Οδική (αν)ασφάλεια: το κράτος ως ληξίαρχος θανάτων

Ενώ μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος όλων εναντίον όλων στους ελληνικούς δρόμους, ενώ αφανίζεται κάθε χρόνο ο πληθυσμός ενός ολόκληρου χωριού 1.500 και πλέον ανθρώπων, η πολιτεία επιμένει να επιρρίπτει τις ευθύνες των τροχαίων στα θύματα και στους πολίτες, αποφεύγοντας έτσι τις κραυγαλέες δικές της ευθύνες.

Η ερώτηση είναι: οι θεσμοί, το κράτος, οι επιχειρήσεις, δεν έχουν ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στους δρόμους μας;

Η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε σήμερα αυτό που είχε γράψει πρόσφατα ο Γιώργος Κουβίδης, ότι οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στις φετινές γιορτές αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Στο δελτίο Τύπου της βλέπουμε πού αποδίδονται αυτά τα δυστυχήματα με γραφήματα και στοιχεία. Οι αιτίες λοιπόν των 54 θανατηφόρων τροχαίων (έναντι 43 το ίδιο διάστημα πέρσι) που οδήγησαν σε 63 νεκρούς (έναντι 49 πέρσι), σύμφωνα με την πολιτεία είναι:

16 η υπερβολική ταχύτητα
15 η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
13 λοιπά αίτια (οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, κλπ)
5 η παραβίαση προτεραιότητας
5 η απόσπαση προσοχής

Για άλλη μια φορά, και τεχνηέντως, όλη η ευθύνη επιρρίπτεται στα θύματα, που έτρεχαν, κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα, οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαζαν την προτεραιότητα, ή δεν είχαν την προσοχή τους στο τιμόνι. Μάλιστα. Εννοείται ότι όπως σε όλα τα πράγματα, υπάρχει η ατομική ευθύνη. Καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Αλλά δεν είναι λίγο ύποπτο όταν αφαιρούμε το άτομο απ’ το περιβάλλον του; Σε ποιές συνθήκες δρουν κι αντιδρούν οι έλληνες οδηγοί, πεζοί, κ.λπ.; Όταν στους ελληνικούς δρόμους υπάρχει ανομία, όταν υπάρχει ατιμωρησία, όταν η επιθετική οδήγηση είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, σε τι ωφελεί η επίκληση της ατομικής ευθύνης και μόνον; Είναι σκόπιμη άραγε αυτή η πρακτική απόδοσης όλων των ευθυνών επάνω στο άτομο; Οι θεσμοί, οι αρμόδιοι, το κράτος, οι επιχειρήσεις, δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ευθύνη για τον εμφύλιο πόλεμο στους δρόμους μας; Μήπως έτσι διαγράφουν τις δικές τους, σοβαρότατες ευθύνες;

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, ακολουθούν συμβουλές ασφαλούς οδήγησης, οι οποίες και πάλι αναφέρονται στο μεμονωμένο άτομο:

• Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
• Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
• Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
• Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
• Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
• Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
• Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
• Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
• Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
• Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
• Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
• Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων

Τα αυτονόητα, και πάλι. Καμία αναφορά στα σοβαρότατα προβλήματα διαφθοράς, καμία αυτοκριτική. Σαν το κράτος να είναι αμέτοχο, να είναι ένας απλός παρατηρητής παραβάσεων και ληξίαρχος θανάτων. Προσοχή, δε μέμφομαι τη συνεπή καταγραφή των δυστυχημάτων, ούτε βέβαια και την δημοσιοποίησή τους στο Διαδίκτυο. Θεωρώ ότι είναι κινήσεις που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να γνωρίζουμε τις αιτίες των δυστυχημάτων, να τις καταγράφουμε, να τις συγκρίνουμε, να τις δημοσιεύουμε. Όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα, κινήσεις σοβαρές, μεγάλες, τόσο με βραχυπρόθεσμο όσο και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Υπάρχει κάποιος-οι που θα αναλάβει-ουν αυτή την ευθύνη όμως;

Στο ίδιο δελτίο Τύπου, αναφέρεται βεβαίως και η συνεισφορά της αστυνομίας στην αποτροπή των τροχαίων, ενημερώνοντάς μας ότι ελέγχθηκαν 177.217 οδηγοί από 35.067 αστυνομικούς. Αναρωτήθηκε κανείς μήπως τελικά αυτοί οι έλεγχοι δεν ήταν αρκετοί; Ή μήπως ήταν σε λάθος ή γνωστά σημεία; Γιατί φέτος είχαμε αύξηση των θυμάτων;

