Δελτίο θανάτων από τροχαία εγκλήματα #2

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, τον Αύγουστο σκοτώθηκαν στους ελληνικούς δρόμους 145 άνθρωποι. Απ’ αυτούς οι 101 ήταν οδηγοί, οι 33 επιβάτες και οι 11 πεζοί. H πιο φονική ημέρα ήταν η Κυριακή 29 Αυγούστου με 12 νεκρούς.

2 Comments

 1. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
  «Αφήστε τις ασπίδες και δώστε μας ελπίδες»¹

  Γκρεμίζεται όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για διαφάνεια, νομιμότητα και προτεραιότητα στον πολίτη, όταν αυτές παραμελούνται στους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
  Η παραβατική συμπεριφορά των οδηγών αποδεικνύεται και τεκμηριώνεται, τις περισσότερες φορές, χωρίς δαπανηρή και χρονοβόρα έρευνα. Είναι οφθαλμοφανέστατη.

  Στους ελληνικούς δρόμους / πεζοδρόμια γίνεται ο ασταμάτητος πόλεμος των αυτοκινήτων με πολλούς νεκρούς και τραυματίες καθημερινά. Αν δεν είναι συγγενείς μας, τους αγνοούμε και σχεδόν ποτέ κανείς από τους υπαίτιους αυτής της εθνοκάθαρσης δεν τιμωρείται. Πρέπει μάλλον να ληφθούν άμεσα μέτρα για να επανέλθει η Ειρήνη στους δρόμους και τα πεζοδρόμια τόσο για την υγεία όσο και για την οικονομία των πολιτών.

  Το πρόστιμο μιας παράβασης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σκοπό του έχει τη βελτίωση της οδηγικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια όλων.

  Το αδίκημα των υπαίτιων τροχαίων δυστυχημάτων, όταν και αν κάτσουν στο σκαμνί, σύμφωνα με την ισχύουσα δικαστική πρακτική αντιμετωπίζεται σαν να έχει συμβεί από αμέλεια. Είναι αμέλεια ο θανάσιμος τραυματισμός ενός πεζού στο πεζοδρόμιο από διερχόμενο μηχανάκι; Είναι αμέλεια ο βαρύς τραυματισμός πεζού από Ι.Χ., όταν ο πεζός αναγκάζεται να περπατά στο δρόμο επειδή το πεζοδρόμιο (συνήθως στενό) το καταλαμβάνουν Ι.Χ. (ή περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας); Είναι αμέλεια η θανατηφόρα μετωπική σύγκρουση Ι.Χ. όταν ένας οδηγός παραβίασε το όριο ταχύτητας, τη διπλή γραμμή και την πινακίδα του Κ.Ο.Κ. για την επικινδυνότητα του οδοστρώματος;

  Για την αντιμετώπιση του καθημερινού προβλήματος των τροχαίων δυστυχημάτων τα αρμόδια όργανα Προστασίας του Πολίτη όχι μόνο παραμένουν ανεπαρκή, αλλά τουναντίον παρανομούν και αυτά. Κορυφή του παγόβουνου ήταν η παραβίαση του όριου ταχύτητας και της διπλής γραμμής στην εθνική οδό στην επικίνδυνη περιοχή των Τεμπών, από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (3-7-2010). Αυτό το γεγονός σε οποιαδήποτε πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της κι αν συνέβαινε θα είχε ως επακόλουθο την παραίτηση του εν λόγω κρατικού αξιωματούχου. Η ανοχή του πρωθυπουργού, τί να σημαίνει; Είναι αντιπαιδαγωγικό, αντικοινωνικό και παράλογο το ότι ο πρώτος στην τάξη υπεύθυνος για την τήρηση των νόμων τους υποτιμά ενώπιον των πολιτών και των υφισταμένων του. Μήπως ο αρμόδιος υπουργός, ως ένας καλός οδηγός ράλι, νομιμοποιείται ν’ αλωνίζει τους δρόμους για να ελέγξει την απόδοση των υπαλλήλων του με το ρίσκο πάντοτε της πρόκλησης τροχαίου δυστυχήματος (εγκλήματος);

