Διαφημισογλάστρας υπεράσπιση

Η διαφημισογλάστρα του Δήμου Χαλανδρίου

Πριν από μια εβδομάδα έκανα μια ανάρτηση με θέμα τη «διαφημισογλάστρα» του Δήμου Χαλανδρίου. Το κείμενο αυτό αναδημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα ζούγκλα του κ.Τριανταφυλλόπουλου, με τον τίτλο «Διαφημισογλάστρες δια χειρός Δήμου Χαλανδρίου». Χθες έλαβα μια ηλεκτρονική επιστολή απ’ τον κύριο Άγγελο Νταβία, αυτοδιοικητικό στέλεχος του Δήμου Χαλανδρίου, και συνεργάτη διαφημιστικής εταιρείας, την οποία και αναδημοσιεύω παρακάτω.

Το μόνο που έχω να απαντήσω, γιατί δε θεωρώ ότι με αφορά προσωπικά το θέμα, είναι το εξής

Βάσει ποιού Νόμου θεωρείται Νόμιμη η χωροθέτηση της διαφημισογλάστρας;

Η επιστολή του κ. Νταβία:

Κε Ανδριωτάκη καλησπέρα,

Λέγομαι Νταβίας Άγγελος και επικοινωνώ μαζί σας κατόπιν υπόδειξης του Zougla.gr όπου είδα το άρθρο – καταγγελία για την «διαφημισογλάστρα».

Η αρχική μου εντύπωση ήταν ότι επρόκειτο για δημοσίευμα του Zougla.gr και γι’ αυτό απάντησα απευθυνόμενος στον κο Τριανταφυλλόπουλο (σας επισυνάπτω τις θέσεις που διατύπωσα). Ύστερα από ανταλλαγή μηνυμάτων με συνεργάτη του zougla.gr έφτασα σε εσάς ως συντάκτη της καταγγελίας.

Σεβόμενος τον αγώνα σας, χωρίς να συμφωνώ πάντα με τις απόψεις σας και έχοντας καλές προθέσεις απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργό πολίτη ακόμα και όταν διαφωνώ μαζί του – ειδικά αν είναι καλόπιστος και μη εξαρτημένος όπως εσείς – θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αφιερώσετε λίγο χρόνο:

1. Να διαβάσετε προσεκτικά τις αναρτήσεις στο ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στο www.illegalsigns.gov.gr όπου βέβαια σαφώς αναφέονται οι όροι με τους οποίους ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

2. Την απάντησή μου στο Zougla όπου απευθύνεται αυτούσια και σε εσάς – αλλάξτε μόνο το όνομα του κου Τριανταφυλλόπουλου παρακαλώ

3. Να δώσετε λίγο προσοχή στον τρόπο κατασκευής της ζαρντινιέρας επικοινωνίας (διαφημιστογλάστρα για εσάς) όπου θα δείτε ότι πρόκειτε για μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή που μάλλον είναι αδύνατο να προκαλέσει θανατηφόρα πρόσκρουση με αυτοκίνητο – μάλλον θα διαλυθεί προκαλώντας ίσως μερικές λαμαρινολακούβες στην απευκταία περίπτωση που εκτραπεί αυτοκίνητο και πέσει επάνω της.

Αύριο το πρωί θα σας στείλω μια σειρά φωτό της καασκευής μας ασύνδετης για να δείτε ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σιδηροκατασκευές, σεβόμενοι όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την οδική ασφάλεια πάντα όμως από την οπτική της ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ και όχι πλήρους καταργησή της που από όσο γνωρίζω, ως στόχος δεν έχει τεθεί από ΚΑΝΕΝΑΝ ΘΕΣΜΟ.

Πιστεύοντας προκαταβολικά στις καλές προθέσεις σας απέναντι στην αλήθεια παρακαλώ να την αποκαταστήσετε στο site σας διότι, όπως καταλαβαίνετε είναι αντιδεοντολογικό να βαλλόμαστε επαγγελματικά από μια κριτική που δεν είναι δίκαιη όπως καταλαβαίνει κάθε καλόπιστος πολίτης όπως εσείς.

ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΦΙΛΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η επιστολή στον κ. Τριανταφυλλόπουλο

Κε Τριανταφυλλόπουλε,

Παρακαλώ δεχτείτε τις απόψεις μας σχετικά με δημοσίευση με θέμα «διαφημισογλάστρες» στο Χαλάνδρι.