Όταν κάθε χρόνο αφανίζεται απ’ τη χώρα ο πληθυσμός ενός ολόκληρου χωριού 1.500 ανθρώπων και πλεόν από τροχαία δυστυχήματα, η πολιτεία εξακολουθεί την ίδια αναποτελεσματική τακτική. Οι νεκροί αυξάνονται, οι σοβαρά τραυματίες επίσης, κι εμείς σφυρίζουμε κλέφτικα. Φταίει, «η κακιά η ώρα», «ήταν θέλημα θεού», «κατάρα» και πάει λέγοντας…

Οι αιτίες λοιπόν των 63, αλλά και των χιλιάδων νεκρών και τραυματιών που έχουμε στη χώρα δεν είναι μόνο αυτές που αναφέρει η αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη. Είναι σε μεγάλο βαθμό:

• Τα πληρωμένα διπλώματα οδήγησης
• Οι κακοτεχνίες του οδικού δικτύου, η κακή συντήρηση, η έλλειψη παρακολούθησής του, η άμεση διόρθωση τεχνικών προβλημάτων
• Η ατιμωρησία
• Η έλλειψη συστηματικών και υπεύθυνων ελέγχων
• Η ανεπαρκής εκπαίδευση
• Η κουλτούρα της επιθετικής οδήγησης

Καθώς και άλλα που θα μπορούσαν να φτιάξουν ολόκληρο κατάλογο. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για την οδική ασφάλεια, πρέπει η πολιτεία να κάνει αυτοκριτική, να εκδηλώσει τη σοβαρή βούληση, να ξεπεράσει το ρόλο του ληξίαρχου, να αναλάβει τις ευθύνες της και να περάσει στην πράξη. Ήδη έχει αργήσει πολύ. Τα θύματα είναι ήδη πολλά. Και η υπομονή όλων των ανθρώπων έχει εξαντληθεί.

Σημ. Στις παραβάσεις που καταγράφηκαν απ’ την αστυνομία, η χρήση κινητού τηλεφώνου έρχεται στην 6η θέση με μόλις 503 παραβάτες (απ’ τις 43.960). Αν αυτό δε δηλώνει ανοχή τότε τί; Όποιος είναι ελάχιστα παρατηρητικός στο δρόμο, βλέπει ότι οι συμπολίτες μας που μιλούν στο κινητό τους είναι πάρα πολλοί…Χθες είδα με τα μάτια μου 4 οδηγούς λεωφορείου να μιλούν στο κινητό τους, χωρίς καν hands-free!

9 Comments

  1. Η χρήση κινητών από τους οδηγούς των λεωφορείων είναι κάτι συνηθισμένο. Οδηγός λεωφορείου στη γραμμή «209» οδηγούσε από το Σύνταγμα ως το Παγκράτι που κατέβηκα με το ένα χέρι. Το πιο ωραίο όμως το είδα σε ένα τρόλεϊ όπου ενώ πίσω από τον οδηγό υπήρχε αφίσα για την τήρηση του ΚΟΚ με αναφορά στην απαγόρευση χρήσης του κινητού κατά την οδήγηση αυτός οδηγούσε και μιλούσε στο κινητό.

    1. Αναρωτιέμαι αν θα ήταν καλή ιδέα να αρχίσουμε να τραβάμε φωτογραφίες των παραβατών, και να τις δημοσιοποιούμε αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ή αυτό συνιστά παραβίαση ιδιωτικότητας, ρουφιανιλίκι κ.λπ.;

  2. Θα πρέπει να τεθεί δυστυχώς ένα ακόμα πρόβλημα: η Τροχαία στις μετρήσεις της περιλαμβάνει μόνον τους θανόντες στον τόπο του συμβάντος. Δεν περιλαμβάνει καν ανθρώπους που εξέπνευσαν κατά την μεταφορά τους στο νοσοκομείο πολύ δε περισσότερο αυτούς που επέζησαν για κάποιες μέρες η μήνες. Ενδεικτικά στα στοιχεία του 2009 απουσιάζει η δολοφονία του 14χρονου Σόλωνα Καρυδάκη (4 Δεκέμβρη) διότι δεν εξέπνευσε αμέσως! Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. Επισήμως βέβαια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία τους περιλαμβάνουν θανάτους μέχρι και τριάντα μέρες μετά το συμβάν. Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύδεται και από την ίδια την ανακοίνωση της Τροχαίας. Θα έπρεπε να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας για να μετρήσει των αριθμό των θανόντων και όχι να τους ανακοινώνει την επόμενη μέρα. Αλλά ποιος να ασχοληθεί τώρα με τα greek statistics όταν αφορούν ζωές, μας ενδιαφέρουν μόνον όταν αφορούν οικονομικά ελείμματα…

