Η ευκαιρία του πολιτικού λόγου στο Διαδίκτυο

Τελευταία, βλέπω τις πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση με μειούμενο ενδιαφέρον. Σκέφτομαι ότι τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση, αλλά και στο ραδιόφωνο, γίνονται όλο και πιο αδιάφορες, όλο και πιο βαρετές, όλο και πιο ανούσιες. Κάθε υποψήφιος αναμασά ένα ποίημα, ανταλλάσσει κάποια συνθήματα με τους αντιπάλους του και περνάμε στο επόμενο θέμα. Δεν έχω τίποτα με τους δημοσιογράφους που κάνουν τις συνεντεύξεις αν και πιστεύω ότι θα έπρεπε να επιμένουν ώστε να λαμβάνουν πιο συγκεκριμένες απαντήσεις κι όχι τις γνωστές αοριστολογίες. Τα ίδια τα Μέσα όμως, με την ταχύτητά και τον όγκο των πληροφοριών, τους υποχρεώνουν να στέκονται στην επιφάνεια των θεμάτων, να ευνοούν τις απαντήσεις-συνθήματα, τις υπεκφυγές, την αοριστολογία, την εντυπωσιοθηρία. Τα ελάχιστα λεπτά που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι κοιτάζουν να τα διαθέσουν ώστε να αποκομίσουν κάποιο όφελος, να μιλήσουν σε ψηφοφόρους-στόχους κι όχι στο να διατυπώσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους με σαφήνεια και καθαρότητα. 

Τα Μέσα έχουν συμβάλλει κατά πολύ στον εκφυλισμό του πολιτικού λόγου, στην επιφανειακή αντιμετώπιση των ζητημάτων και στη ρηχή εξήγησή τους. Με μία έννοια έχουν καλλιεργήσει το λαϊκισμό. Οι πολιτικοί περιφέρονται στα Μέσα σαν πωλητές που διαγκωνίζονται να πουν την πιο έξυπνη ατάκα ώστε να τους προσέξουν τα άλλα Μέσα και να συνεχίσουν να τους προσκαλούν. Δεν διατυπώνουν ολοκληρωμένα τις απόψεις τους, και μένουν πάντα μετέωροι, χωρίς να έχουν πει την τελευταία κουβέντα.

Στο Διαδίκτυο υπάρχει η ευκαιρία αυτή η κατάσταση να ανατραπεί προς όφελος της πολιτικής. Όμως ακόμα το παιχνίδι με το μεγάλο -κι εγκλωβισμένο- κοινό, παίζεται στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Το Διαδίκτυο αντιμετωπίζεται σαν ένα συμπληρωματικό Μέσο διάδοσης των ιδεών, με παρόμοιο της τηλεόρασης τρόπο. Ακόμα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οι περισσότεροι υποψήφιοι μιλούν σαν να βρίσκονται στην τηλεόραση. Όμως εδώ έχεις πολύ περισσότερο χρόνο και χώρο, έχεις την ευκαιρία να πειραματιστείς, να μιλήσεις μια πιο άμεση και ειλικρινή γλώσσα, να κάνεις χιούμορ. Εδώ έχεις την ευκαιρία να εξηγήσεις ακριβώς τι θα κάνεις αν εκλεγείς, και μπορείς επίσης να συζητήσεις με αντιπάλους ή φίλους σου χωρίς να σε διακόψει κάποιος για διαφημίσεις. Είναι μια νέου τύπου έκθεση, πολύ πιο ουσιαστική, πολύ πιο ευθεία κι άμεση. Υπάρχει ο κίνδυνος της γηπεδοποίησης, αλλά το Διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης του πολιτικού λόγου. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν οι πολιτικοί μας τόσο το καλύτερο για όλους.

1 Comment

  1. Είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά μέσα διτύωσης αποτελούν ένα είδος ελευθερίας έκφρασης καθώς επίσης και ένα διαδραστικό χώρο συνεχόμενης ανταλλαγής ιδεών. Η ορθολογιστική χρήση μπορεί να μεγιστοποιήσει ακόμη περισσότερο τα πιο πάνω οφέλη.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.