Τα Social Media ως χρυσωρυχείο

Συνέδριο για τα Social Media μας λέει ότι οι καταναλωτές είναι ψάρια που οι επιχειρήσεις θα ψαρέψουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Στις 22 Μαρτίου θα γίνει ένα συνέδριο για τα Social Media, που απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων (πιθανότατα στη διαφήμιση και τις δημόσιες σχέσεις), με τίτλο «Σκάβοντας το κοινωνικό χρυσωρυχείο». Ναι, σωστά διαβάσατε. Το συνέδριο έχει θέμα του τις ανασκαφές που κάνουν οι επιχειρήσεις για να βγάλουν χρυσό. Το κοινωνικό χρυσωρυχείο είναι οι χρήστες των Κοινωνικών Μέσων, οι πολίτες που συμεμετέχουν στα κοινωνικά δίκτυα, με άλλα λόγια ο καθένας μας. Και χρυσωρύχος οι εταιρείες. Αντιγράφω απ’ την ιστοσελίδα της ημερίδας:
«Πρέπει να ψαρεύουμε εκεί που βρίσκονται τα ψάρια», δήλωσε πέρυσι ο Keith Weed, Chief Marketing Officer της Unilever, και έχει απόλυτο δίκιο.
Που συχνάζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες; Μα φυσικά στα Social Media, τα οποία αποτελούν πια μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων Ελλήνων.
Τα sites κοινωνικής δικτύωσης θεωρούνται, λοιπόν, ένα δυνητικό Ελντοράντο για κάθε brand. Πόσα έχουν καταφέρει, όμως, να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το «χρυσωρυχείο»;
Το Social Media Conference υπόσχεται να βοηθήσει τις ελληνικές εταιρείες «to dig into the social goldmine». Με ένα «ρόστερ» αποτελούμενο από διακεκριμένους ομιλητές οι οποίοι ειδικεύονται στα Social Media, το συνέδριο θα καταγράψει τις κυρίαρχες τάσεις -από το Branding και την Εταιρική Επικοινωνία μέχρι το Social Buying, την Έρευνα και τα Metrics- θα προσφέρει συμβουλές για την καλύτερη δυνατή ένταξη του Μέσου στο Marketing Mix και θα εμπνεύσει με μια σειρά από εντυπωσιακά case studies.

Αν αυτά είναι τα μαθήματα που παίρνουν τα στελέχη των επιχειρήσεων σχετικά με τα Social Media, αναρωτιέται κανείς πόση κοινωνική συνείδηση έχει απομείνει στους κλάδους της λεγόμενης επικοινωνίας. Κατανοώ ότι για να έλξει το ενδιαφέρον, ένα συνέδριο πρέπει να έχει ελκυστικό τίτλο, να υπόσχεται κάποια ειδική και κερδοφόρα γνώση. Όμως τα Κοινωνικά Μέσα απαιτούν με βεβαιότητα και κάποιο είδος κοινωνικής συνείδησης. Πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν αντικοινωνικά Μέσα, εάν οι χρήστες τα χρησιμοποιούν ασυνείδητα. Όταν οι εταιρείες βλέπουν την κοινωνία μόνο ως ένα μεγάλο χρυσωρυχείο, πιθανότατα θα βρεθούν προ εκπλήξεων όταν θα αναγκαστούν να έρθουν σ’ επαφή με τις πραγματικές διαστάσεις των χρηστών. Γιατί μπορεί βεβαίως οι χρήστες να είναι ευρώ και πορτοφόλια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν νομίσουν οι εταιρείες ότι τα Κοινωνικά Μέσα αφορούν μονοδιάστατες μονάδες, θα την πατήσουν. Αυτό είναι βέβαιο. Αφήνω κατά μέρος, την προσβλητική διάσταση της προσέγγισης (να μας λες κατάμουτρα ότι σ’ ενδιαφέρει μόνο το πορτοφόλι μας, ότι είμαστε ψάρια που μας ψαρεύεις, ) και εστιάζω στην ουσία:
Τα κοινωνικά μέσα δεν είναι χρυσωρυχείο. Είναι ένας εικονικός δημόσιος και ιδιωτικός χώρος στον οποίο συναθροίζεται η κοινωνία για να ενημερωθεί, να ψυχαγωγηθεί, να μοιραστεί γνώση, εμπειρία. Μπορεί κάποια επιχείρηση να κερδίσει μέσα σ’ αυτά, αλλά κάλλιστα μπορεί και να χάσει. Η αλλαζονική, περιφρονητική ή και πονηρή αντιμετώπιση των χρηστών δε μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα….