Αφορμή για αυτήν την κατασπατάληση του χρόνου σας για ένα θέμα που θεωρώ ασήμαντο σε σχέση με αυτά που καθημερινά σας απασχολούν, αποτελεί ανάρτησή σας στο zougla.gr – μέσο που εδώ και καιρό έχω εμπιστευτεί την ενημέρωσή μου ως πολίτης που έχει μια μικρή συμμετοχή στα κοινά και επιθυμεί ελεύθερη και καθαρή ενημέρωση – σχετική με τις «διαφημισογλάστρες».

Στο κείμενο αυτό υπάρχουν ερωτήματα που με μεγάλη ικανοποίηση επιθυμώ να απαντήσω προς ενημέρωση των αναγνωστών σας και των συνεργατών σας που συνέταξαν το δημοσίευμα.
Είναι μια ευκαιρία να μας λυθούν και εμάς κάποιες απορίες και αβεβαιότητες για το τι ισχύει σε αυτή την χώρα πραγματικά, τι είναι νόμιμο, τι παράνομο, πώς μπορεί κανείς να αναπτύξει ΝΟΜΙΜΩΣ επιχειρηματική δραστηριότητα, πώς μπορεί να εφαρμοστεί η ρήση πολλών για «καινοτομία» στην επιχειρηματικότητα, γιατί οι νόμοι δεν είναι σαφείς και επιδέχονται 100 διαφορετικές ερμηνείες.

Πριν απαντήσω στις ερωτήσεις του κειμένου σας θα ήθελα να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις και αλήθειες ώστε να αποφύγουμε τριβές ή παρανοήσεις:

1. Ναι είμαι αυτοδιοικητικό στέλεχος στον δήμο Χαλανδρίου από 18 χρονών παιδάκι και είμαι 44 ετών πλέον. Ελπίζω να αναγνωρίζεται (ΜΕ αι) το δικαίωμα όσων ασχολούνται με τα κοινά να έχουν και ιδιωτικό επάγγελμα, αρκεί να το κάνουν με νόμιμες διαδικασίες.

2. Ναι η ιδέα για την χρήση της ζαρντινιέρας για την ανάρτηση μηνυμάτων επικοινωνίας είναι δική μου και την έχω καταθέσει σε αρμόδια όργανα πιστοποίησης από το 2009 (Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κλπ) , χωρίς να κρυφτώ, χωρίς να βάλω «μπροστινούς», χωρίς να υποκριθώ. Ελπίζω να μην είναι μεμπτό ότι επιθυμώ να λειτουργώ με όρους ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

3. Για την εφαρμογή της ιδέας συνεργάστηκα και συνεργάζομαι με μια μικρή επιχείρηση διαφημιστικής προβολής στο Χαλάνδρι αφού δεν είχα τα κεφάλαια να την υλοποιήσω μόνος μου και ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλη διαφημιστική εταιρία για συνεργασία σε άλλους δήμους. Ελπίζω ούτε αυτό να θεωρείται μεμπτό.

Για την οικονομική μου κατάσταση μετά από την εμπλοκή μου με τα κοινά και την αδυναμία μου να διαχειριστώ σημαντικές θέσεις ευθύνης – με σημαντικότερη αυτή του αντιδημάρχου Τ.Υ. – με τρόπους που καθημερινά εσείς καταγγέλλετε, μπορείτε να ρωτήσετε καθέναν στο Χαλάνδρι, γνωρίζουν και οι πέτρες.

4. Είχα δύο επιλογές : η μία ήταν να κρυφτώ στην εφαρμογή της ιδέας και να κάνω την δουλειά χωρίς να φαίνομαι, όπως γίνεται συνήθως εδώ στην χώρα της υποκρισίας. Επέλεξα να τα κάνω ΟΛΑ στο φως, να εργαστώ έντιμα, με διαφάνεια για να μεγαλώσω τα παιδιά μου, συνεργαζόμενος με μια ΕΤΑΙΡΕΙΑ! Από όσο γνωρίζω δεν είναι παράνομο.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

1. Δεν θεωρώ μεμπτό να συνδυάζεται το τερπνό με το ωφέλιμο. Ίσως αν το είχαμε κάνει περισσότερο στο παρελθόν και σε σημαντικότερους οικονομικούς τομείς από αυτό της τοπικής μικροδιαφήμισης που δραστηριοποιούμαστε εμείς, λιγότεροι νέοι άνθρωποι να έψαχναν τρόπους να διοριστούν στο δημόσιο για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και ίσως να είχαμε καλύτερες συνθήκες στην αγορά και στην αγορά εργασίας. Από όσο σας έχω παρακολουθήσει – και σας έχω παρακολουθήσει αρκετά – πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου.

