Ευθύνη
1. Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων δημοσιοποιώ. Όποιος θίγεται απ’ τις δημοσιεύσεις μου γνωρίζει σε ποιόν να απευθυνθεί.
Εμπιστοσύνη
2. Επιθυμώ να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης των άλλων. Όσοι με διαβάζουν να είναι σε ισότιμη θέση απέναντί μου.
Διαφάνεια
3. Επιλέγω τη διαφάνεια. Κανείς δε μου υπαγορεύει το περιεχόμενό μου. Ακόμα κι αν δέχομαι διαφήμιση ή χορηγείες το κάνω γνωστό.
Διαύγεια
4. Δε θέλω να συμβάλω στη γενικευμένη σύγχιση, θολώνοντας τα νερά. Δημοσιεύω καθαρά κι έντιμα τη γνώμη ή τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, με μόνο στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας, χωρίς να αφήνω την ελάχιστη υποψία ότι το κάνω για ύποπτους λόγους.
Κρίση
5. Επιζητώ να κριθώ απ’ τους αναγνώστες μου. Αλλάζοντας ταυτότητες δεν επιτρέπω στους άλλους να με κρίνουν.
Συνέπεια
6. Θέλω να είμαι συνεπής. Μεταξύ των λόγων και των πράξεών μου θέλω να υπάρχει αντιστοιχία. Διασταυρώνω συνεχώς.
Σεβασμός
7. Διεκδικώ να με σέβονται γι’ αυτό και αποφεύγω τις προσωπικές επιθέσεις.
Αξιοπιστία
8. Μ’ ενδιαφέρει να είμαι αξιόπιστος στη συνείδηση των αναγνωστών μου. Θέλω όταν με διαβάζουν να γνωρίζουν ότι τους μιλάει ένας ευσυνείδητος πολίτης.
Δικαιοσύνη
9. Θέλω να είμαι δίκαιος. Να είμαι σε θέση δημόσια να παραδεχτώ το λάθος μου.
Παρρησία
10. Θέλω να είμαι ελεύθερος κι ελευθερόστομος. Να μπορώ να υποστηρίζω τη γνώμη ή τις έρευνές μου με το πρόσωπό μου αντιμετωπίζοντας τις όποιες προκλήσεις. Αν το πράξουμε όλοι, μια δημοσιογραφία πιο δίκαιη κι ανθρώπινη θα δημιουργηθεί.
Δικαίωμα
+1 Υποστηρίζω το δικαίωμα του καθενός στην ανωνυμία όταν οι δημοσιεύσεις, οι έρευνες ή οι απόψεις του, τον εκθέτουν σε κίνδυνο για τη ζωή ή τη δουλειά του.
Τον σεβασμό θα τον έβαζα πρώτο. Σέβομαι τον εαυτό μου, σέβομαι τον άλλον που κάνει τον κόπο να με διαβάσει, σέβομαι αυτόν που εκθέτω με τις αποκαλύψεις μου, καταγγέλω τις πράξεις όχι τον άνθρωπο. Νομίζω, κατα την ταπεινή μου γνώμη πως όλα τα υπόλοιπα είναι υποδεέστερα μπροστα στο σεβασμό προς τη ζωή.
Μακάρι όλοι οι δημοσιαφράφοι να λειτουργούν με αυτόν τον δεκάλογο… 🙂
Συμφωνώ απόλυτα.
Σχετικά με το κείμενο 10+1 δεσμεύσεις , νομίζω είναι λιτό, περιεκτικό, και ακριβές για το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε σε αυτούς που παρακολουθούν και διαβάζουν τα κείμενα μας, αλλά χρήσιμος και (ηθικά) δεσμευτικός οδηγός για εμάς που θέλουμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της δημοσιογραφίας. Προτείνω το τελικό κείμενο, μετά από τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις που θα το εμπλουτίσουν, να σταλεί με κάθε πρόσφορο μέσο για ενημέρωση σε όσο το δυνατόν περισσότερους blogers και όσοι συμφωνούν με αυτό, να το αναρτήσουν σε μόνιμη θέση στο blog τους. Θα μπορούσε κάποιος ποιο ειδικός να φτιάξει βέβαια ένα banner με το κειμενάκι και κάποιον τίτλο ίσως, και τον κώδικα να τον δίνουμε έτοιμο για ανάρτηση.
Καλή ιδέα, αλλά πρέπει να υπάρξει μια «κρίσιμη μάζα» μπλόγκερ που θα την υιοθετήσουν, οπότε θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε.
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει….»
http://solygeia.blogspot.com/2010/08/1.html
Πολύ ενδιαφέρουσα η λίστα αλλά το θέμα της ανωνυμίας δεν νομίζω ότι λύνεται τόσο απλά.
Από τη στιγμή που κάποιος αποκαλύπτει κάτι που θίγει, ο θιγμένος θα θελήσει να αντεπιτεθεί. Αυτό γίνεται στην χειρότερη περίπτωση με φυσική βία, και στην καλύτερη με νομική βία, δηλαδή σε κάποιο δικαστήριο. Ξέρουμε όμως πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η νομική έννοια της τεκμηρίωσης μιας αποκάλυψης και που δέν έχει σχέση με τη «διασταύρωση» του δημοσιογράφου.
Εκεί ακριβώς έγγειται η χρησιμότητα της ανωνυμίας. Δυστυχώς όμως είναι πολύ εύκολο η ανωνυμία να εξελιχθεί σε κερκόπορτα απο την οποία μπαίνουν τα τρωκτικά …
Κατά τα λοιπά της λίστας συμφωνώ 100%.
Εγω παντως δεν εχω κανενα ενδοιασμο και απο σημερα κανω μονιμη αναρτηση τις ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ
http://solygeia.blogspot.com/
Επισης
ο φιλος Ν ΡΑΜΟΣ
«με μικρές μόνο αλλαγές και προσθέσεις, αναρτώ το κείμενο αύριο στο http://www.abebablog.com.
Ευχαριστώ πολύ που μου το στείλατε.