14 Comments

 1. Με στεναχωρείς.

  Φτιάξαμε ολόκληρη στήλη (ο πληθυντικός γιατί είμαι χοντρός και πιάνω δυο θέσεις στο μετρό), για να ‘κράζουμε’ τα ιερά στελέχη της διαφήμισης, που αντιμετωπίζουν το Ίντερνετ και ειδικά τα social media, τόσο σνομπίστικα και ‘ξενοφοβικά’, και πάνω που πάει να γίνει μια κλαδική (το ξανατονίζω, κλαδική) ημερίδα, μήπως και τους επιμορφώσουμε λίγο για το τι είναι τα social media, πως πρέπει να τα αντιμετωπίζουν και κυρίως να ρίξουν επιτέλους κανένα κονδύλι από το budget τους και στο Internet/Social Media… έρχεσαι και μου τους «κράζεις».

  Δεν θα υπερασπιστώ τον Μπούσια. Πόσο μάλλον, όταν έχω μια στήλη που θέλει στελέχη που δεν γνωρίζουν τι είναι τα social media, για να τα κράζει.

  Δεν λέω ότι έχεις άδικο, σε ότι γράφεις. Ούτε ότι το ‘copyright’ του κειμένου, είναι ότι καλύτερο έχουμε διαβάσει. Αλλά, σε μια ημερίδα στελεχών διαφήμισης, ειδικά όταν είναι κλαδική, κάπως πρέπει να ‘χρυσώσουν’ και αυτοί το ‘χάπι’, για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν και να εκπαιδεύσουν όσο πιο πολλά στελέχη γίνεται.

  Και στους αγαπημένους μας διαφημιστές που μας πουλάνε ψέματα… ψέματα θα πουλήσεις. 😉

  Προσωπική εκτίμηση.

  1. Απ’ την άλλη Φώτη, εμένα δε με στενοχωρείς. Η κριτική μου θα μπορούσε να είναι αφορμή για αυτοκριτική (την οποία εσύ μια χαρά κάνεις, προς τιμή σου) και περίσκεψη. Συμφωνώ ότι τα στελέχη πρέπει να εκπαιδευτούν αλλά μάλλον το μάθημα που πρέπει να πάρουν είναι λυκειακού επιπέδου, και πιο συγκεκριμένα το ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 🙂

 2. Η διαφήμιση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμια εμβέλεια τελευταία στερείται εμπνευσης.
  Η τεχνολογία και τα social media, έχουν σε μεγάλο βαθμό υποσκάψει τα θεμέλια της διαφημισης.
  Ενας από τους κυριότερους λόγους είναι ότι μέρος του χρόνου που 1-2 δεκαετίες πρίν ήταν ο χρόνος της τηλεοπτικής τηλεθέασης διαφημίσεων, έχει αντικατασταθεί πλέον και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από τον χρόνο που αφιερώνει κάποιος στην μέρα του για να επικοινωνήσει μέσα από τα social media. Ο σταδιακός αποχωρισμός από την τηλεόραση και η μεταλλαξη της επικοινωνίας μέσω των social media δείχνουν εναν τουλάχιστον λιγότερο παθητικό ακροατή, και εναν «ξεσπιτωμένο διαφημιστή».
  Ο χώρος των social media και του Internet γενικότερα, αποτελεί αν όχι το «χρυσωρυχείο», εγώ θα έλεγα την «τελευταία ευκαιρία» για τον κλάδο της διαφήμισης. Το ζήτημα είναι αν θα επιτρέψουμε, ως ενεργοί χρήστες και ώς φορείς μιας νέου τύπου επικοινωνίας, να παρυσφρήσει το ενοχλητικό εικονίδιο της διαφήμισης, μέσα στις λέξεις και τις εικόνες με τις οποίες ο καθένας μας επιλέγει να χρησιμοποιήσει για την επικοινωνία, έστω αυτήν, την ‘εικονική’ (από το virtual).

