Ο Δήμος Αθηναίων εξακολουθεί να παρανομεί ασύστολα στην υπαίθρια διαφήμιση

Παράνομος διαφημισόπυργος στη συμβολή Αλεξάνδρας με Κηφισίας

Τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες μετά την κινητοποίηση του υπουργείου μεταφορών ενάντια στην παράνομη υπαίθρια διαφήμιση, εμφανίστηκε στην Αθήνα μια νέα διαφήμιση που ξεσήκωσε αντιδράσεις. Ένα νέο προϊόν, η μπύρα FIX εν προκειμένω, διάλεξε την υπαίθρια διαφήμιση και πιο συγκεκριμένα τους διαφημισόπυργους, για να (επανα)λανσαριστεί, τη στιγμή ακριβώς που ξεκινούσε μια μεγάλη καμπάνια αποξήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί της παρανομίας των διαφημισόπυργων, δεν έχει κάποιος παρά να επισκεφθεί την ειδική ιστοσελίδα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας εδώ. Παρόλες όμως τις αντιδράσεις, το επαπειλούμενο καταναλωτικό μποϋκοτάζ, τους ακτιβισμούς και τις επίμονες δημοσιεύσεις, η εταιρεία δεν έδωσε καμία απάντηση.

Αντίθετα, η εταιρεία που παράγει τη μπύρα FIX συνεχίζει να διαφημίζεται στους παράνομους διαφημισόπυργους ως σήμερα, σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος επίσης παρανομεί χωρίς να δίνει εξηγήσεις. Αφού λοιπόν το εν λόγω διαφημιστικό Μέσο κατορθώνει να νομιμοποιείται, έστω δια της σιωπής των παρανομούντων και της συνενοχής των πολιτών, μοιραία επεκτείνεται. Μερικά μέτρα απ’ το διαφημισόπυργο της FIX στη Βασ. Σοφίας υπήρχαν εγκατεστημένοι άλλοι πέντε εξίσου παράνομοι. Ο ένας, απέναντι απ’ την Εθνική Πινακοθήκη, που εικονίζεται στην ιστοσελίδα Χωρίς παράνομες πινακίδες, έχει εδώ και καιρό αποξηλωθεί. Οι άλλοι τέσσερις, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά ανανεώνουν και τα διαφημιζόμενα προϊόντα τους. Σε δύο απ’ αυτούς, πρόσφατα ανέβηκαν τα προϊόντα σαμπουάν Timotei και γάλα Μακεδονικό Μεβγάλ. Είναι προφανές ότι δε θα τα αγοράσω ποτέ ξανά, όπως έκανα και με τη μπύρα FIX, εκτός κι αν αποσυρθούν απ’ την παράνομη διαφήμιση ζητώντας συγνώμη απ’ τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους από διαφημιστικές πινακίδες.

Οι διαφημισόπυργοι (φωτειζόμενοι κιόλας) είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, καθώς τοποθετούνται σε σημεία μεγάλης ορατότητας, ενώ είναι κατασκευές πολύ ογκώδεις, γεγονός που τις καθιστά φονικές παρόδιες παγίδες. Οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί συμμετέχουν εν γνώσει τους σε μια εκτεταμένη παρανομία. Το ίδιο και οι εταιρείες που τοποθετούν κι εκμεταλλεύονται τις υπαίθριες πινακίδες. Ο Δήμος ωστόσο, που είναι εκλεγμένος απ’ τους πολίτες, γιατί επιμένει να παρανομεί βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών και των διερχομένων; Μερικές χιλιάδες ευρώ απ’ την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση είναι σημαντικότερες απ’ τη ζωή των πολιτών; Ο κ. Κακλαμάνης πρέπει να δώσει άμεσα μια απάντηση. Και κυρίως, να προβεί άμεσα στην αποξήλωση των παράνομων διαφημισόπυργων, εισπράτοντας παράλληλα τα πρόστιμα απ’ τους παρανομούντες. Επειδή οι δημοσιογράφοι των παραδοσιακών Μέσων, στις ερωτήσεις τους για τις επερχόμενες εκλογές δεν τον ρωτούν, η μόνη μας ελπίδα είναι να το κάνουν οι άνθρωποι του διαδικτύου.

5 Comments

  1. Στον Δήμο Ηλιούπολης ο νύν δήμαρχος παρανομεί.
    Δεν αφαιρεί τις παράνομες διαφημιστικές αφίσες υποψηφίων δημάρχων.
    Βάσει νόμου απαγορεύεται η αφισσοκόλληση.
    Τι θα γίνει, κάθε δήμος θα κάνει οτι γουστάρει ;
    Καλημερα.

  2. Η παράνομη διαφήμιση υποψηφίων μπορεί να σημάνει ακόμη και ακύρωση συμμετοχής τους στις εκλογές – αρμόδια είναι η περιφέρεια (μιας και πρόκειται για παράνομα / κρυφά εκλογικά έξοδα αφού δε νοείται με νόμιμη καταβολή χρημάτων να πληρώνεις για μια παράνομη πράξη)

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.