Διαφάνεια στις πολιτικές διαφημίσεις

Καθώς η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ κορυφώνεται, η τεχνολογία αναλαμβάνει να παίξει κι αυτή τον κρίσιμο ρόλο της. Οι πολιτικές καμπάνιες των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου θα είναι χρηματοδοτημένες αποκλειστικά από ιδιώτες κι επιχειρήσεις, γι’ αυτό γεννιέται η ανάγκη να γνωρίζουν οι πολίτες ποιός χρηματοδοτεί και πόσο τον κάθε υποψήφιο. Μια καινούργια εφαρμογή  έρχεται στο App Store να ρίξει φως στις πολιτικές διαφημίσεις μ’ έναν ριζοσπαστικό τρόπο. Η εφαρμογή Superpacapp λειτουργεί όπως το Shazam. Βλέπεις μια διαφήμιση πολιτικού στην τηλεόραση ή στο Διαδίκτυο, πλησιάζεις το έξυπνο τηλέφωνό σου στο ηχείο κι αυτόματα αναγνωρίζεται η προέλευση του σποτ. Αμέσως μετά σου δίνονται πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της διαφήμισης (πόσα ξοδεύτηκαν για να γίνει, ποιός τη χρηματοδότησε) και την εγκυρότητα των στοιχείων της, ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να την αξιολογήσεις και να τη βαθμολογήσεις. Μ’ αυτό τον απλό τρόπο εμπεδώνεται ένα νέο είδος διαφάνειας στην πολιτική διαφήμιση το οποίο βεβαίως εγείρει ένα ερώτημα σχετικό με την αξιοπιστία εκείνου που διαχειρίζεται την εφαρμογή. Σε κάθε περίπτωση οι κινητές συσκευές έρχονται να αλλάξουν πολλά σοτν τρόπο που ζούμε και συμμετέχουμε στη δημόσια σφαίρα. Εφαρμογές αυτού του τύπου θα φέρουν σύντομα πολλές ευκαιρίες, και μαζί νέες ευθύνες. Αν επιλέξουμε να τις αναλάβουμε, νομίζω ότι θα κερδίσουμε όλοι.

1 Comment

  1. Kαλά το έθεσες: τί γίνεται με την αξιοπιστία εκείνου που διαχειρίζεται την εφαρμογή. Πόσα άλλα ποσά διοχετεύονται στα κόμματα χωρίς να μάθουμε ποτέ την προέλευσή τους; Στάχτη στα μάτια του κόσμου…

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.