  1. Δημήτρη ευστοχότατη όπως πάντα η παρατήρησή σου. Νομίζω ότι διαμέσου του Google και των AdWords αυτό που λες έχει μάλλον επιτευχθεί ήδη. Αλλά ναι, αυτό είναι το διακύβευμα. Θα μπορέσουμε να επιβάλλουμε συνθήκες διαφάνειας και ανεξαρτησίας εδώ μέσα ή θα διαιωνίσουμε τα παθογόνα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών Μέσων σε νέο περιβάλλον;

 3. Δυστυχώς τα λεγόμενα social media,τα οποία όπως πολύ σωστά ορίζεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ MEDIA, απλά έχουν κρίσιμη μάζα κοινού.
  Aποτελούν δε, τον εύκολο τρόπο κάποιοι ανειδίκευτοι σε θέματα επικοινωνίας και marketing ή απλώς αιθεροβάμωνες, να βγάλουν με πάμφθηνο τρόπο πολλά χρήματα. Τόσο απλά.
  Η ανάγκη έκδοσης του προσωπικού »χαβαλέ» του καθενός, παρότι προσομοιάζει σε ΜΜΕ (media) ΔΕΝ είναι media. Ούτε πάντα το κατάλληλο περιβάλλον επικοινωνίας. Τόσο απλά.
  Το ότι πρέπει να βγούν χρήματα όσο διαρκεί το trend…και μετά πάμε για άλλα….αυτό είναι άλλη ιστορία.
  Έγραψες παραπάνω για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του χώρου της Ελληνικής επικοινωνίας.
  Σε μια χώρα που απλά δεν υπάρχει ΟΡΑΜΑ…ή που σωστότερα και λαικότερα το μόνο και κυρίαρχο »όραμα» και μότο του λαού της είναι το »πως θα βγουν τα φράγκα»…τι διαφορετικό περιμένεις να επιδείξει ο χώρος της Ελληνικής επικοινωνίας;
  Όταν στο σύνολο της, η παιδεία της χώρας μας αποπνέει το »ότι φάμε και ότι πιούμε», γιατί οι επικοινωνιακές ενέργειες επάνω στα trends της εποχής να είναι διαφορετικές;

  1. Νίκο, τί άλλο απ’ το να σου πω ότι συμφωνώ μπορώ να κάνω; Με μια μικρή ένσταση: δεν έχω κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε δοκιμάζει να συνεισφέρει στην καλλιέργεια μιας διαφορετικής κουλτούρας στα Μέσα, στις επιχειρήσεις, στις κυβερνήσεις, στις κοινωνίες. Δε με νοιάζει αν είναι ειδήμων, αν έχει phd ή ό,τι άλλο. Με νοιάζει να εμφορείται από αξίες, και να κάνει πράξη όσα λέει.

   1. Συμφωνώ απόλυτα Μανώλη.
    Νοιώθω την ανάγκη να σε ευχαριστήσω για το ότι έγραψες ότι …βαριόμουν να γράψω εγώ τόσο καιρό.
    Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο χώρο της επικοινωνίας και με συγκεκριμένη εξειδίκευση στο Internet ως medium.
    Μότο μου σε αυτόν τον ρόλο ήταν και είναι πάντα το »ακολούθησε το κοινό σου στην καθημερινότητα του».
    Ποτέ δεν θα επιχειρούσα να το ακολουθήσω στο προσωπικό του ημερολόγιο ή στις προσωπικές του στιγμές ή στην σκορδοκαίλα του βρε αδελφέ. Μόνο επειδή το βρήκα »μαζεμένο».
    Δυστυχώς το κάνουν πολλοί άλλοι…και το φωνάζουν κιόλας.
    Επίσης, προσωπικά, δεν θα χαρακτήριζα ποτέ (δημόσια μάλιστα) το κοινό μου …ψάρι…ή μπεκάτσα…ή οτιδήποτε τέτοιο.

    Τέλος θα στεναχωρήσω με την σειρά μου τον Φώτη λέγοντας ότι δεν είναι λόγος επικοινωνίας το γεγονός ότι λείπουν κάποια χρήματα από τους bloggers ή από τα εκατοντάδες (πλέον) εταιρικά σχήματα του ενός ατόμου που φιλοδοξούν να πωλήσουν »επικοινωνία» σε ότι αυτά εννοούν Social media.
    Άλλωστε δεν νομίζω ότι κάποιος έφτιαξε ένα forum, ένα blog ή ξενύχτησε στο IRC παλαιότερα οραματιζόμενος να τον brand-αρει κάποιος επί πληρωμή.

