Για να μη συμβεί και σε ‘σένα

15/12/2005 Το αυτοκίνητο του Γιάννη Σταυρουλάκη προσκρούει στην παράνομη διαφημιστική πινακίδα, με αποτέλεσμα ο άτυχος νέος να σκοτωθεί.

Ο Γιάννης Σταυρουλάκης σκοτώθηκε εξαιτίας μιας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας, στις 19 Δεκεμβρίου 2005. Ήταν μόλις 25 ετών. Για το θάνατό του έχει ήδη καταδικαστεί η εταιρεία που είχε παρανόμως τοποθετήσει την πινακίδα σ’ εκείνο το σημείο ενώ εκκρεμούν αγωγές των γονιών του εναντίον του Δήμου Αμαρουσίου που επίτρεψε την παρανομία αυτή. Πρόκειται για μια νησίδα ασφαλείας στην Λεοφώρο Κηφισίας. Για το συγκεκριμένο σημείο (όπως και για όλη τη Λεοφώρο) υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει την υπαίθρια διαφήμιση, ενώ ο Νόμος απαγορεύει οποιοδήποτε εμπόδιο «φυτεύεται» επάνω σε νησίδα ασφαλείας.

15/12/2005. Στην παράνομη αυτή πινακίδα, λίγες ώρες πριν, σκοτώθηκε ο 25χρονος Γιάννης Σταυρουλάκης.

Η νησίδα ασφαλείας, ονομάζεται έτσι, για ευνόητους λόγους… Σύμφωνα με τις πραγματογνωμοσύνες ο Σταυρουλάκης οδηγούσε με λιγότερο από 50 χλμ/ώρα και δεν ήταν μεθυσμένος. Ακόμα κι αν ήταν όμως, η παράνομη διαφημιστική πινακίδα δεν είχε καμία δουλειά σ’ εκείνο το σημείο για να τον σκοτώσει. Παρ’ όλο που την απαγορεύει ο Νόμος όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί. Μια ημέρα μετά το θάνατο του Σταυρουλάκη, η πινακίδα επανατοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο, και ξηλώθηκε μόνο όταν ο πατέρας του άτυχου νέου άρχισε να εξεγείρεται και να ψάχνει τους υπευθύνους…

16/12/2005, Η πινακίδα που σκότωσε το Γιάννη Σταυρουλάκη είναι ξανά στη θέση της.

Ακόμα χειρότερα, 20 μέτρα πιο μακριά, άλλες πινακίδες περιμένουν να προκαλέσουν  νέες ανθρωποκτονίες. Σήμερα μάλιστα, οι επιχειρήσεις της υπαίθριας διαφήμισης απειλούν σε νέα καμπάνια τους την κοινωνία με 20.000 ανέργους, αν καταπολεμηθεί η υπαίθρια διαφήμιση.

Αντιδράσεις για την προκλητική διαφήμιση

Πηγή: Τα Ανώδυνα Ημερολόγια, http://estarian.blogspot.com/2010/02/2.html

Για το καλό της κοινωνίας ωστόσο, εδώ και μερικές ημέρες, έχουν κορυφωθεί οι διαδικτυακές αντιδράσεις για αυτή την καμπάνια. Ο κ. Θανάσης Τσιώκος, δικηγόρος που έχασε το γιό του εξαιτίας παράνομης διαφημιστικής πινακίδας, διατηρεί την ιστοσελίδα Διαδρομή, στην οποία διαμαρτύρεται για την προκλητική διαφήμιση των εταιρειών, την ώρα που στον κατάλογο των θυμάτων της υπαίθριας διαφήμισης προστίθενται καθημερινά νέοι άνθρωποι. Ο δημοσιογράφος κ. Προκόπης Δούκας, στο δικό του ιστολόγιο, αναφέρεται στις παρανομίες των Δήμων, κι ο μπλόγκερ «ελληνάκι» αποδομεί το μήνυμα των διαφημιστικών λέγοντας εύστοχα ότι επιστρατεύει «το ψέμα, την κλάψα και το συναισθηματισμό». Ένα άλλο μπλογκ, τα «ανώδυνα ημερολόγια» μεταστρέφουν το μήνυμα των πινακίδων και γελοιοποιούν την αντίδραση των εταιρειών υπαίθριας διαφήμισης. Εντωμεταξύ τα tweets και retweets πλήθυναν, ενώ στα σχόλια του buzz ο εύστοχος χασοδίκης, λέει ότι ο Νόμος έχει θέσει τα όρια μεταξύ οδικής ασφάλειας και οικονομικής δραστηριότητας κι ότι οι εταιρείες της υπαίθριας διαφήμισης αντί να καταφύγουν στη νόμιμη οδό, μας κουνάνε το δάχτυλο απειλώντας με απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας. Ο talos υπερθεματίζει και συνοψίζει χαρακτηρίζοντας την κίνηση των εταιρειών ως «θράσος».

