Ο αθέμιτος ανταγωνισμός του δωρεάν Τύπου και η σιωπή γύρω του

Εάν μια επιχείρηση κυκλοφορούσε στην αγορά ένα προϊόν δωρεάν, τί θα έπρατταν οι ανταγωνίστριές της; Θα πήγαιναν απευθείας στην επιτροπή ανταγωνισμού και θα την κατηγορούσαν για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σαν αποτέλεσμα, στην αγορά δεν υπάρχει κανένα δωρεάν προϊόν… Στον Τύπο όμως αυτό έχει γίνει αποδεκτό και νόμιμο. Τί γίνεται;  Δε λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης; Πώς και δεν κατηγορούνται απ’  τα Μέσα που πωλούνται με αντίτιμο στο περίπτερο, οι δωρεάν εφημερίδες και τα περιοδικά για αθέμιτο ανταγωνισμό; Να περιμένω τις απαντήσεις σας ή όλα αυτά είναι τόσο αυτονόητα που δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε;

Posted In:

6 Comments

  1. Kata thn apopsh mou oi efhmerides pou dinontai sto metro (kai milaw gia Madrith kai Londino) exoun men kapoia enhmerwsh alla den sugkrinetai me tipota me ta ar8ra pou mporeis na breis se mia apo tis efhmerides pou 8a agorazes. H enhmerwsh pou prosferoun einai panw katw h idia pou 8a akouseis kai se ena deltio eidhsewn. Kata thn gnwmh ta dwrean entupa den blaptoun ta «sobara» mesa enhmerwshs giati den exoun thn idia ulh. Epishs an 8ewrhsoume oti oi dwrean efhmerides blaptoun tis upoloipes pou prepeio na tis agorasoume, tote ti exeis na peis gia to internet? Oles oi plhrofories einai dwrean kai exeis na epile3eis anamesa se polla diaforetika site gia na diabaseis auto pou se endiaferei.

    Egw ton teleutaio kairo agorazw efhmerida mono otan 8elw na paw na katsw sto parko h´otan paw kapou gia na piw kafe kai eimai monh. Se ka8hmerinh bash kaluptw tis anagkes mou gia plhroforhsh xrhsimopoiwntas to internet.

    Opote gia na sou apanthsw sthn erwthsh sou den nomizw oti oi dwrean efhmerides mporoun na kathgorh8oun gia a8emito antagwnismo. To 8ema den ufistatai gia mena.

  2. Οι «δωρεάν» εφημερίδες δεν είναι ακριβώς δωρεάν. Τα έσοδά τους προέρχονται από τις διαφημίσεις που πιάνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των φύλλων. Επομένως, το κόστος του χαρτιού, της μελάνης και του προσωπικού (ούτε καν δημοσιογράφοι, μάλλον αντιγραφέες εταιρικών ανακοινώσεων) συμπεριλαμβάνεται στην τιμή της διαφήμισης.

    Θα συμφωνήσω με την Ελένη, οι εφημερίδες βρίσκονται σε χάρτινη μορφή ακόμα, επειδή υπάρχουν άτομα που δεν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ. Ποιός ο λόγος να πάρεις την χάρτινη έκδοση και όλες τις διαφημίσεις που έρχονται μ’ αυτήν, όταν μπορείς να διαβάσεις τις ειδήσεις ηλεκτρονικά μέσω RSS Reader και χωρίς διαφήμίσεις (χρησιμοποιώντας Firefox και Adblock Plus);

    Προσωπικά ο μόνος λόγος που παίρνω «δωρεάν» εφημερίδα είναι το Sudoku! 🙂

  3. επίσης ως άνθρωπος των μέσων θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι τα έσοδα των μη δωρεάν εφημερίδων ακολουθούν τον κανόνα:
    διαφημίσεις: 90%
    έσοδα από πωλήσεις φύλλων: 10%

    είναι συνεπώς κατανοητό ότι ο λόγος που δεν καταργούν το αντίτιμο για να ακολουθήσουν το business model των δωρεάν εντύπων είναι καθαρά εθιμοτυπικός, ή αν θέλεις λόγω πρεστίζ.

    κάποιοι θα ισχυρίζονταν ότι «εμείς ζητάμε το αντίτιμο από το αναγνωστικό κοινό γιατί από τους αναγνώστες υποστηριζόμαστε και αυτούς υπηρετούμε κλπ κλπ» και λοιπές μπούρδες. αστεία πράγματα.

    ας κάνω εγώ το δικηγόρο του διαβόλου και να αντιστρέψω τι ερώτημά σου:
    γιατί η πλειοψηφία των εφημερίδων έχει πλαφόν τιμή 1€, και δεν υπάρχουν φθηνότερες και ακριβότερες εφημερίδες, στα πλαίσια των κανόνων του υγειούς ανταγωνισμού;

    γενικό συμπέρασμα: η ελληνική αγορά μπορεί με βάση το αναγνωστικό κοινό που έχει και τα – λιγοστά – φύλλα που πωλούνται να συντηρήσει 4-5 έντυπα. το πώς συμβαίνει να υπάρχουν 20-25 διαφορετικοί τίτλοι… προβληματίσου.

    οκ, μην προβληματίζεσαι άλλο. ας είναι καλά η κρατική διαφήμιση – έλεγχος.

  4. Ωραία και ενδιαφέρονται αυτά που απαντάτε, σε πολλά συμφωνώ. Όμως εδώ το πρόβλημα είναι το εξής: πώς νομιμοποιείται η δωρεάν παροχή ενός προϊόντος, με τί κόστος, και πώς διασφαλίζεται ότι το περιεχόμενο του δεν είναι πλέον εξ’ ολοκλήρου υποβολιμιαίο;

  5. δεν διασφαλίζεται τίποτα. Όπως λέει και το ρητό: Nothing is true (anymore, θα πρόσθετα), everything is permitted.

    Γειά σου μανώλη, μεγειά τα όμορφα looks.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.