  Σύντομα από «Δανία του νότου» που μας ήθελε πριν λίγους μήνες ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, θα γίνουμε Νότια Αφρική του βορρά, όπου κανείς δεν ασχολείται με το θέμα της τήρησης των κανόνων οδικής ασφάλειας και ο πληθυσμός της χώρας ζει εγκλωβισμένος σε γκέτο. Μήπως δεν έχει δοθεί εντολή στην ΕΛ.ΑΣ. να τηρεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;

  Μήπως οι αρμόδιοι για την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας όταν τους παραβαίνουν γίνονται ηθικοί αυτουργοί της παραβατικής συμπεριφοράς; Μήπως είναι συχνό το φαινόμενο των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία σταθμεύουν κάτω από μια σκιά σε πάρκα, πλατείες, πεζοδρόμια, παραβιάζουν τους πεζόδρομους κ.λπ.;

  Αν η Αστυνομία ακολουθεί τέτοιες κατευθυντήριες γραμμές τότε μήπως παραβιάζει διαρκώς το Σύνταγμα;

  Οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών· έχουν ως επακόλουθο την επιδείνωση της ποιότητας ζωής όλων μας και την αύξηση της εγκληματικότητας. Η κυκλοφοριακή αναρχία στους ελληνικούς δρόμους είναι απωθητική για τους τουρίστες, για τους οποίους ανησυχεί το υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

  Η τήρηση του Κ.Ο.Κ. από τους αστυνομικούς υπαλλήλους θα αναβαθμίσει το ρόλο τους και την αποτελεσματικότητα της αποστολής τους. Επιπλέον περισσότεροι πολίτες θα τους μιμηθούν με αποτέλεσμα τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, την εξοικονόμηση χρημάτων και την αλλαγή νοοτροπίας.

  Η επιχείρηση επιβολής των νόμιμων προστίμων παράβασης του Κ.Ο.Κ. στους παρανομούντες οδηγούς, όπως αυτούς που παρκάρουν («για έναν καφέ») αυθαίρετα σε πλατείες, σχολεία, πεζοδρόμια κ.λπ. τα οχήματά τους, θα απέφερε επιπλέον ένα σημαντικό έσοδο στην ελληνική οικονομία.

  Για παράδειγμα: Εδώ και τρία χρόνια έχει δοθεί οδηγία από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας (υπουργείο Πολιτισμού) και από το Συνήγορο του Πολίτη προς τα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα ν’ αστυνομεύουν την αυλή του ιστορικού δημοτικού Σχολείου στο Πανόραμα (Θεσσαλονίκης), ώστε να μην παραβιάζεται από οχήματα. Σε αυτό το διάστημα η πολιτεία θα είχε εισπράξει από τα πρόστιμα βεβαίωσης των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. 1.314.000,00 ευρώ². Φυσικά ο χώρος θα έπρεπε να λειτουργεί ως σχολείο (Νηπιαγωγείο). Αν και το γνωρίζουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (υπουργοί Παιδείας, Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Δήμος Πανοράματος …) μένουν μέχρι στιγμής αναποτελεσματικοί. Μήπως η διατήρηση της παρανομίας είναι οικονομικά προσοδοφόρα για κάποιους; Εμείς που ζούμε καθημερινά την κατάσταση γινόμαστε μάρτυρες της διγλωσσίας των πολιτικών και της κοινωνικής αδικίας που αυτή προκαλεί. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει το θέμα, γιατί δεν εξετάζει το ότι δεν λαμβάνονται, εδώ και καιρό, τα απαραίτητα αστυνομικά μέτρα; Η εισαγγελία Θεσσαλονίκης γνωρίζει το θέμα- γιατί δεν αναζητούνται οι υπαίτιοι της παρανομίας;

  ¹ Σύνθημα διαδηλωτών έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, 5-5-2010.

  ² Το ποσό υπολογίστηκε με μέσο όρο 15 πρόστιμα των 80 ευρώ – παράβαση πινακίδας Ρ-40 – ανά ημέρα, επί τρία χρόνια.

  ΥΓ. 956 ΠΟΛΙΤΕΣ «ZHTOYME AΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ (δημοτική, κρατική) ΝΑ ΕΠΙΛΗΦΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» &
  προσυπογράφουμε την έκκληση με θέμα «ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ», η οποία απευθύνεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό Εσωτερικών.

  Το κείμενο της έκκλησης και ο κατάλογος των υπογράφοντων είναι αναρτημένα στο:
  http://.www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?safewalk&1

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.