Οι Κώδικες ηθικής και δεοντολογίας είναι για το BBC, όχι για εμάς

Είδηση ή διαφήμιση;

Η τελευταία είδηση του σημερινού κεντρικού δελτίου της ΝΕΤ ήταν πολιτιστική. Καθώς οι πολιτιστικές ειδήσεις δεν είναι πολλές στην ελληνική τηλεόραση, η επιλογή τους αποκτά βαρύνουσα σημασία. Ποιά ήταν όμως η είδηση; Η μεταγλώττιση της νέας ταινίας της Pixar, του Toy Story 3, η οποία θα βγει σύντομα στους κινηματογράφους. Το βίντεο μάλιστα πλαισιωνόταν από δήθεν ρεπορτάζ, όπου ένας εκ των ηθοποιών μιλούσε για την εμπειρία της μεταγλώττισης και την ταινία. Συγνώμη, αλλά αυτό μπορεί να το καταλάβει κι ένας μαθητής γυμνασίου. Δεν πρόκειται για είδηση, αλλά για διαφήμιση της ταινίας. Και καλά να γινόταν από ένα ιδιωτικό κανάλι, αλλά απ’ την κρατική τηλεόραση και μάλιστα μέσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων;

Σκηνή απ' το «ρεπορτάζ»...

Αναρωτιέμαι: ασχολείται κάποιος στην ΕΡΤ στα σοβαρά με το περιεχόμενο ή έχουν εγκαταλειφθεί όλα στον αυτόματο πιλότο, που εξυπηρετεί διάφορα μικρά και μεγάλα συμφέροντα; Έχουν συνείδηση ότι λογοδοτούν στην ελληνική κοινωνία; Η είδηση της μεταγλώττισης του Toy Story 3 θα μπορούσε να παιχτεί στο δελτίο του Star κι όχι στην κρατική τηλεόραση, τη στιγμή που συμβαίνουν δεκάδες πράγματα στον ελληνικό πολιτισμό χωρίς να έχουν την παραμικρή κάλυψη. Είναι προκλητικό κι εξοργιστικό. Και μετά αναρωτιούνται γιατί υπάρχει τόσος θυμός στην κοινωνία… Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Έμμεσες διαφημίσεις στα κρατικά δελτία ειδήσεων γίνονται κατ’ εξακολούθηση. Οι Κώδικες ηθικής και δεοντολογίας είναι για το BBC, όχι για εμάς.

Κι ένα εύλογο ερώτημα: επειδή δε μπορεί κανένας να πιστέψει ότι αυτό που μεταδόθηκε ήταν είδηση, πρέπει να μάθουμε ποιό ήταν το αντάλλαγμα για να γίνει αυτή η έμμεση διαφήμιση στο δελτίο ειδήσεων.

4 Comments

  1. Δεν αποκλείεται να υποκρίπτεται διαφήμιση, όμως προσωπικά θεωρώ είδηση ότι το Toy Story 3 θα βγεί σε 3D. Το ότι θα είναι διαθέσιμο και μεταγλωττισμένο στα ελληνικά είναι πλέον μάλλον αυτονόητο, αφού απευθύνεται και σε μικρές ηλικίες.

  2. To «ρεπορτάζ» δεν εστίαζε στο 3D, αλλά στη μεταγλώττιση, γι’ αυτό και επιστράτευσε συνέντευξη του ηθοποιού. Τώρα, όταν ιεραρχείς ως πρώτη την είδηση της τρισφιάστατης εκδοχής του Toy Story σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες είναι μάλλον ανάξιες λόγου… Σε κάθε περίπτωση πρόκειται κατά τη γνώμη μου για συγκαλυμένη διαφήμιση, κάτι που είναι μάλλον σύνηθες στα μίντια σήμερα.

  3. Μα η ΕΡΤ έχει αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής εκμετάλλευσης των παιδικών σειρών/ταινιών της Disney. Γι’ αυτό και το θέμα το έχει η ΕΡΤ, και όχι κάποιος άλλος.

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.