Μαθήματα ωρίμασης του λαού

Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, ενώ η ωριμότητα είναι μια επιλογή.
Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, ενώ η ωριμότητα είναι μια επιλογή.

Παρατηρώντας με προσοχή πολλές συμπεριφορές στους δρόμους μας, εύκολα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι είμαστε σε μεγάλο βαθμό ένας ανώριμος λαός. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο οδικό περιβάλλον μού υποδεικνύει ότι δεν έχουμε την ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και την πραγματικότητα ως ενήλικες. Με απλά λόγια συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία στην Ευρώπη. Πλέον έχω πεισθεί ότι σ’ αυτό συμβάλλει και η ανωριμότητα όλων μας. Για τη θλιβερή μας πρωτιά ευθύνεται σίγουρα η πολιτική τάξη που δεν έκανε ποτέ αυτό το μείζον θέμα προτεραιότητα, φταίνε κρατικοί λειτουργοί, φταίνε ιδιωτικοί φορείς και φταίνε κι οι ίδιοι οι πολίτες. Φαίνεται ότι όλοι μας δρούμε υπό καθεστώς ανωριμότητας. Γι’ αυτό το λόγο ίσως θα ήταν καλό να ορίσουμε ξανά τί σημαίνει ωριμότητα ή επιτέλους να το διδαχθούμε. Σκέφτομαι πόσο χρήσιμο θα ήταν ένα μάθημα ωρίμασης των πολιτών, όπου θα καλούμασταν να διδαχθούμε τα βασικά: πώς συνυπάρχουμε με τους άλλους, πώς αντιδρούμε σε δύσκολες καταστάσεις, πώς αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας, πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους και στον εαυτό μας ως ενήλικες. Πιστεύω ότι η πρόοδος στην ωρίμαση του λαού μας θα αποτυπωνόταν και στη μείωση των τροχαίων. Ένας ώριμος άνθρωπος δε βγαίνει στο δρόμο έχοντας πιεί ένα μπουκάλι ουίσκι, δεν χειροδικεί γιατί κάποιος του πήρε την προτεραιότητα, δεν κορνάρει για ψύλλου πήδημα, ούτε δέχεται να χρηματίσει προκειμένου να λάβει άδεια οδήγησης γιατί αναγνωρίζει σε όλες αυτές τις πράξεις ανευθυνότητα. Στο εισαγωγικό τμήμα αυτού του μαθήματος, θα υπήρχε η ανάγκη ορισμού της ωριμότητας, ώστε να ξεκαθαριστεί κι ο στόχος του. Παρακάτω σκιαγραφώ έναν ορισμό της ωριμότητας.

Ωριμάζω σημαίνει είμαι πλήρης, συνειδητοποιημένος, αυτάρκης, υπεύθυνος άνθρωπος. Ορίζομαι από αυτό που είμαι κι όχι αυτό που φαντάζομαι, ή “έχω”. Έχω όμως πλήρη συνείδηση των πράξεών μου, γνωρίζω τα όριά μου, σέβομαι τη ζωή και την υπόσταση των άλλων ανθρώπων. Ωριμάζω σημαίνει αναλαμβάνω να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου. Αναλαμβάνω την ευθύνη του εαυτού μου κυρίως, και μαθαίνω να εμπιστεύομαι τους άλλους. Έχω κριτήρια, κρίνω κι αποφασίζω με υπευθυνότητα, όπως λέει και το λεξικό. Είμαι αυστηρός μόνο εκεί όπου κρίνω ότι πρέπει, και δεν εξαντλώ ποτέ την αυστηρότητά μου σ’ ένα πρόσωπο. Έχω δικά μου κριτήρια, αλλά σέβομαι τους κανόνες. Παράλληλα έχω και γνώση της αδυναμίας μου. Μαθαίνω να δεσμεύομαι, αναγνωρίζω ότι έχω δικαιώματα κι υποχρεώσεις, επιθυμώ διαρκώς να βελτιώνομαι, να είμαι ανοικτός σε νέες ερμηνείες και να είμαι ζωηρός, να μην υπνοβατώ. Ωριμάζω σημαίνει αποδέχομαι τη διαφορετικότητα των άλλων και του εαυτού μου. Ανοίγομαι στην εμπειρία της ζωής με νου και συναίσθημα. Μοιράζομαι και βοηθώ. Γεύομαι τα δώρα της ζωής με χαρά κι ενθουσιασμό και βιώνω τις δυσκολίες και τις αποτυχίες γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αυτές είναι επίσης δώρα. Όταν βλέπω ένα λάθος θέλω να το διορθώσω αλλά δεν παρεμβαίνω περισσότερο από εκεί που μου επιτρέπει ο άλλος. Δεν βιάζω, δεν παραβιάζω, δεν ασκώ συναισθηματικούς εκβιασμούς. Ωριμάζω σημαίνει γίνομαι όλο και πιο συνειδητός, όλο και πιο δεκτικός, όλο και πιο ελαστικός, όλο και πιο περιεκτικός. Χαίρομαι με την χαρά των άλλων, και συμπάσχω με τα βάσανά τους. Όταν ο άλλος είναι σε δύσκολη θέση κοιτάζω να μην τον επιβαρύνω. Ωριμάζω σημαίνει ότι ο θυμός μου δε μεταφράζεται αυτόματα σε βία. Ωριμάζω σημαίνει ελέγχω, κρίνω και αποφασίζω συνειδητά. Ωριμάζω σημαίνει συμφιλιώνομαι με τους φόβους μου, χωρίς να τους αφήνω να με καταδυναστεύουν. Ωριμάζω σημαίνει περιμένω υπομονετικά στο μποτιλιαρισμένο δρόμο, και δε χρησιμοποιώ τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Σε τελική ανάλυση ωριμάζω σημαίνει παύω να συμπεριφέρομαι σαν κακομαθημένο παιδί.

Θα επανέλθω με κάποιες καινούργιες ιδέες αφού ακούσω και τη γνώμη σας.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.