Παρότι κάποιοι φαίνεται να γνωρίζουν την ημερομηνία των επόμενων βουλευτικών εκλογών, το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί είναι ότι στις 7 Ιουνίου θα έχουμε Ευρωεκλογές. Αυτές οι εκλογές θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για όλα τα κόμματα να αποδείξουν ότι θέλουν να λύσουν ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα. Αναφέρομαι βέβαια στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες (στο δεύτερο τεύχος του POST–Media μπορείτε να διαβάσετε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα). Εδώ και μερικούς μήνες έχει συσταθεί στο Κοινοβούλιο ειδική διακομματική επιτροπή που προωθεί την αποξήλωση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Στο τραπέζι πέφτουν πολλές, ακόμα και ακραίες προτάσεις («να συλληφθεί κάποιος δήμαρχος» λέει η βουλευτής κ. Πιπιλή), κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο είναι τόσο καλά ριζωμένο που μοιάζει αδύνατο να λυθεί, όσο δυνατή κι αν είναι η βούληση αυτών που παίρνουν την πρωτοβουλία.
Στις ερχόμενες εκλογές θα διαψευσθεί ή θα επικυρωθεί η δηλωμένη διάθεση των πολιτικών κομμάτων να τελειώνουμε με την υπαίθρια διαφήμιση. Αν δούμε στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και γενικά της Ελλάδας, υποψήφιους και κόμματα να διαφημίζονται στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες θα καταλάβουμε ακριβώς γιατί δε λύνεται το πρόβλημα. Ως τώρα ήταν υποψία, ανομολόγητη κι ολίγον συνωμοσιολογική. Τώρα όμως, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που τις κρίνει παράνομες, μετά την καταδίκη διαφημιστικής εταιρείας, δε μπορούμε να βολευόμαστε με καθησυχαστικά λόγια. Δε μπορούμε να κρυβόμαστε, ως κοινωνία, πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Το συντριπτικό ποσοστό της υπαίθριας διαφήμισης στην Ελλάδα είναι παράνομο, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχε ήδη εξαφανιστεί απ’ τους δημόσιους χώρους μας. Το ότι δεν έχουμε δει ακόμα καμία θεαματική κίνηση, σημαίνει ότι υπάρχει ανοχή, ή και στήριξη των εμπλεκόμενων με την υπαίθρια διαφήμιση;
Οι ερχόμενες εκλογές θα δείξουν αν στην χώρα υπάρχει δημοκρατία, σεβασμός στους Νόμους, στην κοινωνία, στον άνθρωπο. Οι διαφημιστικές πινακίδες είναι υπεύθυνες για το θάνατο ανθρώπων. Επιπλέον, κανείς δεν τις ζήτησε. Ρυπαίνουν το δημόσιο χώρο, προωθώντας τσιγάρα κι άλλα αμφιλεγόμενα προϊόντα στους πάντες με τρόπους συχνά χυδαίους. Υποχρεώνουν τους πάντες να τις κοιτούν ακόμα κι αν δεν το επιθυμούν. Και μαζί, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και την εικόνα του αστικού τοπίου. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μαζί τους.
Για τα δύο μεγάλα κόμματα, καταλαβαίνουμε, ότι δεν κάνουν κάποια δραστική κίνηση λόγω «στενών σχέσεων» με τα συμφέροντα που στηρίζουν τις διαφημιστικές πινακίδες, αλλά για τα κόμματα της αριστεράς, πραγματικά δεν ξέρεις τί να πεις. Όταν ακόμα κι αυτά αρνούνται να πουν «τέρμα στην παρανομία: επιλέγω να μη διαφημιστώ στα υπαίθρια διαφημιστικά πλαίσια», τότε όντως το πρόβλημα είναι καταδικασμένο να παραμένει άλυτο στο διηνεκές.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κύριοι συνάδελφοι κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα να συζητήσουμε.
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Πω πω! Τι είναι; Τι είναι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πάλι ο Γιώργος έριξε τους κεραυνούς του μέσω του Ίντερνετ. Θα το πάρει χαμπάρι η Υπουργός Εξωτερικών και ποιος μας σώζει!