Πινακίδες βαμμένες με αίμα

Ο απεγκλωβισμός του Σταυρουλάκη
Ο απεγκλωβισμός του Γιάννη Σταυρουλάκη

Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα, εικονίζεται το αυτοκίνητο του Σταυρουλάκη. Ο νέος άνδρας είναι ακόμα μέσα στο όχημά του και ζει. Θα εκπνεύσει κατά τη διακομιδή του. Έχουν περάσει 4 ολόκληρα χρόνια κι ο πόνος για το χαμό του, στους οικείους, στους συγγενείς και τους φίλους του, είναι ακόμα δυσβάσταχτος, μεγάλος. Και θα παραμείνει έτσι, γιατί οι πάντες αντιλαμβάνονται το θάνατό του ως μια μεγάλη αδικία. Η οποία εξακολουθεί να στοιχίζει ανθρώπινες ζωές…Οι «υπεύθυνοι» εμπαίζουν όλο αυτό το διάστημα τον πατέρα του Γιάννη, καθώς κι όλους όσοι τον στηρίζουν. Οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας παράνομων πινακίδων, αγνωνίζονται προκειμένου να μην υπάρξει ούτε ένα νέο θύμα:  για να μη συμβεί σε ‘σένα, σε εμένα, στο γιο, στον αδελφό, στη μάνα, στη φίλη…

Ο πατέρας του Γιάννη Σταυρουλάκη, βάφει την παράνομη πινακίδα που σκότωσε τον Αποστόλη Μολυβιάτη
Ο πατέρας του Γιάννη Σταυρουλάκη, καταστρέφει την παράνομη πινακίδα που σκότωσε τον Αποστόλη Μολυβιάτη.

Στα σημεία των δυστυχημάτων οι παράνομες πινακίδες ξηλώθηκαν, εκεί δηλαδή που χύθηκε αίμα, ο νόμος εφαρμόστηκε, εφαρμόσαμε το Νόμο με το αίμα των παιδιών μας λέει ο Μανώλης Σταυρουλάκης, πατέρας του Γιάννη… Αλλά 100 μέτρα μακριά απ’ το σημείο που σκοτώθηκε ο Σταυρουλάκης, εκεί που έχασε τη ζωή του ο Αποστόλης Μολυβιάτης, 21 ετών, μόλις τον περασμένο Αύγουστο, η πινακίδα εξακολουθεί να διαφημίζει προϊόντα. Σ’ εκείνο το σημείο ο Νόμος δεν εφαρμόστηκε ούτε με το αίμα του πολίτη. Κι ο κατάλογος των θυμάτων δεν έχει τελειωμό. Προκειμένου να κινείται η αγορά, δήμοι, διαφημιζόμενοι και εταιρείες της υπαίθριας διαφήμισης αδιαφορούν για την οδική ασφάλεια και καταδικάζουν δυνητικά τον καθένα μας σε θάνατο. Υπενθυμίζω ότι στις παράνομες αυτές πινακίδες διαφημίζονται προεκλογικά ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα κόμματα της βουλής, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές που επικαλέστηκε περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

3 Comments

 1. Αγαπητέ Μανώλη,

  Καλησπέρα! Με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τα όσα λες. Το ψευτοδίλημμα ανάμεσα σε θέσεις εργασίας και…ανθρώπινες ζωές έχει παρελθόν πίσω του. Θυμίζει την μακρινή ΠτολεμαΪδα, όπου τα εργοστάσια λιγνίτη προσφέρουν δουλειά για να αφαιρέσουν, έπειτα, την… ζωή, μιας και ο καρκίνος θερίζει.

  Παραθέτω και κάτι από το σημερινό τύπο:

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&la=1&ct=13&artid=4561694

  Τα σέβη μου.

 2. Να είσαι καλά φίλε Αλέξη! Τί να πεις; Το πιο βαρύ κατά τη γνώμη μου είναι ο εμπαιγμός των θυμάτων, αυτή η αδιαφορία για τις απώλειες ζωών που τροφοδοτεί και το μαζικό κυνισμό (θέμα για άλλη ανάρτηση..>).

 3. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ???? ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ????
  ΑΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΧΙ ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ .
  ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΧΑΘΗΚΑΝ . ΑΝ ΤΟ ΠΑΜΕ ΕΤΣΙ ΟΙ ΚΟΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ???? ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΤΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ . ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ??????ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ … ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ SITE ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Η ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΟΤΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ,ΤΡΩΕΙ ΨΩΜΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ . ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ??/?

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.