Όταν ο Υπουργός επιτρέπει στο Δήμαρχο να παρανομήσει

Ένας δημότης, οργισμένος κι αγαναχτισμένος απ’ την εικόνα της πόλης του λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πήγε στο Δήμο του και έκανε μια καταγγελία σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση των υποψηφίων. Η απάντηση που πήρε απ’ τη Δημοτική Αστυνομία, με εντολή του Δημάρχου, νομίζω ότι είναι ένα μνημείο της Ελληνικής κατάστασης. Ο Δήμος επικαλείται την εγκύκλιο Ραγκούση, για την οποία είχα γράψει ότι ανοίγει παράθυρο στην παραβίαση του Νόμου, και λέει ότι η υπαίθρια διαφήμιση επιτρέπεται προεκλογικά ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ της σχετικής με την υπαίθρια διαφήμιση νομοθεσίας.

Κι αυτή είναι η καταγγελία του Δημότη που θέλησε να μη δημοσιοποιήσω το όνομά του:

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τμήμα γενικής αστυνόμευσης


Αγαπητοί,

Απευθύνομαι σε σας με την επιστολή αυτή για να εκφράσω την οργή και την αγανάκτησή μου για την συνεχιζόμενη και ολοένα αυξανόμενη ρύπανση των κεντρικών δρόμων του Δήμου Ευόσμου, της περιφερειακής οδού και των διασταυρώσεων με τους όμορους δήμους.
Αναφέρομαι όπως καταλάβατε στα πανώ και τα αεροπανώ που έχουν αναρτηθεί από τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι είμαστε ο μοναδικός ίσως δήμος της Θεσσαλονίκης στον οποίο σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι έχουν συμφωνήσει να παρανομήσουν χωρίς κανένας τους να αντιδράσει! Ο ήδη υποβαθμισμένος Δήμος Ευόσμου υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο από τους (υποψήφιους) δημοτικούς του άρχοντες! Κάποιοι από αυτούς θα αναλάβουν υπεύθυνοι της καθαριότητας του δήμου σε λίγες εβδομάδες! Σε άλλους δήμους και πόλεις δεν αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις εβδομάδες. Οι υποψήφιοι φροντίζουν να ενημερώνουν τους πολίτες στα εκλογικά τους κέντρα ή από πόρτα σε πόρτα ή με όποιο άλλο νόμιμο τρόπο μπορούν.
Λυπάμαι επίσης για την χρονική συγκυρία που γίνονται όλα αυτά. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ξεκίνησε και στην πόλη μας με αποτελεσματικότητα την εκστρατεία αποξήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και πανώ από το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Έπρεπε φυσικά να σκοτωθούν αρκετοί συνάνθρωποί μας στους δρόμους για να εφαρμοστεί τελικά ο νόμος. Φαίνεται ότι το υπουργείο είναι πιο ευέλικτο και από έναν οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τον νόμο 3171/2008 παρ. 5 η Δημοτική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν την υπαίθρια διαφήμιση. Σύμφωνα με τους παρακάτω νόμους και διατάξεις:

1. Νόμος 2696/1999 Κώδικας οδικής κυκλοφορίας, άρθρο 11, παρ. 7:
«Απαγορεύεται κάθε διαφήμιση εκτός των καθορισμένων πλαισίων, ή οποιαδήποτε αναγραφή λέξεων, εικόνων ή συμβόλων σε στύλους ηλεκτροφωτισμού ή φωτεινών σηματοδοτών, σε διαχωριστικές νησίδες η νησίδες ασφαλείας σε πεζοδρόμια, σε επιφάνειες[…]»
2. Νόμος 2946/2001, Κεφάλαιο Α, Υπαίθρια Διαφήμιση, Άρθρο 1
«Απαγορεύεται η ανάρτηση πανώ, αεροπανώ ή άλλων όμοιων αντικειμένων για οποιονδήποτε λόγο, σε οδούς, πλατείες ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, στις προσόψεις των κτιρίων και στους ακάλυπτους χώρους, καθώς και επί της ρυμοτομικής γραμμής, όταν υπάρχει πρασιά.»