    Ευχαριστώ για την φιλοξενία, να έχεις μιά καλή ημέρα. 🙂

 4. Καλημέρα σε όλους (οι οποίοι μέχρι τώρα είναι όλοι γνωστοί )

  Εγώ ομολογώ ότι καιρό έχω να δω ειλικρινείς τοποθετήσεις οπότε κατά μία έννοια χαίρομαι και για το Συνέδριο και για το post του Μανώλη. Ατυχές το copy του Συνεδρίου? Ίσως αλλά ειλικρινές. Η διαφήμιση και το marketing έχουν ως στόχους την καλύτερη επικοινωνία των προιόντων και κατ επέκταση την αύξηση των πωλήσεων. Ως εκ τούτου -καλώς ή κακώς- αναζητούν τα σημεία εκείνα που θα μιλήσουν στον σωστό καταναλωτή (media planning κλπ) με το δυνατότερο χαμηλό κόστος και τους τρόπους που θα γίνουν πιο ελκυστικά. Ο Keith Weed λοιπόν είπε αυτό που βλέπει ως CEO μιας τεράστιας εταιρείας.

  Η Boussias Communications το αντέγραψε (επισημαίνοντας όμως ποιος το είπε) δίνοντας στο κοινό της το στίγμα από ένα μεγάλο Brand. Αν θέλουν κάποιοι να διαφωνήσουν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, αλλά πρόκειται για ένα κλαδικό συνέδριο και όχι μία ημερίδα κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Η πλειονότητα αυτών που θα παραβρεθούν θα είναι εκεί δύο λόγους. Ο πρώτος για να γνωρίσουν κόσμο όπως σε όλα τα Συνέδρια στη χώρα μας και ο δεύτερος για να μάθουν πως θα ωφεληθούν επιχειρηματικά από τα Social Media. Όχι για να γνωρίσουν τη σωστή κοινωνικά χρήση τους. Σίγουρα πάντως όχι για θέματα που άπτονται της Αγωγής του Πολίτη 🙂

  Φυσικά, αν η σωστή κοινωνικά χρήση τους είναι και σωστή επιχειρηματικά, είναι μία τοποθέτηση – στην οποία πολύ συχνά έχω ταχθεί υπέρ. Επί παραδείγματι πριν από δύο χρόνια στην ημερίδα του Ινστιτούτου Επικοινωνίας έλεγα πως Your Tube is not My Space επισημαίνοντας το πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον για το οποίο μιλάμε και πως -ίσως- θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Μόνο που και σε εκείνο και σε όλα τα επόμενα Συνέδρια η κουβέντα αφορούσε κατά βάση Social Media και business. Μόνο που δεν το διατυμπάνιζαν έτσι…

  Από την άλλη πλευρά, ειλικρινές και το δικό σου post. Δεν θα διαφωνήσω όπως καταλαβαίνεις σχεδόν πουθενά.

  Θα υπενθυμίσω όμως -ή θα ενημερώσω αν θέλεις- πως περιβάλλοντα όπως το Facebook σήμερα είναι γεμάτα από brands που «ψαρεύουν» και όπως γνωρίζω η ψαριά πάει μια χαρά. Με ιδιαίτερη μάλιστα βοήθεια από πρόσωπα που ενώ κόπτονται για την κοινωνική πλευρά των SNSs έχουν ανάγει τα likes σε επάγγελμα. Και προφανώς δεν αναφέρομαι σε σένα.

  Με βάση όλα τα παραπάνω μήπως πρόκειται απλώς για ένα επικοινωνιακό λάθος;

  ΥΓ. Στη Boussias Communications διατηρώ απλώς τη στήλη μου.

