Ονειρεύομαι υφέσεις

Κάθε βράδυ που πηγαίνω για ύπνο σκέφτομαι ένα πράγμα. Μια ακόμα ύφεση για να βγάλω λεφτά. Το Ευρώ δεν θα τα καταφέρει. Η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει. Όποιος βρίσκεται σε μη πλεονεκτική θέση δε θα τα καταφέρει. Δε με νοιάζει που εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα τα καταφέρουν. Είμαι χρηματιστής. Το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να βγάλω λεφτά. Πολλά λεφτά. Κάθε ευκαιρία να βγάλω λεφτά είναι ευπρόσδεκτη. Και μέσα στην ύφεση βλέπω πολλές ευκαιρίες. Δεν είμαι προφήτης. Είμαι χρηματιστής. Στο χρηματιστηριακό κραχ του ’29 κάποιοι έβγαλαν πολλά λεφτά. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Το ίδιο θα συμβεί και αύριο. Ονειρεύομαι υφέσεις. Δε με νοιάζει που εκατομμύρια άνθρωποι δε θα τα καταφέρουν. Κάποιοι μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά. Αν θέλετε ακούστε με. Έχετε ακόμα την ευκαιρία να βγάλετε πολλά λεφτά. Είμαι χρηματιστής. Είμαι νέος και ακμαίος. Ξέρω ότι η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο. Ξέρω πολλά. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να βγάλει κάποιος λεφτά μέσα στην κρίση. Η αγορά είναι χτισμένη στο φόβο. Δε με νοιάζει που εκατομμύρια άνθρωποι δε θα τα καταφέρουν. Εγώ θα βγάλω πολλά λεφτά. Την ώρα που ο κόσμος παραληρεί απ’ το φόβο, εγώ παραληρώ από έξαψη. Κάθε βράδυ που πηγαίνω για ύπνο σκέφτομαι ένα πράγμα. Μια ακόμα ύφεση για να βγάλω λεφτά. 

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν είδα αυτό το απόσπασμα απ’ τις ειδήσεις του BBC World ήταν ότι κάποιος έκανε μια χοντρή πλάκα. Αποκλείεται να μην είναι πλαστό, σκέφτηκα. Βλέποντάς το όμως ξανά και ξανά κατάλαβα ότι αυτός ο «ανεξάρτητος χρηματιστής» λέει πράγματα ακραία μεν, αλλά αληθινά σε μεγάλο βαθμό. Λέει πράγματα που έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί. Λέει πράγματα λογικά. Μόνο η βέβαιη πρόβλεψή του για την κατάρρευση της Ευρωζώνης είναι παρακινδευμένη εικασία. Όλα τα άλλα ευσταθούν. Το ότι η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο έχει αναλυθεί σ’ ένα ολόκληρο βιβλίο (για το οποίο θα γράψω σύντομα). Το ότι τα κραχ συνιστούν ευκαιρίες για κερδοσκόπους και επενδυτές είναι επίσης γνωστό. Τί είναι αυτό που σοκάρει σ’ αυτό το βίντεο λοιπόν; Είναι η δημόσια έκθεση ενός προσώπου που ομολογεί ότι μπροστά στο χρήμα και την απόκτησή του δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί. Καθένας εδώ είναι για τον εαυτό του. Ο νέος αυτός άνθρωπος μιλά με την έπαρση αυτού που έχει καταλάβει βαθειά το σύστημα. Στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν υπάρχει ηθική. Είναι ο θάνατός σου η ζωή μου. Ο νέος αυτός παρουσιάζεται και φιλάνθρωπος δίνοντας μια χαραμάδα ελπίδας. Θα πλουτίσουν κάποιοι, λέει, αλλά όχι μόνο οι ελίτ. Λες κι ο μόνος τρόπος να βγάλει κάποιος χρήματα είναι μόνο στο καζίνο. Μέχρι πρόσφατα οι χρηματιστές διάλεγαν να μην παρουσιάζονται δημόσια. Σπάνια έκαναν δημόσιες τοποθετήσεις. Να τώρα, ένας ανεξάρτητος παίκτης, που βγαίνει να διαφημίσει τις υπηρεσίες του με το ύφος του ανθρώπου που ξέρει. Ποιός ξέρει πόσοι θα γκουγκλάρουν το όνομά του και τον πάρουν τηλέφωνο μετά την εμφάνισή του στο BBC για να του ζητήσουν να διαχεριστεί το φάκελό τους ή να τους δώσει συμβουλές. Ποιός ξέρει πόσοι θα του επιτεθούν.

Η κρίση, η ύφεση λέμε παρουσιάζει ευκαιρίες για όλους. Να επανατοποθετηθούν, να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους, να δημιουργήσουν καινούργιες δουλειές. Για τους κερδοσκόπους η κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουν αυτό που έκαναν πάντοτε: να κερδοσκοπούν. Άραγε υπάρχει κάτι ή κάποιοι που μπορούν να τους βάλουν φρένο;

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.