Τις τελευταίες ημέρες, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υπαίθρια διαφήμιση προσπαθούν με μια μαζικού τύπου διαφημιστική καμπάνια στους δρόμους και τις εφημερίδες, να υπερασπιστούν τις δουλειές τους και να επιχειρηματολογήσουν ενάντια στο Νόμο. Όμως στο μήνυμά τους οι εταιρείες αυτές δεν είναι αρκετά προσεκτικές: κατ’ αρχήν η υπαίθρια διαφήμιση όντως επιτρέπεται στην Ευρώπη, αλλά ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ. Η υπαίθρια διαφήμιση δεν επιτρέπεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Επιτρέπεται υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε σημεία που δεν αποσπούν την προσοχή των οδηγών, ή δε συνιστούν κίνδυνο για τη ζωή τους. Στην Ελλάδα κανείς δεν προσπαθεί να καταργήσει την υπαίθρια διαφήμιση. Αυτό που επιχειρούν οι ακτιβιστές, οι γονείς που έχασαν παιδιά εξαιτίας παράνομων πινακίδων, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι ενεργοί πολίτες είναι η εφαρμογή του Νόμου που απαγορεύει την επικίνδυνη υπαίθρια διαφήμιση. Αν αυτό σημαίνει ότι το 90% των χιλιάδων παράνομων πινακίδων είναι επικίνδυνο για τη ζωή των πολιτών, τότε οι διαφημιστικές πινακίδες πρέπει να αποξηλωθούν, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας κάνει επισταμένη έρευνα, δεν έχω ακούσει από κανέναν πολίτη ή πολιτικό, να έχει τη διάθεση να «καταργήσει» την υπαίθρια διαφήμιση.
Το δεύτερο επιχείρημα των εταιρειών αναφέρεται σε 20.000 άνεργους, στην περίπτωση που «καταργηθεί» η υπαίθρια διαφήμιση. Κατ’ αρχήν θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιοποιήσουν οι επιχειρήσεις, πού δραστηριοποιείται όλος αυτός ο κόσμος, σε ποιά πόστα δηλαδή. Ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γαρδέλης, έχει πει στην κάμερά μου (για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ μου) ότι οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται απ’ τις αρχές του Δήμου την ώρα που αλλάζουν τα μηνύματα στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, είναι συνήθως αλλοδαποί, χωρίς χαρτιά, επίσημη διεύθυνση κ.λπ. Αυτό βέβαια είναι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε τύχει να παρακολουθήσει τοποθέτηση ή αλλαγή διαφημιστικής πινακίδας. Αν στις 20.000 των ανέργων οι επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν και τα συνεργεία με τους ανασφάλιστους Πακιστανούς που πληρώνονται με «μαύρο» χρήμα, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Και κάτι ακόμα: ο κ. Άρης Σταθάκης, πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και Πρόεδρος της προηγούμενης Διακομματικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια, έχει αντικρούσει το επιχείρημα περί «κόσμου που θα μείνει στο δρόμο, χωρίς δουλειά» λέγοντάς μου το εξής: με την ίδια λογική θα πρέπει να κάνουμε όλο και περισσότερους πολέμους για να συντηρούμε τις βιομηχανίες των όπλων. Με άλλα λόγια: οι διαφημιστικές πινακίδες στη συντριπτική τους πλειοψηφία σήμερα είναι παράνομες γιατί έχουν αποδειχθεί επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια, αλλά την ίδια ώρα κάποιοι συμπολίτες μας ζουν απ’ αυτή την παράνομη δραστηριότητα, αδιαφορώντας για το Νόμο και για την οδική ασφάλεια όλων μας. Τί πρέπει να λάβει υπόψη της η κοινωνία; Τα κέρδη κάποιων εταιρειών με παράνομη δραστηριότητα ή την ασφάλεια όλων των πολιτών και την ευνομία;
Κι ένα υστερόγραφο: Στη χώρα μας υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια σε εταιρείες της υπαίθριας διαφήμισης, που τις καθιστούν υπεύθυνες για το θάνατο ανθρώπων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δίνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κάθε χρόνο σκοτώνονται κατά μέσο όρο 8 με 10 άνθρωποι εξαιτίας των διαφημιστικών πινακίδων. Είναι βέβαιο ότι σκοτώνονται πολλοί περισσότεροι, αλλά δύσκολα θα το μάθουμε, για πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να εξηγήσω. Το θέμα αυτή τη στιγμή είναι το εξής: μπορούμε να συμψηφίσουμε τους 20.000 ανέργους, με τους 1ο και πλέον νεκρούς το χρόνο; Μπορούμε να υποστηρίξουμε μια παράνομη δραστηριότητα που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας; Μπορούμε να θυσιάσουμε έστω και μια ζωή για να συνεχίσουν κάποιοι να βγάζουν κέρδη παρανομώντας;
Όταν βλέπεις τους παρανομούντες να βγαίνουν και να διαμαρτύρονται με αυτό τον τρόπο (ατυχή επιχειρήματα) σημαίνει ότι ο αγώνας της άλλης πλευράς έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Συνεχίστε έτσι ….
Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εκφράσει δημόσια τη βούλησή της να κατέβουν όλες οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Αναμένουμε τώρα λοιπόν τις πράξεις…
Εγώ πάντως ως πεζός, όπου βλέπω διαφήμιση που μου κόβει την ορατότητα στο δρόμο (π.χ. είμαι σε διάβαση δίπλα σε κολώνα φωτισμού και κάποιος ΜΑΛΑΚΑΣ έχει βάλει αφίσα στριπτιζάδικου, σκυλάδικου ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο και μου κρύβει τα διερχόμενα αυτοκίνητα), την κατεβάζω μόνος μου. Ας κάνουμε ΟΛΟΙ το ίδιο.
Η αυτοδικία δεν είναι λύση. Ωστόσο, η επιμονή, το θάρρος και η θέληση των ενεργών πολιτών που αποκρούουν την φονική αυτή παρανομία είναι εφόδια που πρέπει να τα έχουμε όλοι μας, για κάθε θέμα που απειλεί την ίδια τη ζωή μας.
Διαβάστε εδώ το κείμενο του κ. Τσιώκου.
Καλησπέρα Μανώλη.
Ανέβασα και εγώ το θέμα στο http://www.xpolis.blogspot.com και είναι έτοιμο ένα μεγάλο άρθρο μου για το θέμα της υπαίθριας διαφήμισης συνολικά.
Θα στο στείλω….
Υπάρχουν και άλλα blogs που ανέβασαν το θέμα και νομίζω ότι πρέπει να αντιδράσει η κοινωνία συνολικά με την πρόκληση των διαφημιστών.
Έχω δει άλλα δύο τουλάχιστον… αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει «αντεπίθεση» στην επίθεση των διαφημιστών.
Καλημέρα Κώστα, ωραία η ανάρτησή σου. Η αντίδραση, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, ήταν μέχρι τώρα χλιαρή με μια-δυο εξάρσεις. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει αναπτύξει αντανακλαστικά απέναντι στη διαφήμιση, για λόγους που δε θα εξηγήσω αυτή τη στιγμή. Πάντως η αλήθεια είναι ότι με αφορμή τη διαφήμιση των εταιρειών έχει όντως κινητοποιηθεί ένα μέρος της μπλογκόσφαιρας, κάτι πολύ θετικό, και πρωτόγνωρο, για τη χώρα μας.
Σαφώς και δεν στέκουν καθόλου τα επιχειρήματα περι χιλιάδων ανέργων που θα προκύψουν, πολύ σωστή η αναφορά για Πακιστανούς – ανασφάλιστους… Εγώ πιστεύω πως είναι μια «ευκαιρία» η κατάργηση της μη νομιμης υπαίθριας διαφίμισης. Ενας σκεπτόμενος πρωτοποριακά σίγουρα θα έλεγε οτι ανοίγονται νέοι δρόμοι στον κλάδο της διαφήμισης και συγκεκριμένα του outdoor advertising. Τι εννοώ; Μα η δημιουργία νέων τεχνικών στο outdoor advertsing. Αυτό εννοώ. Εταιρίες όπως εκείνες που κατέχουν το μερίδιο αγοράς πρε΄πει να το σκεφτούν καλά…Αν δείτε θα παρατηρήσετε οτι στην Ελλάδα την υπαίθρια διαφήμιση την έχουν ελάχιστες οικογένειες. Πρέπει ναδημιουργηθού νέες μικρες επιχειρήσεις outdoor που θα απασχολούν υπαλλήλους και θα αναπτύσονται υπερ της κοινωνίας και όχι να δημιουργούν αφισες και πανο που παρεμποδίζουν και είναι και κακόγουστα. Οι υπηρεσίες των εταιριών ALMA ATERMON, master media, κλπ είναι πολύ ακριβές… Μακάρι να μειωθεί ο τζίρος τους και να καταλάβουν πως δεν πουλάει πια η ΔΙΑΦΙΜΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΤΡΟΠΟ…
Υπάρχουν καταπληκτικοί και πιο αποδοτικοί (και πιο οικονομικοί) τρόποι στην outdoor διαφήμιση. Δε χρειάζονται ούτε τεράστιες εταιρίες ούτε funds… Πρέπει να σκεφτόμαστε απλά, αυτό θαρρώ είναι το μυστικό.
Στην Ελλάδα πολλοί το παίζουν σωστοι επιχειρηματίες αλλά ελάχιστοι είναι σωστοί επιχειρηματίες.
Φυσικά η διαφήμιση έχει μέλλον, γιατί όπως μας διδάσκει η ιστορία η διαφήμιση είναι σημαντικό εργαλείο σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η έξυπνη διαφήμιση όμως. Υπάρχουν ιδέες. Αρκεί να υπάρχει και η κατάλληλη στίριξη. Όχι μεγάλη στήριξη.
Ένας άνεργος 26 ετών
Νίκο έχεις δίκιο, όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να τηρούνται οι Νόμοι και η κοινή λογική, να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και να τιμωρούνται όσοι τη βάζουν σε κίνδυνο.
Το πιο προκλητικό όμως είναι ότι πολιτικοί συνεχίζουν να βάζουν υπαίθριες διαφημίσεις εν καιρό προεκλογικής εκστρατίας.Μία καλή ενέργια είναι να μην τους ψηφίσει ο κόσμος στις εκλογές όταν χάσουν ψήφους αν και δεν μ’αρέσει να το λέω ίσω λέω κάνουν κάτι.