Ψηφίζεις για πρώτη φορά

Ψηφίζεις για πρώτη φορά. Έχεις μια μεγάλη δύναμη: τη δημιουργική ορμή σου. Μην την αφήσεις να νικηθεί απ’ την καταστροφική σου πλευρά. Έχεις νειάτα και δύναμη. Δεν έχεις φθείρει την ψυχή σου με γηπεδικά συνθήματα και ψευτιές. Διακατέχεσαι απ’ το πάθος της αλλαγής, της δημιουργικής παρέμβασης, της ελπίδας. Σου τάζουν τη μεγάλη νύχτα, σου τάζουν το όργιο, σου τάζουν την αποενοχοποίηση, σου τάζουν την ανευθυνότητα, το αιώνιο πάρτυ, σου τάζουν το μέλλον. Όμως το μέλλον είσαι εσύ. Μην ενδίδεις στα ρηχά τους συνθήματα: το μέλλον είναι οι πράξεις κι οι επιλογές σου.

Ψηφίζεις για πρώτη φορά, κι έχεις για πρώτη φορά την ευθύνη μιας κορυφαίας Δημοκρατικής επιλογής σου. Έχεις την ευκαιρία να γίνεις υπεύθυνος απέναντι σε όλους μας. Έχεις την ευκαιρία να διαφοροποιηθείς απ’ τους γονείς σου, τους δασκάλους σου, τους φίλους σου, από εμένα ακόμα, και να πεις αυτή η επιλογή με εκφράζει. Με επιχειρήματα και θέσεις. Μην υποκύπτεις σε εκβιασμούς, μην αναμασάς διχαστικά σχήματα – δεν χρειαζόμαστε άλλους εμφυλίους. Όποιον πάει να εκμεταλλευτεί το θυμό ή την αγνότητά σου, αμφισβήτησέ τον. Ψήφισε με τη λογική σου κι εμπιστεύσου το συναίσθημά σου, άνοιξε τα μάτια και δες τί προτείνει το κάθε κόμμα, ο κάθε υποψήφιος.

Ψηφίζεις για πρώτη φορά κι ίσως είσαι μπερδεμένος/η. Έχεις το Διαδίκτυο, αυτό το υπέροχο εργαλείο στα χέρια σου. Μπες στις ιστοσελίδες των κομμάτων και διάλεξε. Απάντησε και στο τεστ του Πολιτικού Χάρτη, για να πάρεις βοήθεια 🙂 Άσε τις παρωπίδες να τις φορούν άλλοι. Δες ποιοί συνδυάζουν την κοινωνική ευαιασθησία, το όραμα και τον πραγματισμό και ψήφισέ τους. Μην ενδίδεις σε κανέναν που υπόσχεται βία. Η βία έχει πάντα ολέθρια αποτελέσματα. Έχεις νειάτα και δύναμη. Έρχεσαι απ’ το μέλλον κι έχεις ευθύνη. Έχεις και κρίση για να κρίνεις, μην αφήνεις κανέναν να εκμεταλλεύεται την αθωότητα, την αγνότητα, την απειρία, τον φόβο και την αβεβαιότητά σου.

Ψηφίζεις για πρώτη φορά κι ίσως είσαι θυμωμένος/η. Ξέρεις όμως ότι θέλεις να ζεις σ’ ένα ειρηνικό και όμορφο περιβάλλον, με μικρότερες ανισότητες, μεγαλύτερες ευκαιρίες, γόνιμες συνθήκες δημιουργίας και συνύπαρξης με τους άλλους. Διάβασε αν θες για τη δημοκρατία και την ψηφοφορία. Ανέτρεξε αν θες στην ιστορία, και δες τι σημαίνει Σύνταγμα και Κοινοβούλιο . Διάβασε αν θες να δεις τί είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Και δες επίσης τον παγκόσμιο χάρτη που επισυνάπτω με την εξάπλωση της Δημοκρατίας στον κόσμο. Δες ότι ουσιαστικά έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα με Δημοκρατία. Με την ψήφο σου μπορείς να συμβάλλεις σε μεγάλες αλλαγές. Με την ψήφο σου ενισχύεις τη Δημοκρατία, αλλά δε φτάνει αυτό. Πρέπει να διακρίνεις τους λαϊκιστές, τους δημαγωγούς, τους ανεδαφικούς, και τους ανεύθυνους από τους έντιμους, τους υπεύθυνους και τους πραγματικά σοβαρούς. Σίγουρα, μπορείς να κάνεις και λάθος. Όμως κοίτα να μην είναι ένα ολόεθριο λάθος. Αν υπάρχει έστω και μια υπόνοια βίας, μην την εκθρέψεις με την ψήφο σου, άσε τους βίαιους στη μοναξιά τους.