  1. Αγαπητέ Uroborus, κατ’ αρχήν να σου πω ότι εκτιμώ πολύ το υστερόγραφό σου, Σχετικά με την επιχειρηματολογία σου τώρα: επαναλαμβάνω ότι κατανοώ το λόγο ενός τίτλου και μιας θεματολογίας που κάνει τον κράχτη. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί η κοινωνική συνείδηση πρέπει να απουσιάζει απ’ τα επιχειρηματικά συνέδρια, τις επιχειρηματικές συζητήσεις, ή ακόμα κι απ’ την επιχειρηματική διαφήμιση; Στην κοινωνία δεν δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις; Τέλος, ποτέ δεν είπα ότι πρέπει να εξοριστεί κάποιος απ’ τα Social Media ή από όποια Media, ίσα ίσα λέω το αντίθετο. Αν επίσης κάποιος μπορεί να βγάλει και χρήματα από αυτά, έχοντας πάντα κατά νου, ότι εδώ είναι ένας χώρος με τους δικούς του κανόνες, τα δικά του χαρακτηριστικά και διακυβεύματα, κανένα πρόβλημα. Όταν δεν προσβάλεις τη νοημοσύνη μου, όταν με αντιμετωπίζεις ως νοήμονα κι όχι ως ψάρι, θα ανταποκριθώ, θα συζητήσω μαζί σου, και γιατί όχι; θα αγοράσω και το προϊόν σου. Αυτό όμως πρέπει και να το λες, και να το εννοείς.

  2. Καλημέρα Περικλή.

   Δεν θα ντραπώ να το πω όπως ακριβώς το έχω διαπιστώσει πολλάκις.
   Τις μεγαλύτερες μπούρδες στην ιστορία τις έχουν πει (και κάνει) CEO’s τεράστιων εταιρειών. Να σου θυμίσω την κυρία της HP που υποστήριζε μερικά χρόνια πριν ότι το display…πέθανε; :-p

   1. @Nikos Prevedourakis

    Βρε καλέ μου Preve, δεν λέει μπούρδες ο άνθρωπος. Λέει δημοσίως ότι θα έλεγε σε ένα μεγάλο meeting room… Ότι το λεει δημόσια μπορεί να είναι και μπούρδα – εκτός αν το έκανε για να έχουμε τώρα να συζητάμε. Επιχειρηματικά μιλώντας πως πιστεύεις δηλαδή ότι αποκαλείται ένα σημείο που είναι μαζεμένοι 3,5Μ χρήστες; «Μια ωραία παρέα»;

    Φυσικά θυμάμαι την κυριούλα και έχω ακούσει εξ ίσου μεγάλες βλακείες και θα ακούσω κι άλλες 🙂

    @Μανώλης Ανδριωτάκης Σε καμία περίπτωση δεν λεω ότι πρέπει να απουσιάζει η κοινωνική συνείδηση από τα συνέδρια ή τη διαφήμιση. Για την ακρίβεια είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να είναι παρούσα παντού. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.

    Το ξανά-διευκρινίζω. Δεν συμφωνώ με τη δήλωση γιατί αν μη τι άλλο είναι κυνική και άσκοπη. Ούτε συμφωνώ με την προσέγγιση πολλών brands στα Social Media για πολλούς και διάφορους λόγους. Τη θεωρώ όμως ειλικρινή ως δήλωση και επιπλέον τη θεωρώ και φωτογράφιση μιας πραγματικότητας. Για πάρα πολύ κόσμο αυτή τη στιγμή τα Social Media είναι χρυσωρυχείο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα brands και στους διαφημιστές αλλά σε πάρα πολλούς που κινούνται στις παρυφές αυτού που ονομάζουμε εταιρική επικοινωνία.

    Το ζήτημα είναι αν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα χρυσωρυχείο και να έχεις και κοινωνική συνείδηση. Κατά τη γνώμη μου μπορείς και νομίζω ότι το ίδιο πράγμα λέμε

    1. Kυνική ναι, άσκοπη όχι, λέω εγώ. Αναφορικά με την ειλικρίνεια, έχεις δίκιο. Κατά τ’ άλλα, η κουβέντα μας αυτή φαίνεται ότι αναδεικνύει μια ανάγκη, η οποία μάλλον δεν γίνεται αντιληπτή απ’ τους διοργανωτές ή τους ομιλητές του συνεδρίου…

 5. Επανέρχομαι και εγώ, γιατί βλέπω ότι θέλετε σων και καλά να με στεναχωρήσετε (Μανώλη και Νίκο). Για να είμαι όμως ειλικρινής μαζί σας, πιο πολύ με στεναχωρεί ό,τι έγινε στην Νομική ή το γεγονός ότι είμαι χοντρός, καραφλός και άσχημος, παρά το ότι έχουμε μια μικρή διαφωνία για έναν ορισμό.

  Σταματάω, με τον άσχετο πρόλογο και μπαίνω στο δια ταύτα.

