1.056 νίκες (ενάντια στην αδιαφορία για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών)

1.056 παράνομες πινακίδες, 1.056 νίκες

Εδώ και 8 μήνες είμαστε μάρτυρες της εκτενέστερης επιχείρησης αποξήλωσης παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Όταν τον Ιανουάριο του 2010 ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την πάταξη της παράνομης διαφήμισης, πολλοί είπαν ότι το έργο το έχουμε ξαναδεί. Πράγματι, το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων είχε γίνει μια τιτάνια προσπάθεια να αφαιρεθούν όλες οι διαφημιστικές πινακίδες απ’ το οδικό δίκτυο της πόλης. Στις κύριες, μεγάλες αρτηρίες, όντως αυτό είχε συμβεί. Λίγους μήνες μετά ωστόσο, το τοπίο είχε επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του: παράνομες κι επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες παντού.
Τον Απρίλιο του 2010 λοιπόν η πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού οδήγησε πρακτικά στη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση αποξήλωσης πινακίδων. Η ανακοίνωση έγινε στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απ’ τον υπουργό κ. Ρέππα, τους υφυπουργούς κ. Σηφουνάκη και κ. Μαγκριώτη καθώς και τον υφυπουργό προστασίας του πολίτη κ. Βούγια. Μαζί εγκαινιάστηκε και η ιστοσελίδα www.illegalsigns.gov.gr
Πριν μερικούς μήνες έγραφα για την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού, για την επιμονή των ενεργών πολιτών, για τη σιωπή των Μέσων, για τις παλινωδίες των δημάρχων. Τώρα, με αφορμή αυτό τον πρώτο απολογισμό της δράσης, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην κ. Ελίνα Δάλλα, την επικεφαλής της ομάδας αποξηλώσεων καθώς και τον κ. Παναγιώτη Παπαχατζή, υπεύθυνο της ιστοσελίδας και των social media. Για την κ. Δάλλα ειδικά πρέπει να πω ότι ως τώρα έχει δράσει με αποφασιστικότητα, εργατικότητα και αφοσίωση στο στόχο. Τα ως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανοχή για την παρανομία έχει τελειώσει. Συγχαρητήρια και πάλι.
1.056 πινακίδες σε διάστημα 8 μηνών δεν είναι λίγες. Απ’ την άλλη δεν είναι και αρκετές, καθώς υπολογίζεται ότι στην Αθήνα μόνο ήταν τοποθετημένες παραπάνω από 25.000. Βεβαίως, αρκετές περισσότερες αφαιρέθηκαν απ’ τις ίδιες τις εταιρείες, αλλά το οδικό μας δίκτυο είναι ακόμα επιβαρυμένο απ’ τις παράνομες πινακίδες. Τώρα που έχει κατακτηθεί ένα είδος τεχνογνωσίας, πιστεύω ότι πρέπει να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί το έργο. Γιατί αν δεν καθαρίσει εντελώς το οδικό δίκτυο απ’ τις παράνομες πινακίδες, και μείνει ημιτελής η κυβερνητική δέσμευση θα χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της, σε σχέση πάντα με αυτό το θέμα. Κατανοώ ότι είναι πολλά τα εμπόδια, όμως είναι κάτι που αξίζει να γίνει. Οι 1.056 παράνομες πινακίδες ήταν 1.056 νίκες ενάντια στην παρανομία, την ανοχή, την ατιμωρησία, την αδιαφορία για τον πολίτη και την οδική ασφάλεια.
Τέλος, επειδή μαθαίνω ότι πρόκειται να γίνουν κάποιες κινήσεις ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ της υπαίθριας διαφήμισης, επισημαίνω ότι πρέπει να υπάρξουν καθαρές κόκκινες γραμμές. Το πνεύμα του νόμου, ορθά κατά τη γνώμη μου, απαγορεύει τις διαφημιστικές πινακίδες όταν αυτές αποσπούν το βλέμμα των οδηγών ή συνιστούν παρόδιο εμπόδιο. Κάθε προσπάθεια ανατροπής αυτής της αρχής, θα είναι επιζήμια για όλους. Τα θύματα της υπαίθριας διαφήμισης είναι ήδη αρκετά. Δεν πρέπει να ανεχτούμε ούτε έναν ακόμα νεκρό επάνω σε πινακίδα. Πρέπει οι 1.056 νίκες να γίνουν μια μεγάλη νίκη ενάντια στον κακό μας εαυτό.

4 Comments

  1. Γειά και χαρά..
    Έχω να δηλώσω ότι κατά την έξοδο των Χριστουγέννων πρός Λαμία, όντως είδα πολλές πινακίδες καθαιρεμένες. Η πρώτη μου άμεση αντίδραση ήταν μια ικανοποίηση… Αμέσως μετά όμως προβληματίστηκα: Οι σιδερένιοι φορείς των πινακίδων βρίσκονται ακόμα ΕΚΕΙ! Περιμένουν την ΝΕΑ πινακίδα να ανέβει! Η δουλειά γίνεται για μια ακόμα φορά μισή! Ο κίνδυνος πρόσκρουσης με τον σιδερένιο φορέα της πινακίδας παραμένει ο ίδιος..
    Σε γενικές γραμμές το έργο της καθαίρεσης των διαφημιστικών πινακίδων, δεν είναι τόσο εύκολο όσο δείχνουν οι ‘1056 πρώτες νίκες’…
    Δημήτρης

    1. Δημήτρη, την επόμενη φορά που θα περάσεις απ’ εκείνα τα σημεία, σταμάτησε αν μπορείς σε παρακαλώ και βγάλε μια φωτογραφία. Συμφωνώ ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο: είναι πολλά τα λεφτά… 🙂

  2. Μαζί με τις διαφημιστικές πινακίδες, είχε γίνει και μια μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού των στύλων των λεωφόρων από αφίσες. Η Κηφισίας για παράδειγμα άλλαξε όψη. Δυστυχώς, έχει ήδη αρχίσει να κρεμάει αφίσες ο κάθε Βενέτης, το κάθε εκθεσιακό κέντρο, το κάθε κέντρο διασκέδασης… δυστυχώς μόνο η επιβολή προστίμων δείχνει να είναι η λύση και ελπίζω να εφαρμοσθεί.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.