσης, θα μπορούμε να πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι η πίεση των ενεργών πολιτών μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Νομίζω ότι η λέξη «πίεση» είναι η λέξη κλειδί για όλο το θέμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Και τώρα, έρχεται η ώρα που η πίεση πρέπει να ενταθεί από όλους. Τα οικονομικά και τα πολιτικά συμφέροντα είναι τεράστια, αλλά μόλις εκφράστηκε ξεκάθαρα η βούληση να υπάρξει σύγκρουση με αυτά.

Αλγεινή πάντως εντύπωση προκαλεί η μη μετάδοση της συνέντευξης, των ανακοινώσεων και της ιστοσελίδας, απ’ το σύνολο των ιδιωτικών ηλεκτρονικών Μέσων. Χθες το βράδυ, ημέρα της συνέντευξης Τύπου, μόνο τα κεντρικά Δελτία των κρατικών καναλιών της ΝΕΤ και της ΕΤ1 αναφέρθηκαν στο γεγονός… Λες και η οδική ασφάλεια δεν αξίζει να είναι μέσα στην ατζέντα της ενημέρωσης των πολιτών…

Κλείνω, μ’ ένα σχόλιό μου στο buzz:

Η συντριπτική πλειοψηφία των διαφημιστικών πινακίδων στη χώρα μας είναι παράνομη. Μιλάμε για σχεδόν το 100%.

Πάρα πολλοί, πάρα πολύ δυνατοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες, δε θέλουν να λυθεί το θέμα και να καθαρίσει το τοπίο, όπως συμβαίνει στον πολιτισμένο κόσμο.

Τα λεφτά είναι πολλά, η επιρροή μεγάλη.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι «τρελοί», «μικροί και αδύναμοι» που έχασαν τα παιδιά τους, οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και χρόνια με θάρρος και ψυχή ενάντια στην παρανομία και τη διαφθορά των διαφημιστικών πινακίδων και οι οποίοι δε φοβήθηκαν τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι έβγαλαν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, πίεσαν υπουργούς να βγάλουν εγκυκλίους, κίνησαν γη και ουρανό, κι ανάγκασαν τόσους και τόσους να πάρουν θέση.

Σήμερα ανακοινώθηκε μια δράση, σημαντική κατά τη γνώμη μου, ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση του καθαρισμού των δημόσιων χώρων μας. Είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λύση.

Ήδη ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι σταματά να χρησιμοποιεί την υπαίθρια διαφήμιση, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι δίνει ένα ισχυρό παράδειγμα στους άλλους διαφημιζόμενους.

Σημειώνω ότι εάν δεν υπήρχε η πίεση των πολιτών, σήμερα κανείς μας δε θα συζητούσε για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και θα συνεχίζαμε πιθανώς να θρηνούμε νέα θύματα.

6 Comments

  1. Πρέπει να εκλείψουν όλες. Μεγάλες και μικρές. Να μην ξαναδούμε ούτε τα φωτεινά τέρατα, ούτε τις κολώνες της Μεσογείων και της Κηφισσίας με «banner» για σκυλάδικα, για δημοτικές εκδηλώσεις, για επαγγελματικές εκθέσεις, για πάν το επιστητόν.

    …… Είμαστε μια καθυστερημένη χώρα, όπου οι τοπικές (δημοτικές) μαφίες είναι κυρίαρχες και η κοινωνία των πολιτών είναι λέξη άγνωστη… Σχεδόν άγνωστη, και αυτό το «σχεδόν» αφορά λίγους ανθρώπους με ψυχή, σαν εσάς, κύριε Ανδριωτάκη!

    1. Σας ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση και τα υποστηρικτικά λόγια. «Παραγράφουν» όλα τα προσωπικά κόστη, τις δυσκολίες, τις διακυνδυνεύσεις. Και μου ισχυροποιούν την πεποίθηση ότι αξίζει να μιλάς εκεί που οι περισσότεροι σιωπούν ή κάνουν θόρυβο.

  2. Έχει επικεντρωθεί όλο το ενδιαφέρον για τις πινακίδες μεγάλου μεγέθους.Να μάθετε πρώτα όλους τους νόμους και μετά να ανεβάζετε οτι και αν έχετε να πείτε εδω.Ακόμη και εσείς μπορεί να είστε παράνομοι που έχετε μια επιγραφή στο γραφείο-κατάστημα οτιδήποτε και αν έχετε. Η υπαίθρια διαφήμιση δεν θα εξαιρεθεί. θα δείτε που θα επιτραπεί και πάλι όπως και η δαφήμιση του τσιγάρου .Κοντεύουν και οι δημοιτικές εκλογές εκεί να δείτε τι έχει να γίνει.

  3. Ευθύμιε η υπαίθρια διαφήμιση πρέπει να υπάγεται σε κανόνες. Συμφωνούμε απόλυτα στο ότι πρέπει οι κανόνες να ισχύουν ανεξαιρέτως για όλους, είτε αυτοί είναι το μαγαζί της γειτονιάς, είτε οι 3 μεγάλες εταιρείες της υπαίθριας διαφήμισης, είτε τα ίδια τα πολιτικά κόμματα…

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.