Όσο πιο σκούρο τόσο λιγότερο δημοκρατικό...

Ψηφίζεις για πρώτη φορά κι ίσως ακούς γύρω σου μόνο μηνύματα απελπισίας. Ακούς συνέχεια να σου μιλούν για τιμωρίες και για αδιέξοδα. Βιώνεις πιθανώς κι εσύ μια άγρια συνθήκη. Εσύ όμως θέλεις να ζήσεις και να εργαστείς σε μια κοινωνία δίκαιη, αξιοκρατική και ζωντανή. Θες να γίνεις επιστήμονας, επιχειρηματίας, καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός, θέλεις να βοηθήσεις την κοινωνία και τους αδύναμους, θέλεις να ομορφύνεις τον κόσμο, κι όχι να τον αιματοκυλίσεις. Θέλεις να ανθήσεις και να δεις και τους άλλους γύρω σου να κάνουν το ίδιο. Θέλεις μια μέρα να πεις στα νέα παιδιά ότι κάναμε μεγάλη πρόοδο στα χρόνια μας, και καταφέραμε να συνεργαστούμε, να βρούμε δίκαιες λύσεις στα μεγάλα μας προβλήματα. Θέλεις μια μέρα να μιλήσεις κι εσύ στους νεότερους και να τους πεις ακόμα πιο αισιόδοξα πράγματα και να τους επαναλάβεις αυτό που σου προτείνω τώρα εγώ με ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά.

Ψηφίζεις για πρώτη φορά κι ίσως να το έχεις πάρει λίγο ελαφρά. Ενημερώσου, δες χωρίς παρωπίδες, διάβασε προσεκτικά, ρώτα και αποφάσισε. Οι εκλογές δεν έχουν τίποτα το αστείο. Άσε τους χαβαλέδες με τους αφορισμούς και τις απόλυτες απόψεις σ’ αυτούς που ονειρεύονται ακόμα τον Μίκυ Μάους. Ένας καλά ενημερωμένος πολίτης είναι δύσκολο να εξαπατηθεί. Ένας καλά ενημερωμένος άνθρωπος, που έχει ευαισθησία κι αίσθημα δικαιοσύνης, είναι δύσκολο να χειραγωγηθεί. Έχουμε κατακτήσει ένα μεγάλο ποσοστό ελευθερίας και δικαιοσύνης στη χώρα μας, αλλά μένει να γίνουν ακόμα περισσότερα, σε αμφότερες τις κατευθύνσεις. Έχουμε ακόμα ένα σοβαρότατο θέμα να κοιτάξουμε, που είναι παγκόσμιο και πολύ σοβραρό: το περιβαλλοντικό.

Ψηφίζεις για πρώτη φορά και σκέφτεσαι να απέχεις, γιατί έχεις πιστέψει ότι όλοι είναι ίδιοι κι ότι σ’ αυτή τη χώρα τίποτα δεν αλλάζει. Σου λέω με σιγουριά ότι μπορείς να γίνεις μέρος της λύσης, ψηφίζοντας ένα δημοκρατικό κόμμα που έχει πολιτική και κοινωνική ατζέντα, που προτείνει πραγματοποιήσιμες και δίκαιες λύσεις, που δε λαϊκίζει, που δε στοχοποιεί ανθρώπους αλλά κριτικάρει θεσμούς και δομές, και πάνω απ’ όλα που μιλά με τη γλώσσα του ανθρωπισμού και του ορθολογισμού. Η ιστορία μάς δείχνει ότι όταν υποχώρησε η πίστη στη λογική και στον ορθολογισμό, αναδύθηκαν δυνάμεις που βύθισαν την ανθρωπότητα στο σκοτάδι και στον όλεθρο. Αλλά εσύ, στο άνθος της νιότης σου, θες το φως για να δημιουργήσεις. Είναι στο χέρι σου. Στο ξαναλέω: με μια απαλή, ήπια κίνηση, με την ψήφο σου μπορείς να επιφέρεις μεγάλες αλλαγές. Ούτε με γροθιές, ούτε με πυροβολισμούς, ούτε με τσεκούρια. Με την ψήφο σου και με το καθημερινό σου παράδειγμα θα αλλάξεις αυτό τον κόσμο και θα τον κάνεις πιο δίκαιο, πιο όμορφο, πιο ελεύθερο και πιο ανθρώπινο.

*Ξέρω τώρα ότι θα ξαναδιαβάσεις πιο προσεκτικά το κείμενό μου για να δεις τί θα ψηφίσω εγώ. Δε θα στο αποκαλύψω για να μη σε επηρεάσω. Κάνε μια δημοκρατική επιλογή και υποστήριξέ την όσο μπορείς με το παράδειγμά σου. Τέλος, να σου διευκρινήσω ότι δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.