  3. Οι ευθύνες είναι αποκλειστικά ίσως της πολιτείας, αφού και στο επίπεδο της ατομικής συμπεριφοράς σημαντικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, την οποία η πολιτεία μονίμως υποβαθμίζει ουσία και πράξει, ενώ την αναβαθμίζει με κούφια λόγια, απατηλές υποσχέσεις και βαρύγδουπες παραπλανητικές εξαγγελίες προπαγανδιστικού χαρακτήρα. Αυτονόητη η ευθύνη στην έλλειψη υποδομών, στην διαφθορά των αγορασμένων διπλωμάτων, στην τσαπατσούλικη ή ανύπαρκτη συντήρηση των δρόμων, στην συναλλαγή για το στήσιμο των παράνομων και επικίνδυνων πινακίδων, στην ανηθικότητα των εκδουλεύσεων-εξυπηρετήσεων σβησίματος των κλήσεων, στην προκλητικά επικίνδυνη οδήγηση αστυνομικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών κ.λ.π. Μεταξύ πολλών άλλων αξίζει να σημειωθεί και το εξής σύμπτωμα στη συμπεριφορά των περισσότερων ημιεκπαιδευμένων-ημιμαθών οδηγών: η παρανόηση του πορτοκαλόχροου σηματοδότη που οι πολλοί δεν το εκλαμβάνουν ως σήμα για έγκαιρο ήπιο φρενάρισμα, αλλά ως εντολή ξέφρενου γκαζώματος για να προλάβουν να περάσουν, με θανατηφόρες πολλάκις συνέπειες. Μπράβο σε κάθε προσπάθεια ενημερωτικής διαπαιδαγώγησης! Ας βγούμε όλοι απ’ το καβούκι μας, ας αφυπνιστούμε πριν ο χάρος χτυπήσει και τη δική μας πόρτα, πριν μας κλείσει το σπίτι και μαυρίσει την ψυχή μας!

  4. Το σχόλιο αφορά στο δελτίο τύπου της αστυνομίας. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αφορούν αθροιστικά σε 16004 παραβάσεις (μόνο 36,4% από το σύνολο των παραβάσεων). Ποιές είναι τέλος πάντων οι υπόλοιπες 63,6% και η αιτία τους; Στα στατιστικά δεν είμαι δυνατός.
    Και το κυριότερο: Ας μας πεί κάποιος σε 6 μήνες για το αποτέλεσμα από την νομική εφαρμογή του ΚΟΚ. Πόσες μυστηριωδώς παραγράφηκαν, ευτελώς εξαγοράσθηκαν, επιμελώς ανταλλάχθηκαν ή εξαφανίσθηκαν;
    Οπως σωστά αναφέρθηκε ας ξεκινήσουμε από την ατιμωρησία!
    «Του Έλληνος ο θρασύδειλος τράχηλος ζυγόν της ΕΛΑΣ δεν υπομένει».

  5. όντως, το πορτοκαλί μάλλον δεν έπρεπε να υπάρχει – αντίθετα έπρεπε το κόκκινο ν’αρχίζει να πάλλεται με αναμένο το πράσινο ακόμη για προειδοποίηση πως το πράσινο θα σβήσει πολύ σύντομα και θ’ανάψει το κόκκινο (προφανώς όχι και το αντίστροφο όταν αναμένεται ν’ανάψει το πράσινο γιατί μπορεί να μπέρδευε οχήματα που έρχονται εκείνη τη στιγμή και να περνούσαν ενώ είναι ακόμη κόκκινο [προφανώς μας ενδιαφέρει αν κάποιος θα μπερδευτεί και θα περάσει παράνομα, όχι αν θα μπερδευτεί και σταματήσει – αν και το να σταματήσεις όταν επέρχεται άμεσο σβήσιμο του πράσινου είναι οδική ευγένεια και προάγει την ασφάλεια το λιγότερο])

  6. Λέγοντας για κόκκινο και πράσινο, θα ήθελα να ήξερα ποιό κορυφαίο μυαλό έχει θεσπίσει στις διαβάσεις των τρένων να έχει κόκκινο όταν δεν περνάς και όταν περνάς να μην ανάβει κάτι (δηλαδή πράσινο). Δηλαδή δεν ξέρεις αν δουλεύει ή όχι η διάβαση. Φανταστείτε και στους δρόμους να είχαμε το ίδιο, μόνο κόκκινο, τι ατυχήματα θα γινόταν (και ξέρουμε όλοι τι γίνεται όταν βρέχει πολύ και δε δουλεύουν τα φανάρια). Είναι μετά να απορείς για τα ατυχήματα στις διαβάσεις που δεν έχουν μπάρες;

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.