Πέρα από τους νόμους του Ελληνικού κράτους, η κοινή λογική λέει ότι όλα αυτά τα πανώ, μερικά από τα οποία κρέμονται ήδη σχισμένα και κατεστραμμένα από τις καιρικές συνθήκες:
1. Εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών, το οπτικό τους πεδίο και την δυνατότητά τους να βλέπουν τα φανάρια και τις πινακίδες. Επιπλέον αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση.
2. Αποτελούν κίνδυνο σε περίπτωση δυνατού αέρα. Μερικά από αυτά είναι καρφωμένα σε στύλους της ΔΕΗ και έρχονται σε επαφή με καλώδια. Τι θα γίνουν αυτά τα καρφιά αν πέσουν από τον αέρα; Ή τι θα συμβεί αν πέσουν σε κάποιο διερχόμενο μηχανάκι;
3. Υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Δεν αναφέρουν τίποτα σχετικά με το πρόγραμμα των υποψηφίων. Αποτελούν καθαρή προσωπική διαφήμιση. Ντρέπομαι ιδιαίτερα για τα αεροπανώ του τύπου «Το τάδε κόμμα στηρίζει τον τάδε υποψήφιο». Δεν είμαστε πρόβατα επιτέλους! Έχουμε άποψη για το τι θέλουμε να ψηφίσουμε.
4. Είναι απλώς παράνομα!

Περιμένω από την Δημοτική Αστυνομία να εφαρμόσει τον νόμο που υπερισχύει των παραταξιακών διαφημιστικών αναγκών και υπερβολών. Έτσι θα γνωρίζω εγώ σαν πολίτης και οι συνδημότες μου ότι υπηρετείτε τον νόμο και όχι τον όποιο δήμαρχο.
Λόγω του επείγοντος της καταγγελίας απαιτώ την έγγραφη αιτιολογημένη απάντησή σας εντός τριών (3) ημερών από σήμερα σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεστε να κάνετε (ή να μην κάνετε) και γιατί. Αν δεν έχετε τα μέσα, που πιστεύω ότι τα έχετε, τότε να αναγκάσετε τους υπευθύνους των συνδυασμών να τα κατεβάσουν οι ίδιοι, άμεσα και όχι λίγο μετά τις εκλογές και να επιβάλλετε τα ανάλογα πρόστιμα.
Σε αντίθετη περίπτωση επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου σαν πολίτης και για να δημοσιοποιήσω περαιτέρω το ζήτημα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης.
Αν δεν μπορούν να ομορφύνουν το δήμο μας, τουλάχιστον ας μην τον ξεφτιλίζουν.

Σημ. δική μου: Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία τα αεροπανό δεν έχουν αποξηλωθεί…


3 Comments

 1. Η εγκύκλιος Ραγκούση δεν έχει ισχύ νόμου όμως λογικά. Επίσης πάνω σε πινακίδες σήμανσης κυκλοφορίας απαγορεύεται από τον ΚΟΚ

  ο Πελετίδης στην Πάτρα έχει γεμίσει παντού αφισαριό – αφού έβρεξε και γίναν χαρτοπολτός έβαλε κι άλλες και άφησε τις παλιές σκουπιδαριό πεσμένες κάτω (ούτε ενδιαφέρον να μαζέψουν τα σκουπίδια τους και μετά λέμε γιατί βουλώνουν τα φρεάτια)

 2. Παρεμπιπτόντως αναφέρομαι στον Πελετίδη γιατί και ο Πατούχας και άλλοι αριστερίζοντες μαζί ως επίδειξη της «αντίστασης» τους στο κατεστημένο παραβιάζουν τον ΚΟΚ και γράφουν την ασφάλεια μας στα παλιά τους τα παπούτσια (πέραν από την αισθητική της πόλης, τη ρύπανση / μόλυνση του περιβάλλοντος και τους πλημυρισμένους δρόμους από τα βουλωμένα φρεάτια).

  Μάλιστα ισχυρίζονται ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι» και ότι είναι «πολίτες που αντιστέκονται». Γιαούρτια που χρειάζονται…

 3. μας έχουν γεμίσει την πόλη αφίσες, θα έρθουν μετά να τις βγάλουν ή θα μείνουν εκεί να βραχούν, να πέσουν και να γεμίσου τα φρεάτια με αποτέλεσμα πλυμμήρες;

  δεν ψηφίζω κανέναν που βάζει αφίσες και που πετάει τα φυλλάδιά του στην πόρτα μου λερώνοντας την πόλη που ζω

  βέβαια μετά από αυτό τον αποκλεισμό δεν μου μένουν και πολλές επιλογές για ψήφο 😦

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.