  Όπως σωστά, επισήμανε ο Περικλής, την ατάκα, το σλόγκαν, το είπε άνθρωπος πολυεθνικής, μιλώντας επίσης σε κλαδικό συνέδριο. Να τον ψέξουμε; Δεκτόν. Και θα είμαι ο πρώτος. Θα πρέπει όμως να ψέξουμε και τον κάθε επιχειρηματία, μικρό ή μεγάλο, που επίσης βλέπει τον καταναλωτή, σαν ‘ψάρι’, ‘θύμα’, ‘πελατάκι’, ‘κότσιφα’, και χίλιους δυο ακόμα χαρακτηρισμούς. Η’ θέλετε να μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει αυτές και εκατοντάδες ακόμα λέξεις, και απλά εγώ είμαι πολύ κυνικός;

  Το αν είναι σωστή η χρήση τέτοιων ορισμών ηθικά ή αν εφάπτεται της κοινωνικής συνείδησης, δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω κουβέντα και ανάπτυξη. Είναι αυταπόδεικτο. Φοβάμαι όμως μην μου κολλήσει καμία (πολιτική) ταμπέλα, σε περίπτωση που συμπληρώσω τα ακόλουθα, στην προηγούμενη πρόταση,… ‘αλλά, το κεφάλαιο έχει χάσει την ηθική και την κοινωνική συνείδηση του, σε πολύ σημαντικότερες έννοιες και αξίες, στις λέξεις θα κολλήσει;’

  Όπως και να έχει. Για εμένα το δάσος είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι της επικοινωνίας να χρησιμοποιούν πιο ορθά και πιο κομψά τα social media, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε μια λάθος έκφραση (η οποία όμως είναι πολύ στοχοποιημένη στο κοινό που απευθύνεται). Αυτό είναι ένα απλό δέντρο.

  Και για να το πω, και ακόμα πιο απλά, θα ήθελα να ακούσω 5-10 έξυπνους τρόπους προώθησης που έδειξαν να αλληλοεπιδρούν σωστά με τα social media (γιατί, όπως σωστά είπατε, αν δεν συμπεριφερθείς σωστά, θα σε φάνε τα S.M.) , παρά τον εξυπνίστικο τρόπο που χρησιμοποιούν κάποιοι Έλληνες κύριοι της επικοινωνίας, με τα fake γκομενοprofiles στο Facebook. Λέμε τώρα 😉

  @Νίκος

  «Δυστυχώς τα λεγόμενα social media… ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ MEDIA, απλά έχουν κρίσιμη μάζα κοινού.»

  Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο έξω πέφτεις με αυτήν την διαπίστευση, αλλά δεν πρόκειται να κάτσω να στο αναλύσω εδώ. Οπως, επισης, δεν μπορεις να καταλάβεις, πόσο οξύμωρο ακούγεται να κατακρίνεις την έκφραση ‘χρυσωρυχείο’, αλλά να αποκαλείς ταυτόχρονα τον κόσμο… ‘μάζα κοινού’.

  Μου γράφεις επίσης:

  «δεν είναι λόγος επικοινωνίας το γεγονός ότι λείπουν κάποια χρήματα από τους bloggers ή από τα εκατοντάδες (πλέον) εταιρικά σχήματα του ενός ατόμου που φιλοδοξούν να πωλήσουν ”επικοινωνία” σε ότι αυτά εννοούν Social media»

  Ο Περικλής εύστοχα σου απαντάει, ότι «Η διαφήμιση και το marketing έχουν ως στόχους την καλύτερη επικοινωνία των προιόντων και κατ επέκταση την αύξηση των πωλήσεων.» Aν λοιπόν ένας blogger, ή κάποιο εταιρικό σχήμα του ενός ατόμου, έχει κόσμο που το παρακαλουθεί, τότε, συντρέχει και σημαντικότατος λόγος διαφημιστικής επικοινωνίας, μέσα από το μέσο του. Και μπορώ να σου αναφέρω μύρια παραδείγματα.

  Αλλά, όπως σου είπα, πιστεύω ότι όλα ξεκινάνε από την λάθος εντύπωση, που έχεις για τα Social Media.

  (μάλλον, εγώ σε στεναχώρησα. ) 🙂

 6. Θα ήθελα το σχόλιό σου τώρα που ολοκληρώθηκε το συνέδριο και μπορούμε να μιλήσουμε επί των γεγονότων.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.