2. Θεωρώ ότι το μέσο είναι ΝΟΜΙΜΟ γιατί πληροί απολύτως όσα αναφέρονται στην κατηγορία «ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ» στο site που και στο δημοσίευμά σας αναφέρεται – http://www.illegasigns.gov.gr – όπου με σαφήνεια αναφέρεται ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ και ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Αν κάνουμε λάθος τότε αυτό πρέπει να μας υποδειχτεί επίσημα και βέβαια εμείς θα ακολουθήσουμε αυτά που η συγκροτημένη πολιτεία, με τα θεσμοθετημένα όργανά της θα προστάξει. (ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ).

3. Δεν ζητήσαμε, ούτε λάβαμε τίποτα χαριστικά από τον δήμο Χαλανδρίου. Αντιθέτως η επιχείρηση που συνεργάζομαι και εκπροσωπώ προκατέβαλε στην δημοτική επιχείρηση του Δήμου Χαλανδρίου το ποσό των 12.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ πέρα από την τοποθέτηση, φύτευση και συντήρηση των φυτών ΓΙΑ ΕΤΗΣΙΟ ΜΙΣΘΩΜΑ . Μια στοιχειώδης έρευνα στην διαφημιστική αγορά θα σας πείσει ότι πρόκειται για ένα ΙΔΙΑΤΕΡΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ποσό το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο υπερκερδών στον επιχειρηματία ( όσο με αφορά 30% προμήθεια πωλητή παίρνω). Η σύμβασή μας με την δημοτική επιχείρηση είναι στην διάθεσή σας ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, καθώς και συμβάσεις μας με διαφημιζόμενους. Απλώς θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σεβαστείτε την δουλειά μας και να μην δημοσιευτούν, διότι όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι στοιχεία που καμία εταιρεία δεν δημοσιοποιεί προκειμένου να αποφύγει κινήσεις ανταγωνιστών της. Ως εκδότης και άνθρωπος που κινείται στην αγορά πιστεύω ότι θα μας κατανοήσετε.

4. Το άρθρο σας αναφέρεται σε «απαξίωση πρωθυπουργικών επιταγών» από τον Δήμο Χαλανδρίου. Χωρίς να έχω καμία διάθεση ή εξουσιοδότηση να απαντήσω για λογαριασμό του Δήμου, αλλά υπερασπιζόμενος τις δικές μου απόψεις αλλά και προτάσεις προς την τοπική κοινωνία, θεωρώ ότι αυτό είναι τουλάχιστον άδικο. Ίσως αν το σκεφτείτε λίγο καλύτερα κατανοήσετε ότι ΑΠΛΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ που ΟΔΗΓΗΣΑΝ την σκέψη μας.

Κε Τριανταφυλλόπουλε,

Ίσως θεωρηθεί ότι με αυτή την επιστολή επιθυμώ να «σηκωθεί» το θέμα δημοσιογραφικά, αφού κάτω από κάποια ανάγνωση μπορεί να μας κάνει και καλό (good publicity, bad publicity, is publicity). Σας παρακαλώ όμως, εφόσον δεν είμαστε παράνομοι, να μας αφήσετε να κάνουμε την δουλειά μας, σε μια εποχή ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ για την αγορά, για να βγάλουμε τα 12500 ευρώ πλέον ΦΠΑ που δώσαμε στον δήμο και να μείνει τίποτα και για μας.

Και σας διαβεβαιώνω ότι όσο και αν ψάξετε τα παραπάνω είναι Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Νταβίας Άγγελος
Τηλ. 69……….
Για την εταιρία BLANK – Γ. Καραμπιπέρης