1Ο ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
Τί έγραψε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
(μοιράζοντας σε όλους από μία φωτοτυπία) Να δείτε και μόνοι σας. «..με δεδομένη την παρελκυστική, απορριπτική τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας και της κυβέρνησης ως προς τα αιτήματα του κλάδου μας..», «στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιβιώσουν κάποιοι σε ατομική βάση, ως υπηρετικό προσωπικό κομματικής εμπιστοσύνης. Δικαιούνται να ευελπιστούν σε φιλοδωρήματα..», «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας έχοντας περιορίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στην εξυπηρέτηση προσωπικών πολιτικών στοχεύσεων, υπήρξε γενναιόδωρη σε όσους συνέπραξαν», «ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων της Κολομβίας παρακολουθούσε τις συνεδριάσεις του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Κολομβίας σαν μουγκή μαριονέτα, χωρίς να εκφράζει άποψη ή επιφύλαξη όταν διώκονταν παράνομα συνάδελφοί του», «οι συνάδελφοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μορφές συλλογικής διαμαρτυρίας για την μη υιοθέτηση των αιτημάτων μας για το σταμάτημα της παρουσίας εξω-υπηρεσιακών διπλωματικών υπαλλήλων και του γιού της Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας στο οργανόγραμμα του Κολομβιανού Υπουργείου Εξωτερικών;», «υπάρχουν τρείς μόνο δρόμοι: ο δρόμος του θυμιατού προς την Κολομβιανή κυβέρνηση.. ο δρόμος της αδράνειας…ο δρόμος της ανάδειξης των προβλημάτων και των αιτίων τους» κλπ κλπ.
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Τον άθλιο, τον άθλιο!
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Με ποιό δικαίωμα γράφει αυτά; Γιατί δεν ζήτησε την έγκριση και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου;
2Ο ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Μα είναι και αυτός μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων της Κολομβίας. Μπορεί και γράφει ό,τι θέλει. Και από εκεί που βρίσκεται δεν φοβάται πιο μακρινή μετάθεση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας είχε συζητήσει το θέμα αυτό με το γιό της και αποφάσισε να τον στείλει κάπου μακριά, όσο μακρύτερα γίνεται, για να μην ακούγεται η φωνή του. Τον έστειλε λοιπόν στο Γενικό Προξενείο της Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά. Όμως οι σύμβουλοί της δεν της είπαν ότι υπάρχει και το Ίντερνετ..
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Φτου γαμώτο! Φτού γαμώτο!
3ο ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κύριε Πρόεδρε, εσείς πρέπει να κάνετε μια δήλωση. Τι προτίθεστε να πείτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μα… θα πάρω το πόστο του Πρέσβη της Κολομβίας στο Τόκυο. Εγώ θα βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά;
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Πρέπει, πρέπει κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τα μόνα που μπορώ να προτείνω για να κατευνάσω τα πνεύματα και να δείξουμε το αγωνιστικό μας πνεύμα στους συναδέλφους και την αποφασιστικότητα και την πυγμή μας προς την Κολομβιανή Κυβέρνηση είναι τα εξής:
– Να γράφονται περισσότερα διουρητικά φάρμακα στους συνταξιούχους διπλωματικούς υπαλλήλους χωρίς να αναγράφεται στο βιβλιάριό τους «ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ».
– Να μην επιφορτίζεται από την Υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας μόνο ένας συνταξιούχος διπλωμάτης για τη συγγραφή νομοσχεδίου τροποποίησης του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά να επιφορτίζονται τουλάχιστον σαράντα για να καταρτίζουν συγχρόνως ισάριθμα σχέδια οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών της Κολομβίας. Επίσης οι συντάκτες του Οργανισμού να μην προέρχονται μόνο από οικογένειες αγωνιστών της επανάστασης, της ηπειρωτικής ή νησιωτικής Κολομβίας, αλλά και από άλλες οικογένειες.
– Να επιτρέπεται να φέρνουμε από το εξωτερικό αδασμολόγητα δύο αυτοκίνητα και όχι ένα όπως ισχύει σήμερα και να μας δίνονται ελεύθερα και άδειες ταξί.
– Ο πρόεδρος του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου να μην ορίζεται μόνο από τους συνταξιούχους Πρέσβεις, αλλά και από συνταξιούχους Τελωνειακούς υπαλλήλους ή βουλευτές.
– Να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος με την προσθήκη άρθρου που θα ορίζει ότι «είναι άκυρη και νομικά ανίσχυρη στην Ελλάδα οποιαδήποτε διάταξη νόμου ή κοινοτικής οδηγίας σχετικής με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που θα επιβάλει ότι οι συλλεγόμενες και τηρούμενες από τη Διεύθυνση Προσωπικού πληροφορίες του ατομικού φακέλου των υπαλλήλων θα είναι «ακριβείς» και «ενημερωμένες». Θα τους δείξουμε εμείς!
Συμφωνείτε;
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Συμφωνούμε, συμφωνούμε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Εντάξει. Τότε λύεται η συνεδρίαση.