Η παράνομη υπαίθρια διαφήμιση διαιωνίζει τη διαφθορά στη γειτονιά σας

Παράνομη διαφημιστική πινακίδα σε στέγαστρο στάσης

Με μια ευρείας έκτασης καμπάνια επανήλθε η ένωση εταρειών υπαίθριας διαφήμισης ΕΡΜΗΣ. Αυτή τη φορά εγκατέλειψε το μαύρο, μακάβριο χρώμα, και τις απειλές για απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας, ή κατά της αφισορύπανσης (!) και προσανατολίστηκε σε εκβιαστικά διλήμματα άλλου είδους. Οι αφίσες τώρα είναι πολύχρωμες και σύγχρονης αισθητικής. Μια απ’ αυτές αναφέρει: Η νόμιμη υπαίθρια διαφήμιση στηρίζει οικονομικά τη γειτονιά σας ενώ σε μια σειρά άλλων διαβάζουμε: Εδώ δε ξηλώνονται μόνο αφίσες! Αλλά και η παιδική χαρά῾ (στη θέση της τελευταίας φράσης, ανάλογα και με την εικόνα, εμφανίζονται οι λέξεις κοινωνικότητα (εικόνα με παγκάκι), φροντίδα ηλικιωμένων (πιεσόμετρο) κ.λπ.).

Άλλη μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα

Είναι σαφές ότι οι επιχειρήσεις της υπαίθριας διαφήμισης βλέπουν την πίτα τους να μικραίνει απελπιστικά και αντιδρούν σπασμωδικά απευθυνόμενες στους πολίτες. Γνωρίζουν τη δύναμη που κρατούν στα χέρια τους και απλά τη χρησιμοποιούν ΥΠΕΡ τους για να νομιμοποιήσουν τις αυθεραισίες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους νόμους, οι νόμιμες πινακίδες είναι ελάχιστες. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις αφίσες υπεράσπισης εμφανίζονται σε στέγαστρα στάσεων λεωφορείων, όπου τα κάθετα προς το δρόμο πλαίσια, είναι επίσης παράνομα. Το αν και πως στηρίζει η υπαίθρια διαφήμιση τα δημοτικά έργα είναι κάτι που πρέπει να αποδειχθεί αφού γίνουν έλεγχοι του ΣΔΟΕ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δε μπορούμε να παραβλέψουμε είναι ότι τα έσοδα του Δήμου απ’ την υπαίθρια διαφήμιση είναι παράνομα. Και γιατί είναι παράνομα; Γιατί οι διαφημιστικές πινακίδες αποσπούν την προσοχή των οδηγών και συνιστούν παρόδια εμπόδια. Μέχρι σήμερα οι διαφημιστικές πινακίδες στοιχίζουν τη ζωή 10 συνανθρώπων μας το χρόνο, ενώ ευθύνονται για 300 ατυχήματα ετησίως. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, κι ότι κάποιοι άλλοι θα σταματήσουν να βγάζουν υπερκέρδη απ’ την υπαίθρια διαφήμιση. Όμως η οδική ασφάλεια και η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική απ’ αυτά τα κέρδη.

*Διαβάστε στο Πρόχειρο Τετράδιο του Παναγιώτη Παπαχατζή μια καίρια απάντηση στα επιχειρήματα της ένωσης ΕΡΜΗΣ.

2 Comments

  1. Αγαπητέ φίλε, φαντάζομαι πως βλέποντας την τελευταία καμπάνια του ΕΡΜΗ, με το σύνθημα Η ΝΟΜΙΜΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΑΣ, θα αιθάνθηκες την ίδια αγανάκτηση με μένα για την αναλγησία ανθρώπων που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ζωή για χάρη του κέρδους. Με ενόχλησε ιδιαίτερα η υποβόσκουσα συνενοχή του Δήμου και όλα τα σπαραξικάρδια μηνύματα περί ξηλώματος των παιδικών χαρών, της κοινωνικότητας κτλ. Δεν μπορεί να μας δουλεύουν απροκάλυπτα. Δεν μπορεί να προκαλούν τις οικογένειες των θυμάτων.
    Το να αναρτήσω ακόμα μια αφίσα social design στο facebook, δεν ξέρω πόσο βοηθάει στο να ενεργοποιηθούν οι πολίτες (αφού τα ΜΜΕ) δείχνουν ένοχες σιωπές. Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω την όποια κίνηση γονέων των θυμάτων ή πολιτών που εναντιώνονται στο «δούλεμα». Έχω επαφή με τον Γ. Κουβίδη και θα σε παρακαλούσα να με ενημερώνεις για την όποια κίνηση.

    1. Αγαπητέ Δημήτρη, ναι αυτά είναι τα συναισθήματα. Αγανάχτηση, αλλά και λύπη που κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κέρδος (οικονομικό, πολίτικό κ.λπ.). Νομίζω ότι η εξαιρετική δουλειά σου στο social design έχει εδώ ένα μεγάλο θέμα. Νομίζω ότι όλοι εμείς, οι πολίτες, οφείλουμε μια απάντηση, με κάποιες εικόνες, αφίσες ή ό,τι άλλο, στην παρανομία και σε αυτό που αποκαλείς «δούλεμα».

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.