1 Comment

 1. Καλημέρα,

  διάβασα με ενδιαφέρον την απάντηση του κυρίου Νταβία και θα ήθελα να επισημάνω τα εξής.
  Πρώτον: αναφέρει ότι «είμαι αυτοδιοικητικό στέλεχος στον δήμο Χαλανδρίου από 18 χρονών παιδάκι και είμαι 44 ετών πλέον. Ελπίζω να αναγνωρίζεται (ΜΕ αι) το δικαίωμα όσων ασχολούνται με τα κοινά να έχουν και ιδιωτικό επάγγελμα, αρκεί να το κάνουν με νόμιμες διαδικασίες.»
  Φυσικά και όποιος ασχολείται με τα κοινά μπορεί να ασκεί (και πρέπει κατά την γνώμη μου) ιδιωτικό επάγγελμα. Αυτονόητο επίσης είναι ότι όλα αυτά πρέπει να γίνονται με νόμιμες διαδικασίες. Κατά την γνώμη μου όμως είναι ανεπίτρεπτο και μη ηθικό ένα στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει συναλλαγές εμπορικής φύσης με τον ΟΤΑ στον οποίο είναι αιρετά εκλεγμένος. Η παραπάνω εμπορική δραστηριότητα, ακόμα και να έχει αναπτυχθεί με κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, γεννά τουλάχιστον καχυποψία. Και για να γίνω πιο σαφής εξηγώ το γιατί. Σε μια εμπορική συναλλαγή υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλευρές. Αυτές οι πλευρές έχουν πάντοτε συγκρουόμενα οικονομικά ενδιαφέροντα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος επιθυμεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μίσθωμα και η διαφημιστική εταιρεία ακριβώς το αντίθετο προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της. Πως συμβιβάζονται τα δύο αυτά αντίθετα συμφέροντα όταν στις δύο πλευρές ενέχονται, έστω και έμμεσα, τα ίδια πρόσωπα? Σε περίπτωση διαφωνίας, πως προασπίζονται τα συμφέροντα του Δήμου και της εταιρείας? Ποιο υπερτερεί?
  Η διαφάνεια δεν αρκεί μόνο όταν δηλώνουμε μια ευρεσιτεχνία μας στα αρμόδια όργανα «η ιδέα για την χρήση της ζαρντινιέρας για την ανάρτηση μηνυμάτων επικοινωνίας είναι δική μου και την έχω καταθέσει σε αρμόδια όργανα πιστοποίησης από το 2009 (Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας κλπ) , χωρίς να κρυφτώ, χωρίς να βάλω «μπροστινούς», χωρίς να υποκριθώ. Ελπίζω να μην είναι μεμπτό ότι επιθυμώ να λειτουργώ με όρους ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.»
  Η διαφάνεια απαιτείται κυρίως στο επόμενο στάδιο, αυτό της εμπορικής εκμετάλλευσης και στη συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της, για τον λόγο που προανέφερα.
  Δεύτερον : κατά δήλωσή του το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει στον Δήμο Χαλανδρίου είναι 12.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Το βρίσκω αρκετά χαμηλό αλλά το προσπερνάω, άλλωστε υπάρχει καθεστώς ελεύθερης αγοράς.
  Το μίσθωμα που καταβάλλουν οι διαφημιζόμενοι πελάτες στην εταιρεία του σε ποιο ποσό ανέρχεται?
  Αν έρθει μια τρίτη διαφημιστική εταιρεία και αναζητήσει συνεργασία με τον Δήμο, και ας υποθέσουμε ότι διατίθεται να καταβάλλει μεγαλύτερο μίσθωμα, πως εξασφαλίζεται ότι θα τύχει ίδιας αντιμετώπισης με την εταιρεία του κου Νταβία, αφού ουσιαστικά θα θίγει τα οικονομικά του συμφέροντα?
  Τρίτον: αναφέρει ότι σε μια ενδεχόμενη πρόσκρουση οχήματος με την συγκεκριμένη γλάστρα – διαφήμιση δεν μπορεί να προκληθεί θανατηφόρο ατύχημα λόγω της κατασκευής της. Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι η πιθανή επιβίωση από μια πρόσκρουση οχήματος με την γλάστρα αλλά το γεγονός ότι η και η συγκεκριμένη εφεύρεση αποσπά την προσοχή του οδηγού, όπως κάθε άλλη διαφημιστική πινακίδα. Το τι θα επακολουθήσει μας είναι αδιάφορο αφού θα αναφέρεται στα αποτελέσματα της εν γένει παραβατικότητας της πινακίδας και όχι στα γενεσιουργά αίτια αυτής. Άλλωστε κανείς δεν διαμαρτύρεται για τις κολώνες της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ ή ακόμα και τα δέντρα που βρίσκονται πλευρικά των δρόμων και που σίγουρα είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν θανατηφόρο τροχαίο λόγω της κατασκευής τους ή συστάσεως τους, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά δεν αποσπούν την προσοχή. Αυτό τα διαφέρει από τις διαφημιστικές πινακίδες. Οι τελευταίες από την φύση τους σε προκαλούν να τις προσέξεις με συνέπεια να σου αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση. Το τι θα επακολουθήσει αν πέσεις απάνω τους είναι «αλλουνού παπά ευαγγέλιο».

  Τονίζω ότι, τα ανωτέρω αποτελούν μονάχα απορίες και σκέψεις μου, χωρίς καμία διάθεση προσωπικής αντιπαράθεσης και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν απαιτώ απαντήσεις.

  Φυσικά θα χαρώ πολύ να πεισθώ ότι λανθάνω.

  Με εκτίμηση,
  Λευτέρης Γαβουνέλης

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.