Καλωσήρθατε στη Δυστοπία του 21ου αιώνα

Το μέλλον είναι τώρα #4

Για να αποτραπεί ο επόμενος θανατηφόρος ιός, η επόμενη πανδημία, μήπως χρειαστεί να παραχωρήσουμε μόνιμα το πολυτιμότερο αγαθό μας, την ελευθερία; Από εδώ και πέρα, η ζωή στον πλανήτη περνά αυξανόμενα στα χέρια όσων έχουν στα χέρια τους τις τεχνολογίες παρακολούθησης κι ελέγχου των πολιτών. Στην Κίνα όπου η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του Κομμουνιστικού Κόμματος χρησιμοποιήθηκαν κι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εξελιγμένες τεχνολογίες παρακολούθησης, εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και drones, προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού. Στον υπόλοιπο κόσμο όπου τις τύχες μας τις διαφεντεύουν άλλου τύπου γραφειοκρατίες, καθώς επίσης και οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ ετοιμαζόμαστε να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία ως έκτακτο μέτρο ενάντια στον κορονοϊό. Το Ισραήλ υιοθετεί αμέσως την παρακολούθηση των κινητών, για να ιχνηλατήσει τις επαφές και τις διαδρομές των ασθενών. Ποιός θα ακολουθήσει; Το μόνο βέβαιο σήμερα είναι ότι εισερχόμαστε σε μια φάση μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που θα δικαιολογεί όλο και πιο ριζικά μέσα παρακολούθησής μας κι ελέγχου μας. Θα το επιτρέψουμε; Την επόμενη μέρα, που όλα θα είναι διαφορετικά, θα κάνουμε αυτή τη σοβαρή συζήτηση, ή θα παραδοθούμε αμαχητί στην τεχνολογική ηγεμονία;

1 Comment

  1. Καλημέρα σας

    Μια αρκετά καλή προστασία από τους ελέγχους είναι να έχουμε και να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερα μέσα μέσω των οποίων γίνεται ο στενός έλεγχος. Προσωπικά δεν έχω facebook, twitter, smart phone επομέμως και δεν τα χρησιμοποιώ και αντιστέκομαι σθεναρά να μην αποκτήσω.. Αλλά πρέπει να ανακαλύψουμε όλους τους τρόπους που έχουν …θεσπίσει για να μας παρακολουθούν. Δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτή τη νοοτροπία και δεν την καταλαβαίνω, αλλά όσοι το κάνουν πιστεύουν ότι …κερδίζουν ( τί, είναι άγνωστο σε μένα ) Κερδίζουν χρήματα? πόσα χρήματα μπορούν να ξοδέψουν απ΄αυτά που μαζεύουν και δεν ξοδεύουν. Κερδίζουν τη χειραγώγηση? και ? Τους προστατεύει αυτό από το θάνατο ή ζούνε τη ζωή τους ? Φυσικά την παρακολούθηση δεν την κάνουν οι ίδιοι προσωπικά. Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν πολλές συζητήσεις γύρω από αυτό κι άλλα θέματα που αφορούν τη ζωή μας.

    Σας ευχαριστώ Κατερίνα Ρ.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.