Απάντηση στην πόζα της μαγειρικής ή viral street guerilla διαφήμιση;

Μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα μπαίνει ξαφνικά στο δρόμο μου. Είναι μια στάση λεωφορείου. Το κάθετο προς το δρόμο τμήμα της φέρει διαφημιστικό πλαίσιο, παράνομο σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αλλά ποιός νοιάζεται γι’ αυτό; Πριν μερικές ημέρες, στην ίδια πινακίδα διαφημιζόταν ο δημοτικός συνδυασμός του ΚΚΕ… Είμαι πεζός σ’ ένα ταλαιπωρημένο πεζοδρόμιο των βορείων προαστείων. Σταματάω μπροστά στην στάση, μπροστά στην πινακίδα γιατί κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει. Κάποιος έχει επέμβει στην εικόνα της διαφήμισης, και δε μου είναι καθόλου οικείος. Δεν είναι ενοικιαστήριο, δεν είναι έκκληση για δουλειά, ούτε διαφήμιση φτωχού διαφημιζόμενου που κόλλησε το δικό του μήνυμα επάνω στη διαφήμιση του πλούσιου διαφημιζόμενου. Πλησιάζω στις Α4 σελίδες και καταλαβαίνω ότι πρόκειται περί μαγειρικής συνταγής! Αυτό μάλιστα! Ο κόσμος έχει ανάγκη να εκφραστεί και να μοιραστεί τις γνώσεις του με όλους. Δεν έχει που και πώς να το κάνει και επιλέγει μια παράνομη πινακίδα… Τα τηλεπαιχνίδια και οι εκπομπές μαγειρικής, μαζί με τα δεκάδες βιβλία, έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορικό. Έτσι είναι;

Κανονικά όλη η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στις κουζίνες με όλη αυτή τη μόδα στην τηλεόραση. Αλλά εδώ τα πράγματα μπερδεύονται. Ελάχιστοι κι ελάχιστες είναι εκείνοι κι εκείνες που μοιράζονται με τον κόσμο τις γνώσεις τους. Και μάλλον τις επιδεικνυουν παρά τις μοιράζονται. Είναι η σπανιότητα της δημοσιότητας, το σταρ σύστεμ, που θέλει λίγους και καλούς να δημιουργούν και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σπίτια. Οι άλλοι, ας πάνε στο δρόμο να δείξουν τις συνταγές τους. Ευτυχώς υπάρχει ακόμα ο δρόμος, και το ΔιαδίκτυοΚόσμοι ασύμβατοι: η τηλεόραση, τα παραδοσιακά Μέσα απ’ τη μια πλευρά, κι ο δρόμος με το Διαδίκτυο απ’ την άλλη. Στην τηλεόραση οι φωτογενείς, οι «ωραίοι», οι επιτυχημένοι, οι ποζάτοι και στο δρόμο ο λαός, οι θεατές, οι πεινασμένοι. Στέκομαι μπροστά απ’ τη ρουμάνικη συνταγή και σκέφτομαι. Θα ανεβάσω την ιστορία στο μπλογκ μου, σκέφτομαι. Αυτός ή αυτή που την τοποθέτησε εδώ, θα πρέπει να ξεκινήσει ένα δικο του μπλογκ. Οι τοιχοκολημένες σελίδες είναι φροντισμένες, ο γραφικός χαρακτήρας ευανάγνωστος, και πιθανότατα η συνταγή να είναι πολύ νόστιμη, δεν τη δοκίμασα ακόμα. Άραγε να είναι Ρουμάνος, άνδρας, ή γυναίκα; Τί σημαίνει στο πλάι, ο αριθμός 111; Είναι νούμερο συνταγής; Ή κάτι άλλο; Όποια ή όποιος το έκανε πρέπει να ξέρει ότι η κίνηση αυτή είναι αυθεντική και άκρως συμβολική. Υποκλίνομαι και χαμογελώ.Δεύτερη σκέψη τελευταίας στιγμής: λέτε να πιάστηκα στην παγίδα κάποιας διαφημιστικής viral street guerilla καμπάνιας:-)

Σχόλια

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.